Lockdown: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες – Πρώτα λιανεμπόριο, μετά σχολεία και στο τέλος εστίαση
Η σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία ωστόσο συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα.
Οι επιδημιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου των σχολείων και της εστίασης γίνει με προσεκτικά βήματα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας.
Η ημερομηνία σταθμός φαίνεται να είναι η 22 Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η κυβέρνηση εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία βασικός στόχος είναι και το άνοιγμα των σχολείων. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 ή στις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Το σχέδιο για το άνοιγμα της εστίασης
Στο ενδεχόμενο που τα επιδημιολογικά δεδομένα κυλίσουν ομαλά και δεν υπάρξει κάποιο «κύμα» κρουσμάτων, η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο.
Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 12 ή τις 19 Απριλίου με επικρατέστερη ημερομηνία την 12η Απριλίου σε μια προσπάθεια να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση τον τζίρο του Πάσχα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.
Μάλιστα, τα χρήματα για τα τεστ θα καλύπτονται εν μέρει από την κυβέρνηση μέσω πιθανώς κάποιας επιδότησης προς τους εργοδότες.
Στο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.
«Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι αστάθμητοι παράγοντες στη σταδιακή άρση του lockdown
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός αυτός του Μαξίμου έχει πολλούς αστερίσκους και αστάθμητους παράγοντες. Οι τρεις βασικότεροι παράγοντες έχουν να κάνουν με την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά, οι αντοχές του συστήματος υγείας καθώς και η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θάνατος βρέφους από κορονοϊό: Συγκλονισμένο το Πανελλήνιο - Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού