Δημήτρης Κουφοντίνας: «Είμαστε στο σημείο μηδέν, αργοπεθαίνει», λέει ο γιατρός του
Μιλώντας στο κατειλημμένο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (η συνέντευξη αναμεταδόθηκε από το Eλεύθερο Κοινωνικό Ραδιόφωνο 97,3 FM), είπε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει λάβει «μια ελάχιστη ποσότητα υγρών, που του δόθηκε αναγκαστικά για να διορθωθούν κάποιες ηλεκτρολυτικές διαταραχές που παρουσίασε». Τόνισε ότι η κατάσταση είναι οριακή και «δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι θα αποφευχθεί μια επιδείνωση που θα οδηγήσει στο μοιραίο, ίσως και στο επόμενο εικοσιτετράωρο». Επεσήμανε βέβαια ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από τους γιατρούς να παραβιαστεί η βούλησή του.
Αναλυτικά όσα είπε ο γιατρός του Κουφοντίνα, Θοδωρής Ζδούκος:
«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως ξέρετε, είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση πια γιατί κάνει απεργία πείνας διψάς εδώ και αρκετές μέρες. Το γεγονός ότι δεν έχει έρθει το μοιραίο οφείλεται σε μια ελάχιστη λήψη υγρών που του δόθηκε αναγκαστικά, για να διορθωθούν κάποιες ηλεκτρολυτικές διαταραχές που παρουσίασε, όπως αναμένεται σε μια προχωρημένη απεργία πείνας και δίψας. Δεν έχει χάσει ακόμα τις αισθήσεις του, αλλά είναι σε μία υπνηλία διαρκή. Έχει και μια διαταραχή πλέον και του θερμορυθμιστικού μηχανισμού, κάνει υποθερμία, κάτι που το ξέρουμε από τη θεωρία ότι συμβαίνει. Διατηρεί όμως τον προσανατολισμό του και την εικόνα που του επιτρέπει να έχει επικοινωνία με όποιον τον επισκεφθεί, ή με τους γιατρούς την ώρα που χρειάζεται να κάνει μια συζήτηση μαζί τους, αλλά αυτή είναι μια κατάσταση οριακή και δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι θα αποφευχθεί μια επιδείνωση που θα οδηγήσει στο μοιραίο, ίσως και στο επόμενο εικοσιτετράωρο.
Επομένως, είμαστε στο σημείο μηδέν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Και η ένταση του αγώνα και των παρεμβάσεων πρέπει να είναι μέγιστη πια. Αν και δυστυχώς από την κυβερνητική πλευρά φαίνεται μια απόλυτη αδιαλλαξία, που με προβληματίζει ιδιαίτερα. Με προβληματίζει γιατί δεν είναι απλώς ότι αδιαφορούν, άλλα ότι επιδιώκουν το θάνατο του απεργού.
Επίσης, θέλω να διευκρινίσω ότι γιατροί, πιστοί στο ρόλο τους τον πραγματικό, και στη συζήτηση που έχουμε κάνει μαζί τους, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που δεν έχει την έγκριση του απεργού πείνας. Δεν έχει γίνει προσπάθεια να παραβιαστεί η βούληση του. Φυσικά είναι πάρα πολύ ανήσυχοι και αυτοί όμως, γιατί βλέπουν έναν άνθρωπο να αργοπεθαίνει στα χέρια τους. Και καλά αν σκοτώνει [έναν ασθενή] μία νόσος, το έχουν συνηθίσει. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για αυτό, είναι άλλη κατάσταση. Και φυσικά αυτό σε ένα περιβάλλον που έχουν κι άλλους βαριά ασθενείς και πραγματικά τους έχει φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, και ηθικά και φιλοσοφικά και ιατρικά και από κάθε άποψη.
Με προβληματίζει ιδιαίτερα όλο αυτό που συμβαίνει ότι δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από πλευρά κυβέρνησης. Ότι προσπαθούν να απαξιώσουν και τους αλληλέγγυους και τον ίδιο φυσικά τον απεργό. Ότι ρίχνουν σελίδες στο Facebook. Έχουμε ένα τεράστιο θέμα Δημοκρατίας και πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί σε κάποια φάση ποια είναι η στρατηγική της άλλης πλευράς. Γιατί βλέπω ότι επιδιώκουν την ένταση με κάθε τρόπο. Φτάνει στα όρια και τη δική μας πλευρά. Τέτοια συζήτηση ίσως για πρώτη φορά συναντάμε, τουλάχιστον στα μεταπολιτευτικά χρονικά, που ενηλικιώθηκα εγώ και θυμάμαι».
