Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη των εμβολιασμών - Τα εγκώμια του ξένου τύπου και το στοίχημα
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ανέφερε πως συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης, στον οποίο συμμετέχουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις.
Για το Υπουργείο Υγείας, είπε, το σύνθημα είναι «καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη, είναι δόση ζωής, είναι βήμα προς την κανονικότητα, προς την ελευθερία». Εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει ένα πολύ μικρό ποσοστό χαμένων δόσεων, το οποίο είναι 0,36% στα εμβολιαστικά κέντρα.
Αναφερόμενος στον μηχανισμό αναπλήρωσης, είπε πως επιχειρησιακά είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Τα εμβόλια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως το εμβόλιο της Pfizer που έχει διάρκεια ζωής πέντε μέρες και αν δεν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι σε μια συγκεκριμένη μέρα, όταν κλείνει η διαδικασία εμβολιασμού, λαμβάνεται ένας αριθμός από τα εμβολιαστικά κέντρα με τις αδιάθετες δόσεις που μπορεί να προκύψουν κυρίως από ακυρώσεις ραντεβού.
Έτσι ο μηχανισμός αναλαμβάνει μέσα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα να κινητοποιήσει τα στελέχη και τους πολίτες ώστε να μην υπάρχει καμιά αδιάθετη δόση εμβολίου και μέχρι στιγμής, είπε, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι έχουν το μηχανισμό να το κάνουν. Όπου δεν είναι εφικτή η αναπλήρωση, είτε από τα επόμενα ραντεβού είτε από τις Ενοπλες Δυνάμεις, καλείται γενικός πληθυσμός και αυτό, είπε, έχει συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε καταστάσεις, όπως η κακοκαιρία στην Αττική, όπου μπροστά στον κίνδυνο πολλών αδιάθετων δόσεων, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί και τα Σώματα Ασφαλείας και εμβολιάστηκαν κλειστές δομές και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και γενικός πληθυσμός. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει διεύρυνση των ομάδων αναπλήρωσης και σε άλλες κατηγορίες και εξετάζεται ως λύση η επόμενη ομάδα προτεραιοποίησης.
Εν τω μεταξύ τις προηγούμενες ημέρες ο διεθνής τύπος σχολίασε με πολύ θετικό τρόπο την επιχείρηση εμβολιασμού στη χώρα μας. Η Handelsblat αε σχετικό της δημοσίευμα ανέφερε πως το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών "Ελευθερία" λειτουργεί ρολόι» και σημείωνε:
«Οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μιας και ειδοποιούνται με SMS ή mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά. Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, σαν αυτή που στη Γερμανία οδηγεί σε απόγνωση πολλούς πολίτες, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, διότι όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι δεν συνάδει με την ψηφιοποιημένη διαδικασία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιστότοπος του RedaktionsNetzwerk Deutschland που έκανε αναφορά στο «παράδειγμα της Ελλάδας».
«Ελλάδα: πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος», ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης και ο οποίος δείχνει ότι «υπάρχει κι άλλος τρόπος», πέρα από το «χάος» που επικρατεί στην διαδικασία εμβολιασμού στην Γερμανία, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στον περιορισμό των επαφών.
Τώρα η χώρα δείχνει πώς μπορεί κανείς να οργανώσει τον εμβολιασμό. Μπροστά από τα πάνω από 700 κέντρα εμβολιασμού δεν υπάρχουν ουρές», επεσήμανε ο συντάκτης, τονίζοντας πως έχουν χορηγηθεί ήδη περίπου 800.000 δόσεις εμβολίων, ενώ 270.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση τους.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.