Άμπωτη: Συνδέεται η υποχώρηση της θάλασσας με ενδεχόμενο σεισμό; - Ο Άκης Τσελέντης απαντά

Για τις εντυπωσιακές εικόνες από την υποχώρηση της στάθμης του νερού σχεδόν στη μισή χώρα και το ενδεχόμενο αυτό να σχετίζεται με επερχόμενο σεισμό απάντησε ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
INTIME
4'

Σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Τσελέντης απαντά στο ερώτημα «πώς εξηγείται η πτώση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρούμε αυτή τη περίοδο σε όλη την Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον ίδιο οι παράγοντες που προκάλεσαν το έντονο φαινόμενο της άμπτωτης έχουν να κάνουν με τις πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο, από την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης) και από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο.

Ο κ. Τσελέντης ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η πτώση της στάθμης δεν είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί δεν παρατηρείται σε μια μόνο θέση αλλά σε όλη τη χώρα.

«Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με Πρόδρομα φαινόμενα» καταλήγει ο Άκης Τσελέντης.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη έχει ως εξής:

«Πως εξηγείται η πτώση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρούμε αυτή τη περίοδο σε όλη την Ελλάδα»

Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.

Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.

Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, επιπλέον εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο

Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού.

(Μερικά τεχνικά στοιχεία ελήφθησαν από το Καθηγ. ΑΠΘ Γιάννη Κρεστενίτη).

==> η πτώση της στάθμης είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών «από τις τεκτονικές δυνάμεις φουσκώνει» ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πρην την διάρρηξη και φυσικά χαμηλώνει η στάθμη.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με Πρόδρομα φαινόμενα.

Οι εντυπωσιακές εικόνες

Οι εικόνες που έρχονται από πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, λόγω της άμπωτης, όπου η στάθμη της θάλασσας έχει υποχωρήσει πολλά μέτρα είναι εντυπωσιακές καθώς αποκάλυψαν μέχρι και... νησάκια όπως συνέβη στο Καβούρι.

Η θάλασσα στο Καβούρι υποχώρησε σε τέτοιο βαθμό, επιτρέποντας στους κατοίκους να περπατήσουν από την παραλία μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή, οι εικόνες που κατέγραψε το Newsbomb.gr, είναι εντυπωσιακές.

Αντίστοιχες, πρωτόγνωρες εικόνες καταγράφηκαν και στον Θερμαϊκό, με τους κατοίκους του Καλοχωρίου να μην μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει τόσο που οι βάρκες φαίνονται σαν να έχουν βγει στη στεριά. Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές το σπάνιο φαινόμενο.

Το ίδιο φαινόμενο και στην Κέρκυρα με τις εικόνες από το Ποντικονήσι όπου η θάλασσα έχει εμφανώς υποχωρήσει να εντυπωσιάζουν.

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε Σίφνο, Σκιάθο, Ανδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Κεφαλονιά, Θερμαϊκό κι αλλού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάει για παράταση το lockdown: Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης