Κικίλιας: Τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους 30 - 39

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε τις ανακοινώσεις για τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και τον οδικό χάρη της επιστροφής στην κανονικότητα.
InTime
13'

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ξεκίνησε την αναφορά του με τα σημερινά δεδομένα για τον κορονοϊό στη χώρα. Όπως είπε η θετικότητα έχει φτάσει στο 4,9%. «Δυστυχώς έχουμε 831 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ και 86 θανάτους», σχολίασε.

«Στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει το ΕΣΥ και όλοι οι υγειονομικοί, δείχνει να σταθεροποιείται ο αριθμός των εισαγωγών, σε υψηλά νούμερα με μια μικρή ίσως τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών της τελευταίας εβδομάδας είναι 501», είπε στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, στη χώρα λειτουργούν 1542 κλίνες ΜΕΘ. Οι 981 είναι ΜΕΘ Covid και οι 561 είναι ΜΕΘ non Covid.

«Θέλω να επισημάνω την τεράστια συνολική προσπάθεια όλων. Η συνεισφορά τους είναι σημαντική και θέλω να τους ευχαριστήσω. Το ΕΣΥ είναι ένα και ενιαίο. Η χώρα χρειάζεται την παραμονή των ιδιωτών γιατρών για ακόμα 20 ημέρες. Θα επεξεργαστούμε μια λίστα και με άλλους ιδιώτες γιατρούς αν παραστεί ανάγκη. Φυσικά οι γιατροί θα αμειφθούν με τις ανάλογες διατάξεις, το θέμα έχει φτάσει ήδη στη Βουλή», ανέφερε ακολούθως ο υπουργός.

«Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας γνωστοποιήσω τις εισηγήσεις της επιτροπής σε σχέση με τα επόμενα βήματα και για τις ημέρες που ακολουθούν. Όλα είναι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα θα ισχύουν τα εξής:

  • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
  • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα,κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
  • Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).
  • Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.
  • Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

Εμβολιασμός: Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30 - 39

«Ο εμβολιασμός αποτελεί τη λύση σε αυτή την τεράστια κρίση της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε. Είναι εμφανές σε χώρες εκτός ΕΕ που έχουν τρέξει γρήγορα οι εμβολιασμοί και στη χώρα μας αν μελετήσουμε τα στοιχεία των μεγάλων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί. Όσοι είναι διασωληνωμένοι κατά κύριο λόγο είναι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο τρόπος να εξασφαλίσουμε την υγεία μας είναι ο εμβολιασμός», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στόχος είναι να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατ. εμβολιασμοί ως το τέλος Μαΐου και 4 εκατ. εμβολιασμοί ως τον Ιούνιο.

«Θέλω να πω ότι οι απώλειες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς. Κι ένας να χανόταν είναι απώλεια για τη χώρα. Πρέπει να εμβολιαστούμε», τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Δίνεται η δυνατότητα με κάποια αποθέματα που υπάρχουν, να δώσουμε τη δυνατότητα και σε νεαρότερες ηλικίες να εμβολιαστούν».

«Από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και την επόμενη ημέρα, για όποιον το δηλώσει, θα εμβολιάζονται οι 30 ως 39 ετών με AstraZeneca και μετά να συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες ηλικίες. Μετά από κάποιο διάστημα θα μπορούν να χορηγηθούν όλα τα εμβόλια. Δίνουμε όμως τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και αυτοί οι άνθρωποι», ανακοίνωσε στη συνέχεια ο υπουργός.

