Self tests: «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται

Στη ζωή όλων μας μπαίνουν από τις επόμενες ημέρες τα self tests, με την κυβέρνηση να «ποντάρει» στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποφυγή της διασποράς.
3'

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχε εκτάκτως σήμερα και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώθηκε πως τα self tests μπαίνουν σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων του ιδιωτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως τα υποχρεωτικά self tests αφορούν σε εργαζομένους που απασχολούνται:

  • Στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και ποτών
  • Στην εστίαση (σ.σ. εννοείται σε όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές)
  • Στις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.
  • Στις υπηρεσίες καθαρισμού.
  • Στα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής.
  • Στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Όπως τονίστηκε, τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία και πρέπει να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Τι θα συμβεί όμως αν κάποιοι δεν υπακούσουν με την χρήση των self tests; Ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν σαφής: Δεν επιτρέπεται να απασχοληθεί εργαζόμενος με φυσική παρουσία, αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τέλος πως επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

«Οι εργαζόμενοι με θετικό τεστ, αν μεν είναι ασυμπτωματικοί, μπαίνουν σε καραντίνα στο σπίτι, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά και έχουν την υποχρέωση για το 50% του χρόνου της καραντίνας να προσφέρουν την εργασία τους στον εργοδότη τους, έως μια ώρα επιπλέον του ημερήσιου ωραρίου τους. Αν νοσήσουν, λαμβάνουν αναρρωτική άδεια με αποδοχές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.089 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 81 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 809 οι διασωληνωμένοι