Κορονοϊός: Τα «μαύρα» ρεκόρ απομακρύνουν την «Ανάσταση» - Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: «Στραυρόλεξο» για δυνατούς λύτες αποτελεί η επιθυμία των πολιτών για Πάσχα στο χωριό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο με ρεκόρ διασωληνωμένων για την Ελλάδα.

Πάσχα
InTime
4'

Ένα από τα πλέον συνηθισμένα ερωτήματα που υπάρχουν στην κοινωνία τις τελευταίες ημέρες, είναι αυτό που αφορά στο Πάσχα, κι αν θα καταφέρουμε να το γιορτάσουμε σε εξοχικά και χωριά ή αν θα βιώσουμε μια εμπειρία ανάλογη με την περσινή, όταν και οι γιορτινές ημέρες ήταν εντελώς διαφορετικές λόγω του lockdown.

Η λύση του «σταυρόλεξου» γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Από τη μια, η κόπωση των πολιτών από τον συνεχόμενο εγκλεισμό κι από την άλλη τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Ναι μεν γίνεται πλέον ανοικτά λόγος για σταθεροποίηση της κατάστασης με τάση προς βελτίωση, πλην όμως, η χώρα κατέγραψε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους.

Οι διασωληνωμένοι καθημερινά τον Απρίλιο

Ημερομηνία

Διασωληνωμένοι

1 Απριλίου

755

2 Απριλίου

753

3 Απριλίου

755

4 Απριλίου

749

5 Απριλίου

759

6 Απριλίου

751

7 Απριλίου

749

8 Απριλίου

776

9 Απριλίου

790

10 Απριλίου

781

11 Απριλίου

780

12 Απριλίου

781

13 Απριλίου

802

14 Απριλίου

809

15 Απριλίου

819

16 Απριλίου

824

Μοιρασμένες οι πιθανότητες

Τα σημεία «κλειδιά» που θα ληφθούν υπόψιν για πιθανό άνοιγμα, είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια η οποία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μεν αλλά την ίδια ώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ασφυκτική πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και με τις εισαγωγές απλών περιστατικών COVID πέρα από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, προσπαθεί να βρει «βαλβίδες αποσυμπίεσης» της κοινωνίας μέσω σταδιακού ανοίγματος κάποιων τομέων, όμως, έχει ξεκαθαριστεί πως δνε θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το Πάσχα. Την απόφαση θα την πάρουν οι επιστήμονες, που φαίνονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το πόσο μπορεί η κατάσταση να αλλάξει «δραματικά» στις δυο εβδομάδες (και κάτι περισσότερο) που απομένουν για τις ημέρες του Πάσχα.

Με βάση αυτό τον χρονικό ορίζοντα η κυβέρνηση «βλέπει» παράλληλα πως το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες μετά το Πάσχα, πράγμα που θα σημάνει έτσι κι αλλιώς το άνοιγμα της χώρας.

Οι σκέψεις της Επιτροπής για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Ερωτώμενος για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και το επιδημιολογικό επίπεδο που εξετάζει η επιτροπή προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως», ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι αυτή την ώρα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι για το άνοιγμα των μετακινήσεων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πολλά πρωτόκολλα ασφαλείας, όμως δεν έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής το θέμα από την επιτροπή καθώς η επιδημιολογική κατάσταση δεν το έχει επιτρέψει. Ο ίδιος ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο για την απόφαση θα παίξει η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη.

Ερωτώμενος εάν αναμένεται από την επιτροπή να αλλάξει κάτι στις επόμενες δέκα ημέρες, που θα μπορέσει επιτρέψει τις μετακινήσεις ο ό ιος ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή, είναι μια δύσκολη κατάσταση το σύστημα Υγείας πιέζεται είναι προφανώς ένα στοιχείο που τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν».

Διχασμός στους λοιμωξιολόγους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης είπε από την πλευρά του ότι «ή θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και το Πάσχα, όπου στην ουσία, στα αστικά κέντρα, το ένα σπίτι θα καλέσει το άλλο, ή τρεις οικογένειες μαζί σε κλειστούς χώρους θα βρεθούν να φάνε, ή θα επιτρέψουμε την -ας το πούμε- αραίωση των αστικών κέντρων και να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του, στα χωριά του, όπου κατά κανόνα θα ζήσει ένα Πάσχα σε εξωτερικό χώρο και να τον προτρέψουμε, πηγαίνοντας εκεί, να επιδείξει μια συμπεριφορά ασφαλέστερη με self test και, βεβαίως, με μεγάλη προσοχή».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βοηθούν καθώς μολονότι καταγράφεται μια σταθεροποίηση αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά σήμερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Βλέπουμε μια σταθεροποίηση αλλά η σταθεροποίηση αυτή παραμένει ψηλά. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται και να βρίσκονται στην εντατική» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για το λόγο αυτό τόνισε όσον αφορά την πιθανότητα να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό ότι «με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια. Είναι εκνευριστικό αλλά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα».

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα», είπε από τη μεριά της η πνευμονολογος και πρόεδρος του κεντρικού ιατρικού συμβουλίου Μίνα Γκάγκα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή