Τουρισμός: Ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα - Ποιες περιοχές υποδέχονται τους ταξιδιώτες και τα κριτήρια

Σε λειτουργία μπαίνουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα που ξεκινά άτυπα και με μεγάλη προσοχή από τις 16 Απριλίου
Intime
7'

Με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου -όπως ανακοίνωσε ο Χάρης Θεοχάρης- να βρίσκεται όλο και πιο κοντά, η χώρα θα αρχίσει να πραγματοποιεί διστακτικά βήματα με σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις 16 Απριλίου για ορισμένες μόνο χώρες κι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, καθώς εντός της χώρας άλλωστε συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η άρση των περιορισμών για τις αφίξεις τουριστών θα αφορά κυρίως χώρες της ΕΕ καθώς και άλλες πέντε χώρες εκτός αυτής όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σερβία και το Ισραήλ. Για τους συγκεκριμένους τουρίστες των παραπάνω χωρών δεν θα ισχύει η επταήμερη καραντίνα σύμφωνα με την οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 25 Μαρτίου.

Για να ελεγχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εισροή των συγκεκριμένων τουριστών σε πρώτη φάση η άφιξή τους θα γίνεται μόνο από εννέα αεροδρόμια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλους επτά δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς όπως για παράδειγμα η Κρήτη. Όπως επισημαίνεται από τις 14 Μαΐου οι πτήσεις του εξωτερικού θα επιτραπούν σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Η «άτυπη» πρεμιέρα του ανοίγματος του τουρισμού υπό συγκεκριμένα κριτήρια και περιοχές πραγματοποιείται ώστε να δοκιμαστούν τα μέτρα και να φανεί κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο άνοιγμα, αλλά και να διορθωθούν στη συνέχεια τυχόν αδυναμίες του συστήματος.

Συμφωνία μεταξύ κρατών για τα κριτήρια

Η Αυστρία και δώδεκα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε επτά κριτήρια για τη θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» για τον τουρισμό, με στόχο αυτό να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτές οι επτά προτεραιότητες θα διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, σε σημερινές δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Μετά από πρόσκληση της ίδιας, για πρώτη φορά η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του «πράσινου διαβατηρίου» σε τηλεδιάσκεψη τους στις 29 Μαρτίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, τα 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι το «πράσινο διαβατήριο» θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ελευθερία ταξιδιού ενώ η πανδημία συνεχίζεται.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την «πίσω πόρτα», και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής προς το χρήστη τεχνικής λύσης, αναφέρεται στον κατάλογο προτεραιοτήτων που διαβιβάστηκε στο ΑΡΑ. Όπως αναφέρεται περαιτέρω, πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του «πράσινου διαβατηρίου», οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού. Ο στόχος είναι, εξάλλου, να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του "πράσινου διαβατηρίου».

"Το "πράσινο διαβατήριο" δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, λαμβάνεται φυσικά από κάθε κράτος-μέλος", τονίζει στις δηλώσεις της στο ΑΡΑ η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, το «πράσινο διαβατήριο», το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR). Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.

Την θερμή υποστήριξή της στη θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού είχε εκφράσει ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τοποθετηθεί νωρίτερα υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ».

Το «πείραμα» της Ρόδου

Οι διακοπές των τουριστών στη Ρόδο ξεκίνησαν προχθές και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι Ολλανδοί που συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ανέρχονται σε 189 άτομα, είναι διαφόρων ηλικιών και έφτασαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» με μία πτήση της αεροπορικής εταιρείας Transavia.

Οι συγκεκριμένοι τουρίστες έχουν δύο συνοδούς και όλοι έχουν κάνει μοριακό τεστ με αρνητικό φυσικά αποτέλεσμα τρεις ημέρες πριν και λίγο πριν φύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αναχώρησης υποβλήθηκαν και σε rapid test. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να ταξιδέψουν. Σύμφωνα με τις οδηγίες, τρεις ημέρες πριν φύγουν από τη Ρόδο θα υποβληθούν και πάλι σε μοριακό τεστ και λίγες ώρες πριν ταξιδέψουν θα κάνουν ξανά ένα rapid test. Σημειώνεται ότι την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουν και όσοι άλλοι θα βρίσκονται μέσα στο ίδιο αεροπλάνο και αυτό για ευνόητους λόγους.

Οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου Mitsis Grand Beach Hotel που θα τους φιλοξενήσει για μία εβδομάδα, ενώ πιθανόν να υπάρχουν και κάποια μικρά event για την ψυχαγωγία τους. Άλλοι πελάτες δεν θα υπάρχουν.

Εντός του ξενοδοχείου θα ακολουθούν τις οδηγίες και τα μέτρα που προβλέπουν τα νέα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Οι τουρίστες θα ενημερωθούν ότι θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τους κανόνες, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Τι θα ισχύει από τις 16/4

Όσον αφορά τώρα τους όρους που θα ισχύσουν σε αυτή την πρώτη φάση από τις 16 Απριλίου, πέραν φυσικά της εφαρμογής των εξελιγμένων πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας, κατ' αρχάς, αίρεται η υποχρέωση της απομόνωσης (καραντίνα) για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Ωστόσο, η είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη.
  • Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο τουρίστας μπορεί να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει.
  • Ταυτόχρονα, 24 ώρες πριν ταξιδέψει, κάθε τουρίστας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το ειδικό έγγραφο PLF.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό και καταστήματα χωρίς click in shop και click away