Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Ο Απρίλης θα μας γδάρει - Ούτε λόγος για χαλάρωση των μέτρων
Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των ημερών που δεν είναι άλλο από την ραγδαία άυξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, τονίζοντας ότι «ο Ιανουάριος ήταν καταστροφικός, καθώς χρειαζόταν παραπάνω προσοχή και υγειονομικά πρωτόκολλα».
«Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα. Είναι σαν να πάμε να τα βάλουμε με τη φύση. Η κινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές, χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού και επαφών», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το lockdown των ημερών που βρίσκεται σε ισχύ, ανέφερε πως «Αυτό το ''άνοιξε - κλείσε'' δείχνει ότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Χρειάζεται αυστηρό Lockdown και 3 και 4 εβδομάδες για να εξαφανιστεί ο ιός, αλλιώς δεν προλαβαίνεις να τον απωθήσεις. Η καραντίνα που εφαρμόζουμε απλώς κυκλώνει τον ιό, δεν χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα του», όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Σχετικά το πότε περίπου θα μπορέσει να υπάρξει η πολυπόθητη ύφεση, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «Η πανδημία είναι εποχική, έχει μια μεγάλη έξαρση Φλεβάρη και Μάρτη, ο τελευταίος είναι και ο μήνας που θα μας γδάρει. Όλο αυτό θα καμφθεί από τον Απρίλιο και μετά σε όλο τον κόσμο, ενώ συνδυαστικά θα έχουμε και κάποια φυσική ανοσία, λόγω του ότι πέρασε ένας χρόνος πανδημίας, ιδιαιτέρως στις ηλικίες που μας ενδιαφέρουν και κινούνται, δηλαδή 55-65 και επίσης θα είναι εμβολιασμένες οι μεγάλες ηλικίες. Επομένως από τον Απρίλη και μετά θα έχουμε μία παραπάνω άνεση να χαλαρώσουμε σε ό,τι μας περιορίζει».
«Δεν μπορεί να εκριζωθεί ο ιός, χωρίς ενίσχυση του συστήματος Υγείας», επεσήμανε ο ίδιος.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, και για την μετάλλαξη του ιού μελλοντικά, ο Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε ότι «Ο ιός τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην είναι ο ίδιος και άρα τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά. Δεν γίνεται όμως και πάλι να κλειστούμε μέσα, χρειάζεται λοιπόν επένδυση στην Υγεία ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και η οικονομία. Εάν προσέξουμε το σύστημα Υγείας, τότε οποιαδήποτε εξέλιξη και αν προκείψει λόγω της πανδημίας, θα μπορέσει να αντιμετωπίστει, χωρίς να είναι εις βάρος της κοινωνίας».
«Αυτή τη στιγμή ο ιός βρίσκεται στην απόλυτη έξαρση, η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει και το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά και δεν μπορούν να ελεγχθούν».
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και δεν πρέπει να μας ξεφύγει. Ούτε λόγος για χαλάρωση των μέτρων, αντιθέτως χρειάζεται αυστηροποίηση. Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει πανδημική έκρηξη στην Αθήνα, που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.