Στον εισαγγελέα η κυβέρνηση για τον Φουρθιώτη - Όλο το χρονικό της υπόθεσης
Σε δικαστική μάχη εξελίχθηκε η υπόθεση της απόσυρσης της αστυνομικής φρουράς από τον Μένιο Φουρθιώτη, με τον τον ίδιο να προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης και την κυβέρνηση να στέλνει προσφεύγει στον Εισαγγελέα για διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης.
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει ο Μένιος Φουρθιώτης έπειτα από σειρά αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τόσο σε προσπάθεια του να δηλώσει εν μέσω πανδημίας μισθούς 80.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», όσο και για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά την ανακοίνωση της προσφυγής του παρουσιαστή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα της απόσυρσης της φρουράς φύλαξής του, κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να προσφύγει στην Εισαγγελία ζητώντας την διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι έχει ήδη παρέμβει οικονομικός εισαγγελέας, που διερευνά οικονομικές πτυχές της υπόθεσης. «Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εργασίας θα στείλει τον φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελία.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η αρχή του νήματος τοποθετείται στις 23 Μαρτίου 2021, όταν ο αντιδήμαρχος της Ραφήνας ανήρτησε στην ιστοσελίδα του στο facebook υπηρεσιακά έγγραφα του υπουργείου με τη διαταγή σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα να φρουρούν σε 24ωρη βάση τον εν λόγω παρουσιαστή. Ο Μένιος Φουρθιώτης εμφανιζόταν να διαθέτει 14 αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του 24ωρου και ένα υπηρεσιακό όχημα ανά βάρδια. Αρχικά, η Ελληνική Αστυνομία είχε διαψεύσει ότι είχε διατεθεί πληθώρα αστυνομικών δυνάμεων στον παρουσιαστή, λέγοντας σε σχετική ανακοίνωση: «Σχετικά με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί φύλαξης δημοσιογράφων, ενημερώνουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ωστόσο, λίγο αργότερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης θα διαρρεύσει ότι με εντολή του υπουργού ΠΡΟΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αποσύρεται η φύλαξη από τον παρουσιαστή. Σημειώνεται, ότι την Παρασκευή 9 Απριλίου, ο υπουργός καλείται να δώσει απαντήσεις για το θέμα στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και αρμόδιος τομεάρχης, Γιώργος Καμίνης.
Ακολούθησαν σκληρές πιέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα, με τον Μένιο Φουρθιώτη να απαντά με μηνύσεις μέσω του δικηγόρου του χαρακτηρίζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα συκοφαντικά. Πριν καθίσει η «σκόνη» που σηκώθηκε από την υπόθεση, είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που αφορούσαν σε προσπάθεια του παρουσιαστή και πρώην μάνατζερ να δηλώσει εν μέσω πανδημίας μισθούς της τάξεως των 80.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».
Όταν έγινε αντιληπτό από στελέχη του Υπουργείου σχεδιάστηκε σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά. «Τον Δεκέμβριο του 2020, ύστερα από αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσα ύποπτες και αδικαιολόγητα υψηλές δηλώσεις μισθών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του Υπ. Εργασίας. Ως όφειλα, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να παγώσουν όλες οι πληρωμές για το μήνα Οκτώβριο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ότου διαλευκανθούν οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης, συμπληρώνοντας ότι μπήκε για πρώτη φορά πλαφόν ύψους 6.500 ευρώ στο επιτρεπόμενο όριο μισθού.
Λίγες ημέρες αργότερα, πρώην υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Documento, θα περιγράψει: «Είμαι έξω φρενών με αυτόν τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουμε. Μιλάμε για παρακμή».
Το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ γράφτηκε από την άμεση συνεργάτιδα του παρουσιαστή, Νανά Παλαιτσάκη, η οποία σε επιστολή όπου υπογράφει ως εκδότρια της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» ισχυριζόταν ότι με «εντολή» συγκεκριμένων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. φιλοξενούνταν στην συγκεκριμένη εφημερίδα αλλά και στο δελτίο ειδήσεων του «Ε», ρεπορτάζ φιλικά προς την Αστυνομία.
Η προσφυγή Φουρθιώτη στο ΣτΕ
Στο μεταξύ, την Τρίτη έγινε γνωστή η προσφυγή του Μένιου Φουρθιώτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε, ζητά την επαναφορά της αστυνομικής φρουράς και της 24ωρης φύλαξής του, λέγοντας πως πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία μειώθηκε η φρούρησή του από αστυνομικούς και άνδρες της Ασφαλείας.
Στην αίτηση ζητείται η ακύρωση της από 31.3.2021 πράξης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας. Ο παρουσιαστής φέρεται να υποστηρίζει ότι με πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στις 13 Ιανουαρίου 2021 διατέθηκαν για την ασφάλειά του τρεις αστυνομικοί και μια συνοδευτική υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα με αστυνομικό, σε 24ώρη βάση και αυστηρή επιτήρηση σε καθημερινή βάση και όλο το 24ώρο, όλων των χώρων εργασίας του, δηλαδή, του Ρ/Σ Party F.M. 104, της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», του Τ/Σ EPSILON TV και του Studio Alfa- EPSILON TV, με περιπολίες της Αστυνομίας και της Ασφάλειας.
Τα μέτρα προστασίας του Μένιου Φουρθιώτη αυξήθηκαν στις 18 Μαρτίου 2021 με νεότερη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, του διατέθηκαν 4 αστυνομικοί και εκτός από την συνοδευτική μοτοσυκλέτα, διατέθηκε και ένα αυτοκίνητο, αντί της επιτήρησης της κατοικίας του και των χώρων εργασίας του, διατάχθηκε η φρούρησή τους καθημερινά και σε 24ώρη βάση. Τα νέα αυξημένα μέτρα ασφαλείας επρόκειτο να επανεξεταστούν την 19η Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος, η αύξηση των μέτρων προέκυψε έπειτα από πληθώρα επιθέσεων τόσο προσωπικών όσο και στην κατοικία του και τους χώρους εργασίας του. Μάλιστα, όπως εξηγεί, υπήρξε έκρηξη βόμβας στο χώρο εργασίας του, εμπρηστική-δολοφονική επίθεση στο σπίτι του και βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό EPSILON TV.
Ο κ. Φουρθιώτης υποστηρίζει ότι η νέα πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., με την οποία δεν διατίθενται πλέον για την φρούρησή του οι 4 αστυνομικοί, το αυτοκίνητο και η συνοδευτική μοτοσυκλέτα, ενώ έπαυσε η φρούρηση της κατοικίας του, είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς δεν κλήθηκε σε ακρόαση πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.
Επιπλέον, στο δικόγραφο ισχυρίζεται ότι η επίμαχη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναφέρει σε ποιους κανόνες βασίστηκε η έκδοσή της, οι οποίοι να δικαιολογούν την δραστική μείωση της προστασίας του Μένιου Φουρθιώτης. Τέλος, αναφέρει ότι η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε πριν συμπλήρωση του χρόνου εκπνοής της προηγούμενης πράξης με την οποία αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.