«Δεν βλέπω νόμιμη διαδικασία που θα μπορέσει να επιβάλλει την αναγκαστική σίτιση»
Στη συνέχεια ο κ. Ζδούκος ρωτήθηκε αν πέρα από τους γιατρούς της Λαμίας, που αρνούνται όλον αυτό τον καιρό να στραφούν στη λύση της αναγκαστικής σίτισης, που ίσως επιλέξει το Κράτος, αν υπάρχει ο κίνδυνος, με επίταξη κάποιων άλλων γιατρών, να γίνει αυτή η διαδικασία στο Νοσοκομείο της Λαμίας;
«Δεν γνωρίζω να υπάρχει αυτή η διαδικασία. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει σε μια τέτοια αντιδραστική κατεύθυνση, φαντάζομαι θα ήταν η μεταφορά του σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα με πολιτική απόφαση. Αυτό δεν ξέρω πόσο νόμιμο είναι, δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να συμβεί» είπε και κατέληξε:
«Εγώ πιστεύω ότι για να αποφασίσουν να το κάνουν αυτό, θα ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στους γιατρούς, με εισαγγελικές παρεμβάσεις άλλου τύπου, πιθανά. Αλλά ας μην το προτρέχουμε. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς. Δεν βλέπω νόμιμη διαδικασία που θα μπορέσει να επιβάλλει την αναγκαστική σίτιση. Απλά ζούμε τέτοιο καθεστώς ανωμαλίας σε όλα τα επίπεδα που δεν ξέρω σε τι άλλο είναι δυνατό να προχωρήσουν αυτοί άνθρωποι πραγματικά».
Κούρτοβικ: Θα ζητήσουμε διακοπή ποινής του Κουφοντίνα
Με τη σειρά της η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, σημειώνει πως ο χρόνος λιγοστεύει.
«Τις τελευταίες ημέρες μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου», είπε η Ιωάννα Κούρτοβικ, υπογραμμίζοντας πως θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Λαμίας αίτηση για διακοπής της ποινής, λόγω του κινδύνου για τη ζωή του.
Σύμφωνα με την κυρία Κούρτοβικ, «έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος» και η Πολιτεία κινείται «με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα» και σχολίασε πως «είναι απίστευτο το τι έχει γίνει».
«Ακούσαμε ότι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Τσιάρας δεν θέλουν να υποχωρήσουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση».
Ερωτηθείσα γιατί ο κρατούμενος δεν ακολούθησε εξ αρχής τη νόμική οδό για την ικανοποίηση του αιτήματός του, η κ. Κούρτοβικ ισχυρίστηκε πως όταν το Νοέμβριο έγινε η μεταγωγή του στο Δομοκό και ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν τους δόθηκε το σχετικό έγγραφο. «Στις 7 Ιανουαρίου η Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό», είπε σχετικά, ενώ ανέφερε πως «κατά τη διαδικασία υπήρχε από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα».
Όπως είπε η κυρία Κούρτοβικ, «δεν μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων», ανέφερε σχετικά και εξηγώντας πως «δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου».
Η δικηγόρος έκανε λόγο για «απαγωγή» του κρατούμενου, εξηγώντας ότι, «ο νόμος λέει ότι η μεταγωγή πρέπει να γίνεται με αξιοπρέπεια και όχι να εισβάλουν 15 ΕΚΑΜίτες χωρίς να σου λένε πού και γιατί, χωρίς τα πράγματά σου, για να σε βάλουν σε ένα κλειστό αυτοκίνητο που δεν ξέρεις πού σε πάει».
«Η απεργία πείνας είναι νόμιμο δικαίωμα που παρέχεται από τον σωφρονιστικό κώδικα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», τόνισε η ίδια.
Οι συγγενείς των θυμάτων του Κουφοντίνα τον υβρίζουν όταν τον λένε δολοφόνο
Η κυρία Κούρτοβικ κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του συλλόγου συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας, πολλοί εκ των οποίων είναι άμεσοι συγγενείς και των θυμάτων του ίδιου του Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυρία Κούρτοβικ είπε ότι ο σύλλογος «Ως Εδώ»…υβρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα, επειδή τον αποκαλεί δολοφόνο.
«Η ανακοίνωση αυτή έχω την εντύπωση ότι συντάχθηκε μάλλον για να εξυβρίσει τον απεργό, “δολοφόνο’ τον αποκαλεί, παρά για να στηρίξει το δικαίωμα του στη ζωή. Ήταν υβριστική, ήταν προσβλητική», υπογράμμισε η κυρία Κούρτοβικ, επιμένοντας ότι, από τη στιγμή που υπήρξε οριστική δικαστική κρίση και ο Δημήτρης Κουφοντίνας οδηγήθηκε στη φυλακή, θα πρέπει να αποκαλείται «κρατούμενος» και όχι «δολοφόνος».
Η κυρία Κούρτοβικ, μάλιστα, επέμεινε ότι «τα θύματα και η Πολιτική Αγωγή έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία ως το σημείο που το δικαστήριο αποφασίζει την ενοχή, από κει και πέρα τελειώνει ο ρόλος τους, δεν έχουν λόγο στον τρόπο έκτισης της ποινής».
«Οι φυλακές είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχουν ένοχοι. Καταρχήν στη φυλακή δεν πάνε αθώοι, αλλά ένοχοι. Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να υπάρχει σωφρονιστικό σύστημα. Η λογική που στιγματίζει τον παραβάτη και τον θέλει εφ’ όρου ζωής εκτός της κοινωνίας, είναι μεσαιωνική. Είναι μία λογική που δεν ταιριάζει στο σωφρονιστικό σύστημα για το οποίο παλέψαμε τόσα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Κούρτοβικ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: «Κόφτης» στον κωδικό 6, στο τραπέζι και το «4» - «Μάχη» για το κλείσιμο όλης της χώρας