Lockdown: Μοιρασμένες οι πιθανότητες για Πάσχα - Τα επιβαρυμένα δεδομένα και τα επόμενα βήματα
Με την πανδημία ανυποχώρητη, οι επιστήμονες παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά με τη συζήτηση για μεγαλύτερη χαλάρωση και μετακινήσεις το Πάσχα. Από Δευτέρα άλλωστε θα δοκιμαστεί στην πράξη το νέο μέτρο με τα υποχρεωτικά self test για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στην αγορά και το Δημόσιο.
Επιφυλακτικοί παραμένουν οι ειδικοί σχετικά με το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε μονό το Πάσχα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, ενδέχεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε όσους έχουν αρνητικό τεστ και αντίστοιχα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο αυτό θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, όσον αφορά στο σχέδιο Πάσχα στο χωριό. Εκείνοι που θεωρούν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό.
Στο δεύτερο στρατόπεδο είναι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν.
«Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμο.
Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Σήμερα στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο για κάθε 20 τετραγωνικά μέτρα.
Παράλληλα η Εκκλησία της Ελλάδας προτείνει οι κληρικοί και το προσωπικό των ναών να κάνουν τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Για 150.000 - 200.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Σε σχέση με το Πάσχα και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι είναι προτιμότερο να φύγουν από τα αστικά κέντρα οι πολίτες, παρά να συνωστίζονται σε διαμερίσματα στις γιορτές.
Την ίδια στιγμή όσον φορά την πρόταση της εκκλησίας για αύξηση του αριθμού των πιστών που θα μπορούν να συμμετέχουν στις λειτουργείες είπε ότι «η εκκλησία από μόνη της θα πρέπει να δώσει την λύση και να μην ζητά τέτοιες αποφάσεις από την κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Με τρομάζουν οι μαζώξεις στην εκκλησία».
Να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα για «να αραιώσουμε»
Βασικό ρόλο στην άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αναμένεται να παίξουν εκτός από τους εμβολιασμούς, που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, και τα self test, που μπορούν να περιορίσουν προληπτικά τη διασπορά.
«Τα self – tests είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το πόσο χρήσιμο εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο MEGA, τασόμενος υπέρ της απλευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα.
«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», σημείωσε.
Καπραβέλος κατά στο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό
Για την μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα μίλησε στο Newsbomb.gr o διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ο ίδιος, τάχθηκε κατά στο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό τη δεδομένη στιγμή, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα «καταπατήσει» όλη την προηγούμενη προσπάθεια, η οποία δεν πηγαίνει χαμένη.
«Εάν υπάρχει ένα κανονικό, αξιόπιστο τεστ, μπορεί να επιτραπεί η όποια μετακίνηση. Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό, θα πρέπει να εισέρχονται στην χώρα μόνο εάν έχουν νοσήσει από τον ιό η να έχουν εμβολιαστεί», επεσήμανε o διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Αναφορικά με τα self test, o ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι «είναι τα λεγόμενα γρήγορα τεστ, τα οποία έχουν χαμηλή εναίσθηση και υψηλή ενδεικτικότητα. Πιο συγκεκριμένα, εάν το αποτέλεσμα βγει θετικό, είναι σωστό στο 100%, όταν όμως βγει αρνητικό είναι ψευδές διότι όταν παίρνουμε δείγμα από την μύτη έχει χαμηλή εναισθησία της τάξης του 50%», δήλωσε αναφερόμενος στην πολιτική των self test o διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Γώγος: «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά…»
Αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στον Σκάι, λέγοντας πως «θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πως πάνω απ όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα.
Υπογράμμισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνοτουρκικά: «Πόλεμος» Δένδια - Τσαβούσογλου on camera για Αιγαίο, μειονότητα και μεταναστευτικό