Κορονο-πάρτι στις πλατείες: Ετοιμάζεται «φρένο» με μοντέλο «πλατείας Βαρνάβα»
Τα κορονο-πάρτι στις πλατείες προβληματίζουν την κυβέρνηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να προαναγγέλλει την εφαρμογή του μοντέλου της πλατείας Βαρνάβα
Ερωτήσεις για τα κορονο-πάρτι στις πλατείες σε διάφορες περιοχές δέχθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών προαναγγέλλοντας αντίστοιχες προσπάθειες όπως αυτή στην πλατεία Βαρνάβα την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ βρέθηκαν περιμετρικά της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι προκειμένου να μην επιτραπεί ενδεχόμενος συνωστισμός.
Ερωτηθείσα για τις εικόνες στην Κυψέλη η κυρία Πελώνη έκανε λόγο για «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει Πάσχα και καλοκαιριού» και για «εύλογη κόπωση» προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή».
Όπως υποστήριξε «η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Μαζική επέμβαση της αστυνομίας θα οδηγούσε σε μαζικότερη διασπορά και ενδεχομένως επεισόδια καθώς υπάρχουν ομάδες που επιδιώκουν κλεφτοπόλεμο και επεισόδια με την αστυνομία».
«Θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες (σ.σ. σαν την Βαρνάβα), σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική» κατέληξε για το θέμα η κυρία Πελώνη.
«Κάθε Σαββατοκύριακο το ίδιο σκηνικό»
Το τελευταίο χρονικά κορονο-πάρτι πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που βρίσκεται σε ισχύ από τις 9 το βράδυ και τo «μαύρο» ρεκόρ στους διασωληνωμένους.
Πρόκειται για την πλατεία στην οποία διοργανώθηκαν ανάλογα πάρτι και τα προηγούμενα 24ωρα με τις εικόνες να προκαλούν τεράστια ανησυχία.
«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, μέχρι τις 5 το πρωί ακούγεται μουσική από πειραγμένα ηχεία. Τρίζουν τα τζάμια μας από το θόρυβο. Καλούμε την Αστυνομία, αλλά δεν έρχεται, είναι μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», λέει κάτοικος της Κυψέλης στο Newsbomb.gr.
Άλλος κάτοικος της Κυψέλης τονίζει στο Newsbomb.gr πως υπάρχει πολύ θόρυβος με τους ηλικιωμένους να υποφέρουν.
Όμως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην ηχορύπανση, αφού μετά το πέρας των κορονο-πάρτι οι πλατείες μετατρέπονται σε σκουπιδότοπο.
Εικόνες μετά το πάρτι στην Κυψέλη:
Μαρτυρία κατοίκου:
Το δόγμα της ΕΛΑΣ
Οι εικόνες συνωστισμού και πάρτι σε δημόσιους χώρους προκαλούν προβληματισμό, ωστόσο, φαίνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. προκρίνει σχέδιο ήπιας αντίδρασης από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη θεωρούν ότι η παρέμβαση της Αστυνομίας σε πλατείες γεμάτες με κόσμο θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση συμπλοκών και γενικευμένης έντασης. Δεν είναι τυχαίο που παρά τα πάρτυ με μεγάλη συμμετοχή στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, δεν υπήρξε αστυνομική επέμβαση.
Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, «είναι εξαιρετικά επίφοβο και επικίνδυνο να επέμβει η Αστυνομία σε ένα χώρο όπου διασκεδάζουν 500-1000 άτομα. Πλέον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι συναθροίσεις δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πλατείες αλλά σχεδόν σε όλα τα κεντρικά πάρκα και πλατείες της Αττικής. Είναι αδύνατο η Αστυνομία να επιτηρεί όλες τις πλατείες. Ακόμα και εάν γινόταν αυτό, απλά θα υπήρχε μετατόπιση του κόσμου σε άλλους δημόσιους χώρους».
Η αλλαγή επιχειρησιακού δόγματος για τη διαχείριση του συνωστισμού στις πλατείες αποφασίστηκε μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε και η «οπισθοχώρηση» της ομάδας Δράση, η παρουσία της οποίας πλέον στους δρόμους της Αθήνας είναι εμφανώς πιο «διακριτική».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Tέλος το Πάσχα στο χωριό: Α λα Χριστούγεννα ο εορτασμός – Τι θα γίνει με την εστίαση