«Κούρεμα» 50% στους εισακτέους ΑΕΙ – ΤΕΙ

Οι πρυτάνεις ζητούν μείωση των φετινών εισακτέων κατά το ήμισυ λόγω μείωσης των κονδυλίων για την Παιδεία.
2'

Καμπανάκι κινδύνου για συνέπειες στην ποιότητα σπουδών κρούουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, καθώς τα κονδύλια για τα ΑΕΙ έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι σχολές να μην μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο των εισακτέων.

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ έχουν αρχίσει να στέλνουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας για το φετινό αριθμό των εισακτέων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας ζητούν να απορροφήσουν τους μισούς φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.

Οι πρυτάνεις αναφέρουν στο «ΕΘΝΟΣ» πως έχουν «ψαλιδιστεί» οι θέσεις των συμβασιούχων και προσθέτουν ότι οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό γίνονται με το σταγονόμετρο. Αυτό έχει ως επακόλουθο να αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα στη διδασκαλία και να μην μπορεί να καλυφθεί το πρόγραμμα σπουδών.

Στο 50% φτάνει η μείωση που ζητάει και η διοίκηση του Αριστοτελείου πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν 6.515 φοιτητές, ενώ για φέτος η πρόταση είναι να μην ξεπεράσουν τις 3.000.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας η διοίκηση του ιδρύματος υποστηρίζει ότι οι φετινοί φοιτητές θα πρέπει να είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κατά 2.000.'Ετσι, από τους 6.381 που απορροφήθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, προτείνει να εισαχθούν μόλις 4.370.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένα κεντρικά ΤΕΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο στην εισήγηση που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι θα μπορέσει να εκπαιδεύσει μόλις 890 σπουδαστές, από 1.800 που εισήχθησαν πέρυσι.

«Ψαλίδι» σε ιατρικές και παιδαγωγικές

Από τις μειώσεις δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε τα αποκαλούμενα «φιλέτα» των σχολών.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει προτείνει μείωση και σε περιζήτητα υψηλόβαθμα τμήματα, τα οποία δηλώνουν χιλιάδες υποψήφιοι. Ζητά λοιπόν λιγότερους εισακτέους για τα τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής.

Σημαντικές θα είναι οι περικοπές που θα γίνουν -εάν «περάσει» η πρόταση του ιδρύματος- και στα λεγόμενα καθηγητικά τμήματα.

Η πρόταση για τη σχολή Μαθηματικών είναι για 180 εισακτέους, όταν πέρυσι το τμήμα είχε απορροφήσει συνολικά 328 άτομα. Το Τμήμα Χημείας ζητεί μόλις 40 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 118.

Για τη σχολή Φυσικής η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει να εισαχθούν 130 φοιτητές από 218 το προηγούμενο έτος.

Εντυπωσιακή είναι η μείωση που προτείνεται και για το πιο περιζήτητο τμήμα πανελλαδικά (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης). Πέρυσι από όλες τις κατηγορίες είχαν απορροφηθεί 283 άτομα και φέτος υπάρχει εισήγηση για 180.

Φυσικά, τα πράγματα στο συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι προσλήψεις δασκάλων γίνεται με το σταγονόμετρο και πλέον ισχύει η σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.