Κορονοϊός: Πού συνεχίζει να επιμένει – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις περιοχές που έγιναν κόκκινες

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Εκτός από την Αττική που προβληματίζει σταθερά με την επιδημιολογική της εικόνα, υπάρχει ανησυχία και για τη Θεσσαλονίκη. Τι ισχύει για τις περιοχές που είναι σε σκληρό lockdown κι αυτός που μπήκαν στο «κόκκινο» το τελευταίο 24ωρο.
6'

Ο κορονοϊός είναι εδώ και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους Έλληνες, όπως και τον υπόλοιπο πλανήτη. Όλοι συνηγορούν πως το νέο κύμα έχει φτάσει και αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση το επόμενο διάστημα, πλην όμως υπάρχει η αισιοδοξία πως τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μπορεί να αποδώσουν και σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς να έρθει νωρίτερα η επιστροφή στην κανονικότητα.

Από το πρωί του Σαββάτου (27.02) στη χώρα έχει αλλάξει, άλλωστε, ο επιδημιολογικός χάρτης. Πέρα από τις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» και τελούν υπό σκληρό lockdown, προστέθηκαν ακόμα 10 περιοχές στο «κόκκινο» και έχουν επιπλέον μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα που βρίσκεται στο «κίτρινο».

Παράλληλα, το Σάββατο (27.02) ανακοινώθηκαν 1.630 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με αρκετές από τις περιοχές που είτε συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς lockdown είτε μπήκαν σε αυξημένη επιτήρηση να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ο επιδημιολογικός χάρτης

Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας (27.02)covid19.gov.gr/covid-map/

Η Αττική είναι το Νο1 πρόβλημα των ειδικών, καθώς είχε ξανά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων με 815 νέες μολύνσεις. Στα… χνάρια του λεκανοπέδιου βαδίζει και η Θεσσαλονίκη, που είχε 201 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στις δυο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας υπάρχουν τομείς που έχουν ακόμα χειρότερη επιδημιολογική εικόνα. Όπως για παράδειγμα ο Δυτικός Τομέας Αθηνών στην Αττική και ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως πέρα από τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού σε κάθε περιφέρεια. Όπως έχει ξεκαθαριστεί αρκετές φορές από τους ειδικούς, όταν ο αριθμός αυτός υπερβαίνει το 20 υπάρχει θέμα σχετικά με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το σύνολο μιας Περιφερειακής Ενότητας να παρουσιάζει καλή εικόνα, όμως, συγκεκριμένες περιοχές ή πόλεις να είναι σε αυξημένη επιτήρηση καθώς τα στοιχεία που συλλέγουν οι ειδικοί δείχνουν κίνδυνο. Τέτοια παραδείγματα είναι ο Δήμος Διδυμότειχου στον Έβρο, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, ο Δήμος Λοκρών στη Φθιώτιδα, ο Δήμος Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία και άλλοι.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των περιοχών που είναι στο «βαθύ κόκκινο»

  • Η Αττική είχε 815 κρούσματα η αναλογία είναι περίπου 16,00
  • Η Αρκαδία είχε 3 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 3,46
  • Η Αχαΐα είχε 64 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 20,13
  • Η Εύβοια είχε 11 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 5,22
  • Η Θεσσαλονίκη είχε 201 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 18,1
  • Η Κάλυμνος είχε 2 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 6,79

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τις περιοχές που μπήκαν στο «κόκκινο»

  • Η Αιτωλοακαρνανία είχε 18 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 8,54
  • Η Άρτα είχε 14 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 20,63
  • Ο Έβρος είχε 1 κρούσμα, η αναλογία είναι στο 0,68
  • Το Ηράκλειο είχε 36 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 11,78
  • Η Θεσπρωτία είχε 15 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 34,41
  • Η Κορινθία είχε 29 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 19,99
  • Η Λευκάδα είχε 9 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 37,99
  • Η Σύρος είχε 3 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 13,95
  • Η Σάμος είχε 2 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 6,06
  • Η Φθιώτιδα είχε 21 κρούσματα, η αναλογία είναι στο 13,27

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για όλη τη χώρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.630, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.468 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (71.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.338 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή +28.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Ακολούθως παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 1.630 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 1.621 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 27 Φεβρουαρίου 2021.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.631.831 κλινικά δείγματα ενώ
από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.577.701 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 41.450 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”)
όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Eιδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.