Κορονοϊός: Για πόσο καιρό παρέχει ανοσία το εμβόλιο - Φόβος για τις ομοιότητες με την γρίπη
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μελετά την συμπεριφορά του κορονοϊού και των μεταλλαγμένων στελεχών του απέναντι στα εμβόλιο, χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με το πόσο μπορεί να κρατήσει η ανοσία
Πέρυσι, ο επιστήμονας και ειδικός επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Ίαν Χέιντον, συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Moderna. Τώρα, συμμετέχει στην κλινική δοκιμή της τροποποιημένης έκδοσης του εμβολίου που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση μιας νέας, πιο μεταδοτικής παραλλαγής.
«Πριν από ένα χρόνο δοκίμασα το εμβόλιο της Moderna για να δω αν ήταν ασφαλές. Τώρα, έναν χρόνο μετά, σας ανακοινώνω ότι μόλις έλαβα την 3η δόση. Αυτό το πείραμα θα αποκαλύψει εάν τα εμβόλια που έχουν αναβαθμιστεί ώστε να καλύπτουν τις παραλλαγές του κορονοϊού, ενισχύουν την ανοσία και εάν είναι ασφαλή», έγραψε στο Twitter το προηγούμενο Σάββατο, 3 Απριλίου.
«Δεν είναι σαφές εάν αυτή η νέα τροποποιημένη έκδοση θα είναι απαραίτητη τελικά», δήλωσε ο καθηγητής στο CNN.
Οι γιατροί ανησυχούν ότι ο κορονοϊός μπορεί να καταλήξει να μοιάζει με τη γρίπη, η οποία απαιτεί ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο, αφενός γιατί τα κυκλοφορούντα στελέχη μεταλλάσσονται γρήγορα και αφετέρου επειδή η ανοσία από το εμβόλιο εξασθενεί γρήγορα.
Αν και τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 παρέχει μακροχρόνια προστασία, οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν εκδόσεις των εμβολίων τους που προστατεύουν από τις νέες, ανησυχητικές παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανόμενης της νοτιοαφρικανικής (B.1.351).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Pfizer, τα άτομα στη Νότια Αφρική που έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αφού η νοτιοαφρικανική παραλλαγή είχε εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, εξακολουθούσαν να έχουν ανοσία στη μόλυνση. Αυτό ενισχύει εργαστηριακά πειράματα που έχουν δείξει ότι το εμβόλιο προκαλεί τόσο ισχυρή και ευρεία ανοσοαπόκριση που μπορεί να προστατεύσει από οποιοδήποτε μεταλλαγμένο ιό.
Ωστόσο οι κατασκευαστές εμβολίων δεν το ρισκάρουν. Στην κλινική δοκιμή όπου συμμετέχει ο Χέιντον, οι ερευνητές δοκιμάζουν μια τρίτη δόση του εμβολίου η οποία θα προστατεύει ειδικά από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ενώ σε άλλη ομάδα εθελοντών θα χορηγηθεί μια τρίτη δόση του πρωτότυπου εμβολίου για να εξακριβωσουν εάν η ενισχυμένη ανοσοαπόκριση είναι ασφαλής.
Μια έκθεση που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η Pfizer ισχυρίζεται ότι τα άτομα που λαμβάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, διατηρούν ισχυρή ανοσία για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ανοσία σταματά στους έξι μήνες. Είναι πιθανό να διαρκεί πολύ περισσότερο, είπε στο CNN, ο Σκοτ Χένσλεϋ, ανοσολόγος και ειδικός εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.
«Δεν θα εκπλαγώ αν σε ένα χρόνο από τώρα διαπιστώσουμε ότι αυτά τα εμβόλια εξακολουθούν να παράγουν ισχυρή ανοσοαπόκριση», δήλωσε ο Hensley στο CNN.
«Δεν θα εκπλαγώ επίσης, αν αυτό το εμβόλιο θα το λαμβάνουμε μόνο μία φορά».
Αυτό θα σήμαινε ότι μοιάζει περισσότερο με τα εμβόλια κατά της ιλαράς και όχι της γρίπης. Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς προστατεύει από τη μόλυνση καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής, του 96% των ανθρώπων.
Η προστασία από το εμβόλιο των δύο δόσεων της Pfizer παραμένει πάνω από 91% ακόμη μετά από έξι μήνες. Μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει μια επίσημη επιστημονική μελέτη παρά μόνο κάποιες λεπτομέρειες σε ένα δελτίο τύπου, ενώ τα δεδομένα καλύπτουν μόνο μερικές χιλιάδες άτομα. Αν αυτό όμως συνεχίσει να ισχύει, θα αποτελεί ένδειξη ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna παρέχουν μακροχρόνια ανοσοαπόκριση, λένε οι ειδικοί.
Ο Χένσλεϋ λέει ότι η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται και στα δύο, είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
«Οι αντιδράσεις αντισωμάτων που προκαλούνται από αυτά τα εμβόλια mRNA είναι απίστευτα υψηλές. Αυτό που γνωρίζουμε σε ζωικά μοντέλα με άλλα εμβόλια mRNA που έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως – αυτές οι αποκρίσεις αντισωμάτων είναι μακροχρόνιες και δεν πέφτουν με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο επιστήμονας, του οποίου το εργαστήριο δοκιμάζει πειραματικά εμβόλια mRNA για χρόνια.
Τον Ιανουάριο, μια ομάδα με επικεφαλής την δρα Αλίσια Γουίτζ στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, έγραψε στο «New England Journal of Medicine» ότι η έρευνά τους έδειξε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Moderna παρήγαγαν πολλά αντισώματα που μειώθηκαν ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου. Το εμβόλιο προκάλεσε επίσης το σώμα να παράγει ανοσοκύτταρα γνωστά ως Τ και Β κύτταρα που μπορούν να διατηρήσουν την άμυνα για χρόνια. Η επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσοαπόκριση ήταν ισχυρότερη και λιγότερο μεταβλητή από την ανοσοαπόκριση που ακολουθεί μια φυσική λοίμωξη.
Μια άλλη μελέτη στο «New England Journal of Medicine» που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, έδειξε ότι το αίμα που ελήφθη από άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer συνέχισε να παράγει ανοσοαπόκριση έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.
«Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη το ακριβές επίπεδο ανοσίας που απαιτείται για την προστασία από τη νόσηση ή τη μόλυνση από Covid-19, η εμπειρία μας με άλλα εμβόλια μας λέει ότι πιθανώς της Pfizer να προσφέρει σχετικά καλή προστασία έναντι αυτής της νέας παραλλαγής», είχε δηλώσει τότε στο CNN ο Σκοτ Γουίβερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινων Λοιμώξεων και Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Παρ’ όλα αυτά, τον περασμένο μήνα, οι ιολόγοι στη Νότιο Αφρική υποστήριξαν ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται δεν είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Β.1.351 και προέτρεψαν τις εταιρείες να ξεκινήσουν να τα αναβαθμίζουν.
Αν και συμμετέχει σε κλινικές δοκιμές που απαιτούν τακτικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της ανοσίας του, ο Χέιντον δεν ξέρει πόσο καλά προστατεύεται από τον ιό.
«Ξέρω ότι στην αρχή της κλινικής δοκιμής, εγώ και όλοι οι συμμετέχοντες αναπτύξαμε εξουδετερωτικά αντισώματα – ακριβώς το είδος που θέλουμε. Αυτό έγινε σαφές πολλούς μήνες πριν», δήλωσε ο καθηγητής. «Αλλά το επίπεδο αυτών των αντισωμάτων και το πώς αυτά άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, δεν το ξέρουμε. Αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα που αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της μελέτης».
Ο επιστήμονας-εθελοντής είχε κάποια έντονα συμπτώματα μετά την χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου ενώ η τρίτη δόση που μόλις έλαβε, επίσης προκάλεσε κάποια συμπτώματα, όπως πυρετό, ρίγη, ναυτία και πονοκέφαλο.
Οι ανοσολόγοι λένε ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται στο εμβόλιο, αν και οι άνθρωποι που δεν αναφέρουν συμπτώματα επίσης αναπτύσσουν ανοσοαπόκριση. Από αυτό, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα συμπτώματα δεν υποδηλώνουν ότι κάποιος έχει καλύτερη ανταπόκριση από κάποιον άλλον που δεν τα εμφανίζει.
Ο Χέιντον λέει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να έχει απόλυτη ανοσία κι επομένως φορά μάσκα όποτε βγαίνει έξω από το σπίτι του και μέχρι στιγμής αποφεύγει τα ταξίδια.
«Πρέπει ακόμη να λάβουμε πολλές από τις ίδιες προφυλάξεις όπως κι ένα μη εμβολιασμένο άτομο», λέει. «Αν και ο κίνδυνος να μεταβείτε στο νοσοκομείο είναι μειωμένος, η εξάπλωση του ιού αποτελεί μεγάλη ανησυχία. Μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να συλλέγουμε δεδομένα που δείχνουν ότι και οι εμβολιασμένοι άνθρωποι διαδίδουν τον ιό, αν και σε πολύ μικρότερο ρυθμό. Αυτό είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη και ένα πολύ καλό σημάδι».
Πηγή: ΕΡΤ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση με βιτριόλι: Ομολόγησε η 35χρονη – Τι είπε για την Ιωάννα