Ανησυχία για μεταλλάξεις και ΕΣΥ – Παράταση του lockdown και αλλαγή στους σχεδιασμούς για την αγορά

Lockdown: Tην Τετάρτη, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ανησυχία για μεταλλάξεις και ΕΣΥ – Παράταση του lockdown και αλλαγή στους σχεδιασμούς για την αγορά
ASSOCIATED PRESS
3'

Οι βασικές εστίες προβληματισμού είναι των μεταλλάξεων και η σημαντική αύξηση στις νοσηλείες και στους διασωληνωμένους.

Και το Σαββατοκύριακο οι επιδημιολογικοί δείκτες κατέγραψαν επιδείνωση, με τα ημερήσια κρούσματα να παραμένουν υψηλά, παρά το γεγονός ότι τις συγκεκριμένες ημέρες διενεργούνται λιγότερα τεστ.

Σταθερή παραμένει επίσης η πίεση στο σύστημα υγείας με τις εισαγωγές να εκτοξεύονται, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των θανάτων από τον κορoνοϊό.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90%, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι ελάχιστα.

Παράλληλα, η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Στην Αττική εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορoνοϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Εκτός από το πολεμικό σκηνικό που επικρατεί στα νοσοκομεία, δύο νέα δεδομένα συνθέτουν το παζλ της πανδημίας στη χώρα μας. Καταρχήν στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον άτομα νεαρής ηλικίας και κατά δεύτερον η ενδοοικογειακή μετάδοση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται με κορoνοϊό ολόκληρες οικογένειες.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου.

Αυτό εξάλλου προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναφέροντας:

«Το βασικό σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργήσει σταδιακά με κανονικούς όρους η πραγματική οικονομία. Στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο αντίρροπες δυνάμεις, το σύστημα υγείας που δοκιμάζεται και την οικονομία που ασθμαίνει».

Όπως έχει δηλώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας το πλήγμα στην οικονομία για κάθε βδομάδα αυστηρού «λουκέτου» είναι 750 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το λιανεμπόριο. Επίσης το κόστος για την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι αριθμοί δεν επιτρέπουν άνοιγμα στις 16 Μαρτίου, «Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις ‘ανοίγω’ στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης του lockdown και συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».

«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», προσέθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική έρευνα για τις εικόνες αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή