Lockdown: Η παράταση στην Αττική και οι 10 περιοχές που έγιναν «κόκκινες» - Τι ισχύει από το Σάββατο
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που πέρασε, όπως και των ημερών που προηγήθηκαν, δεν είχαν την εικόνα που περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι. Όπως είχε αναφέρει το Newsbomb.gr, η παράταση του Lockdown τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές που είναι στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου – ήτοι το «βαθύ κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη – θεωρούταν δεδομένη κι εν τέλει ανακοινώθηκε επίσημα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε για τις αποφάσεις και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για… αναβολή των σχεδίων να υπάρξει μερικό άνοιγμα της αγοράς και άλλων τομέων της κοινωνίας από την 1η Μαρτίου. Αντίθετα, από τον υφυπουργό ανακοινώθηκε η παράταση των μέτρων μέχρι τις 8 Μαρτίου, αλλά και η εφαρμογή νέων από τα ξημερώματα του Σαββάτου (27.02), στις 06:00 το πρωί, και για μια εβδομάδα ακόμα τουλάχιστον σε αρκετές περιοχές.
Συγκεκριμένα, παράταση του ήδη ισχύοντος lockdown ανακοινώθηκε για έξι περιοχές. Αναλυτικά:
- Αττική
- Κάλυμνος
- Εύοσμος
- Εύβοια
- Αρκαδία
- Αχαΐα
Σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και μετά από εισήγηση της επιτροπής, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (κόκκινο) από σήμερα (27.02) ως τις 8 Μαρτίου μπαίνουν:
- Λευκάδα, με εξαίρεση το Μεγανήσι
- Θεσπρωτία, με ιδιαίτερη προσοχή στον Δήμο Ηγουμενίτσας
- Σύρος
- Σάμος
- Δήμος Αρταίων
- Δήμος Διδυμότειχου
- Δήμος Λοκρών, με ανησυχητική την κατάσταση στη Μαλεσίνα
- Δήμος Αμφιλοχίας
- Ηράκλειο Κρήτης
- Κορινθία
Στο «κόκκινο» παραμένουν: Κεφαλληνία, Ηλεία (εκτός των Δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Θάσος, Δήμος Αγιάς Λάρισας, Δήμος Πύδνας Κολινδρού, Δήμος Ζίτσας, Δήμος Ναυπλιέων, Δήμος Άργους – Μηκυνών, Δήμος Τανάγρας, Δήμος Θηβαίων. Αντίθετα, βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου ο Δήμος Τεμπών και ο Δήμος Καρπάθου,
Ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το «βαθύ κόκκινο» και πάει στο «κόκκινο», μετά από βελτίωση που εμφάνισαν τα δεδομένα.
Τι ισχύει με την Τσικνοπέμπτη
Στις 4 Μαρτίου είναι η Τσικνοπέμπτη για το 2021, μια ημέρα όμως που θα είναι διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, όπως συνέβη και με άλλες γιορτές είτε θρησκευτικές, είτε έθιμα, από την αρχή της πανδημίας. Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (26.02) ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση στα ισχύοντα μέτρα.
«Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην Τσικνοπέμπτη που είναι την επόμενη εβδομάδα. Για τη συγκεκριμένη ημέρα ισχύει ό,τι ισχύει και όλες τις υπόλοιπες ημέρες με απαγόρευση κυκλοφορίας και δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης των πολιτών, με αποστολή sms στο 13033 για τους έξι λόγους που όλοι γνωρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Ας περάσουμε, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε μετά από μερικές ημέρες αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», υπογράμμισε.
Αισιοδοξία για το Πάσχα
Την ίδια στιγμή, στις τάξεις των επιστημόνων υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ημέρες του Πάσχα και για εορτασμό σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων. Κάτι που, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έγινε πέρσι καθώς οι ημέρες του Πάσχα συνέπεσαν με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και το πρώτο αυστηρό lockdown που είχε επιβληθεί στη χώρα.
O Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι τα πράγματα «δεν πάνε όσα καλά θα θέλαμε, αλλά ούτε ήρθε η καταστροφή». Με την επέκταση των περιοριστικών μέτρων, για τουλάχιστον μία βδομάδα, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι το lockdown στην Αττική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι είναι στο χέρι του κάθε πολίτη αν θα γίνει άρση πιο γρήγορα από το προκαθορισμένο. «Αν φερθούμε πολύ προσεκτικά μπορεί κάτι να ανοίξει», σχολίασε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι μοναδική λύση για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός και ανέφερε το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει και τα στοιχεία που παρουσιάζει η χώρα είναι θετικά. «Η μοναδική λύση που υπάρχει είναι το εμβόλιο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος και σημείωσε ότι ο εμβολιασμός στη χώρα ήδη αποδίδει.
Σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα, ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα να γιορτάσουμε «στο χωριό», κάτι που είχε αναφέρει πρόσφατα και σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.