Άνοιγμα καταστημάτων: Καθυστερεί η επιστροφή των καταναλωτών - Ποια ημερομηνία «δείχνουν» οι ειδικοί

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Η παράταση του lockdown στην Αττική, είναι η μόνη διέξοδος, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, για να μην υπάρξει περεταίρω αύξηση των κρουσμάτων - Tι λένε οι λοιμωξιολόγοι
AP PHOTOS
7'

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ειδικοί, κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου, ούτως ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για την Αττική, η οποία παραμένει «πρωταγωνίστρια», καταγράφοντας την μία αρνητική πρωτιά μετά την άλλη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αναπροσαρμόζονται.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στην αυξητική τάση των κρουσμάτων στην χώρα, ενώ σχολίασε και το ενδεχόμενο της παράτασης των μέτρων, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων και την παράταση των μέτρων ο καθηγητής είπε «είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι η τελευταία δύσκολη φάση. Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει. Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε

Όπως εξηγεί «δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Δε μπορώ να πάω 2 χλμ. από το σπίτι μου, μπορώ όμως να πάω σε διαδήλωση. Αντί να μειώσουμε το πρόβλημα το εντείνουμε κάθε μέρα με μια διαδήλωση.»

Ένα άλλο πρόβλημα που σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος είναι ότι «υπάρχει ακόμα ποσοστό Ελλήνων που δεν εμβολιάζεται. Το 40% των ανθρώπων άνω των 80 ετών ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει.»

Στη συνέχεια θέλησε να κάνει μια πρόταση για το άνοιγμα. «Πολύ σύντομα, σε δύο βδομάδες από τώρα, να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις. Όχι τα μεγάλα μαγαζιά, ούτε τα εμπορικά κέντρα. Στα μικρά μαγαζιά δε μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.»

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κολλήσουμε στο σπίτι φίλων μας που θα βγάλουμε τη μάσκα παρά σε μαγαζί που και εμείς και ο πωλητής φοράμε μάσκα.

Γώγος: Χρειαζόμαστε δύο εβδομάδες για να αντιμετωπίσουμε το τρίτο κύμα

Με την σειρά του, o καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορoνοϊού και τι θα γίνει με το lockdown, στο Mega.

«Όλο το βάρος αυτή τη στιγμή είναι στο υπουργείο Υγείας, στους υγειονομικούς και στους πολίτες που πρέπει να καταλάβουν τι γίνεται. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να είχαμε χειρότερα πράγματα. Η πανδημία είναι μια δύσκολη κατάσταση για τον έλεγχό της. Αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως να είχαμε περισσότερα κρούσματα. Η διασπορά είναι πολύ μεγάλη, ο ιός είναι απειλητικός και τα νέα στελέχη έχουν επικρατήσει. Ευνοεί και ο καιρός τον ιό. Έχει κουραστεί και ο κόσμος, είμαστε και πίσω με τον εμβολιασμό χωρίς να φταίμε. Πιστεύω σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση», είπε ο κ. Γώγος.

«Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Καλό είναι τα υπουργεία να ετοιμάζονται για μια καινούργια φάση ανοίγματος που θα έχει να κάνει και με περισσότερα τεστ. Στις επιχειρήσεις, στα σχολεία κλπ. Πρέπει να αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς το κάτω, για να κάνουμε τέτοιες σκέψεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Για δύο εβδομάδες από τώρα, είναι όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό. Υπάρχει αβεβαιότητα με τον ιό. Δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Αττικής. Γενικά υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», ξεκαθάρισε σχετικά με το lockdown.

Σχολιάζοντας ότι κάποιοι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να αρχίζουν να γίνονται ανοίγματα στην κοινωνία, ο ίδιος είπε ότι «Κοιτάμε να κάνουμε το ασφαλέστερο υγειονομικά, που είναι τα μέτρα που παίρνουμε. Σέβομαι όλες τις απόψεις. Κάνουμε συζητήσεις στην επιτροπή και καταλήγουμε στο επιδημιολογικά ασφαλέστερο».

Σε ό,τι αφορά στο αν θα μπορέσουμε να πετάξουμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «Βασικό να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους».

«Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά ήδη. Το θέμα είναι να τα τηρούμε. Δεν μπορεί να κλείσει η καθημερινή ζωή τελείως. Αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Το εμβόλιο θα λύσει τα προβλήματα. Όλοι θα πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό και να αποδεχτούμε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων 40-50-60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι ευάλωτοι. Αυτοί θα μπουν τώρα στη σειρά των εμβολιασμών», είπε ακόμα ο κ. Γώγος.

Δερμιτζάκης: Δεν λειτούργησε το Lockdown αυτή τη φορά

Την ίδια ώρα, για το άνοιγμα της οικονομίας, μίλησε και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη «όχι μόνο γιατί τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά διότι βλέπουμε ότι ένα ισχυρό όπλο όπως το lockdown δεν είναι τόσο δυνατό. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση».

Σχετικά με τον λόγο που δεν λειτούργησε το Lockdown αυτή τη φορά, ο κ. Δερμιτζάκης σχολιάζει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα και εντελώς διαφορετικό να πάμε για μια καλύτερη διαχείριση και σε μέτρα τύπου ακορντεόν. «Αυτό όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών δεν έχει αποτέλεσμα, δεν είναι ακριβώς η κόπωση είναι το πώς σε βάζει κανείς σε μια διαδικασία για να είναι προβλέψιμο. Όταν ανοίγουμε λίγο, κλείνουμε λίγο, δεν δουλεύει. Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες το έκαναν για ενάμιση μήνα και βλέπουμε, όχι για τρεις εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή έχει σημασία η προσέγγιση που ακολουθείται, όσον αφορά το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η συμπεριφορά των πολιτών. «Το sms δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα sms θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσαν οι πολίτες θα ήταν ήδη οργανωμένος από τότε χωρίς να κλείσουν τα πάντα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Η συσχέτιση κινητικότητας και μετάδοσης είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε οι πολίτες να μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία χωρίς μετάδοση», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το κλείσιμο των δραστηριοτήτων, ο κ. Δερμιτζάκης τονίζει ότι «λειτουργούμε κάτω από υποθέσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ότι θα μας βρούνε. Λέμε ότι αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα ήταν χειρότερα, εγώ δεν είμαι σίγουρος για αυτό. Δαιμονοποιήσαμε δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επηρεάζουν τόσο αρνητικά. Τα σχολεία ανοίγουν με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα. Δεν έχω στοιχεία από την Ελλάδα που να δείχνουν ότι υπάρχει υπερμετάδοση στα σχολεία. Τα θετικά παιδιά στα σχολεία συνήθως κολλάνε από την οικογένεια, όχι από το σχολείο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «έπρεπε όλη η έμφαση να δίνεται στο πώς να κυκλοφορεί ο πολίτης με μέτρα, όχι στο πώς να κάτσει μέσα. Η Ελλάδα έχει δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν έξω και αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος - Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο