Δημήτρης Θάνος στο Newsbomb.gr: Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις στην Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέξουμε

Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ανέλυσε την ισχύουσα κατάσταση με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Ελλάδα.
bioacademy.gr
4'

Πριν από δυο 24ωρα, στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα υπήρχε και η ανάλυση που αφορά στο κομμάτι των μεταλλάξεων. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί ως τώρα 3.031 μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, γεγονός που έχει προκαλέσει μια σχετική ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκός και κάτοχος PhD, Δημήτρης Θάνος, εξήγησε στο Newsbomb.gr τι ισχύει σχετικά με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα, αλλά και το τι πρέπει να προσέξουμε μελλοντικά. Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που σήμερα επικρατεί έναντι των υπολοίπων στελεχών, ενώ σχετικά με το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε από την ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος της Ακαδημίας, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποτραπεί η διασπορά του καθώς έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο.

«Η έξαρση αυτή που παρατηρείται από τα μέσα Γενάρη, ειδικότερα στην Αττική, συνδέεται άμεσα με την αυξημένη διασπορά της Βρετανική μετάλλαξης. Διαπιστώνουμε δηλαδή είσοδο και διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία, για το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, αυτό της Γουχάν», ανέφερε αρχικά ο κ. Θάνος.

«Σχετικά με την Αττική, παρατηρούμε ότι σε ποσοστό άνω του 85% τα κρούσματα που εντοπίζονται αφορούν στο βρετανικό στέλεχος. Το ίδιο ισχύει, σε παρόμοιο ποσοστό αν όχι σε μεγαλύτερο ποσοστό, και για την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας παρατηρούμε πως σταδιακά επικρατεί η Βρετανική μετάλλαξη. Αναφορικά με τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη, είμαστε σε καλύτερη θέση. Το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής δεν έχει σημαντική διασπορά, εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους τα οποία είναι περίπου 5-6.», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκός και κάτοχος PhD, Δημήτρης Θάνος

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ανέλυσε επίσης και τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους που εντοπίστηκε και το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά που το κάνουν να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντισώματα, τονίζοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μην επιτραπεί η διασπορά του που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

«Αυτό το στέλεχος που ονομάζεται Β.1.318 εντοπίστηκε στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες και αυξάνει εβδομάδα με εβδομάδα τη διασπορά του και σήμερα έχει φτάσει πλέον στα 30 κρούσματα. Σίγουρα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην κοινότητα θα είναι μεγαλύτερος, καθώς οι γονιδιωματικές αναλύσεις είναι περιορισμένες. Για αυτό το στέλεχος, γνωρίζουμε πως είναι περισσότερο ανθεκτικό στα αντισώματα τα οποία δημιουργούνται είτε από τον οργανισμό ανθρώπων που έχουν νοσήσει, είτε μετά από τον εμβολιασμό. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά», ήταν τα λόγια του.

«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει, μελετώντας την εξέλιξη της πανδημίας, είναι πως διαπιστώνεται σταδιακή επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία. Σταδιακά εξαφανίζονται τα προηγούμενα κυκλοφορούντα στελέχη τα οποία αντικαθίστανται από αυτό της Βρετανίας. Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, την εποχή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, είχαμε ταυτοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό στελεχών που κυκλοφορούσαν στην κοινότητα. Από τα μέσα Ιανουαρίου όμως όλα αυτά τα διαφορετικά στελέχη άρχισαν σταδιακά να εξαφανίζονται και ταυτόχρονα να αντικαθίστανται από το στέλεχος της Βρετανίας το οποίο αυξάνει την διασπορά του», σχολίασε ακολούθως ο κ. Θάνος.

Όσο για το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε και εμφανίστηκε ως ένας συνδυασμός μεταλλάξεων ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός τόνισε πως είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς φέρει χαρακτηριστικά που του προσδίδουν τόσο ανθεκτικότητα στα εμβόλια όσο και μεγαλύτερη ευκολία στη μετάδοσή του. Συνεπώς συνέστησε μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα και το επόμενο διάστημα.

«Συγκεκριμένα, το στέλεχος Β.1.525 το εντοπίσαμε πριν από μερικές ημέρες, και ευτυχώς έχουμε εντοπίσει μόνο ένα κρούσμα στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο στέλεχος συνδυάζει τη μεταδοτικότητα του Βρετανικού στελέχους και την αντίσταση στα αντισώματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους, συνεπώς είναι πιο επικίνδυνο. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε να μην υπάρξει διασπορά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.