«Για να γίνει αυτό το πρόγραμμα θα φέρουμε νομοθετική διάταξη στη Βουλή τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και εργαστήρια με όλους τους κανόνες, ασφάλειας και προφύλαξης, που έχουμε χρησιμοποιήσει σε όλο το πρόγραμμα «Ελευθερία». Θα επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας της μιας ημέρας. Θα εμβολιάζουμε δηλαδή μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Φυσικά για τις υπερωρίες του προσωπικού θα οριστεί το ανάλογο αντίτιμο», σχολίασε στη συνέχεια.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε επίσης ότι: «Ξέρω και βλέπω ότι πράγματι στην παγκόσμια κοινότητα ενδεχομένως να υπάρχει βιβλιογραφία, ακούγονται και γράφονται πολλά, θα ήθελα να εμπιστευθούμε τους ειδικούς. Υπάρχουν ανακοινώσεις του ΕΜΑ και της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού, έγκριτων επιστημόνων. Υπάρχει κούραση και κόπωση. Αν εμείς αισθανόμαστε έτσι, φανταστείτε πως αισθάνονται γιατροί και νοσηλευτές. Περνάμε τους έξι μήνες που δεν έχουν πάρει ρεπό ή άδεια αυτοί οι άνθρωποι. Πάνε σερί έξι μήνες και 15 μήνες παλεύουν. Αναλογιστείτε όλοι τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού».

Ίδια μέτρα για Έλληνες και τουρίστες

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο υπουργός Υγείας για το αν οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα που τηρούν και οι Έλληνες, ήταν ξεκάθαρος.

«Μιλάμε για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τον τουρισμό προς το παρόν. Θέλουμε να τσεκάρουμε τις πύλες εισόδου, πώς θα γίνεται η υποδοχή και όλη τη διαδικασία. Για όποιον έρχεται στην Ελλάδα, ισχύει ότι ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες. Και φυσικά δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις», υπογράμμισε τονίζοντας πως όταν θα γίνει το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, θα αρθούν και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

«Ποιες αργίες; Να σεβαστείτε την προσπάθεια των υγειονομικών»

Στη συνέχεια, έγινε ερώτηση για τις αργίες των ημερών του Πάσχα αλλά και της Πρωτομαγιάς και τη μεταφορά τους, σε συσχετισμό με τους εμβολιασμούς και πώς αυτοί θα επηρεαστούν.

«Ποιες αργίες; Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αργίες εδώ και 15 μήνες. Το εξήγησα και πριν. Θα σας πει λεπτομέρειες ο κ. Θεμιστοκλέους. Για τις ιερές μέρες του Πάσχα, έχουν διαχυθεί τα ραντεβού σε όλο τον μήνα. Άρα, εμβολιασμοί δεν χάνονται. Υπάρχει κανείς που θέλει να αντιπαραβάλει την προσπάθεια που κάνουν οι υγειονομικοί μας όλο αυτό το διάστημα; Για όλο το Δημόσιο μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς, αλλά όχι για τους υγειονομικούς», απάντησε ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Θα ήθελα να υπάρχει γνώση του τι συμβαίνει καθημερινά, εκτίμηση της προσπάθειας που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Επαναλαμβάνω αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει καθόλου. Υπάρχει άλλος Έλληνας που δεν έχει σταματήσει για έξι μήνες;».

Επίσης, τόνισε πως «Σε αυτή την τεράστια μάχη, ακούγονται πολλά από λίγους και έξω από τον χορό. Σημασία έχει τι γίνεται εκεί πέρα μέσα, στο πεδίο. Εκεί μέσα παλεύουν οι υγειονομικοί μας, για το ύψιστο καθήκον. Να προστατέψουν τις ζωές των ασθενών, να ενημερώνουν τις οικογένειες και είναι μια ιερή προσπάθεια. Είναι προσπάθεια να σωθεί έστω και μια παραπάνω ζωή. Σταματώ εδώ κι ελπίζω να έγινα κατανοητός».

«Πρωτοφανής κρίση δημόσιας υγείας, κανείς δεν είπε ότι όλα τα κάνουμε τέλεια»

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας δέχθηκε ερώτηση – κριτική για κακοδιαχείριση της πανδημίας, για άνοιγμα του τουρισμού έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα και έδωσε τις δικές του απαντήσεις.

«Μας δίνεται η ευκαιρία για ακόμα μια φορά να υπενθυμίσουμε πως με οργάνωση και συγκεκριμένη στρατηγική έχουμε ενεργήσει σε μια πανδημία. Στην υπέρτατη κρίση δημόσιας υγείας που μαστίζει όλο τον πλανήτη», είπε αρχικά πριν αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε τομέα.

«Ξεκινήσαμε με 800 test PCR την ημέρα, αυτά είχε η χώρα, κι αυτά μπορούσε. Έχουμε φτάσει να κάνουμε 50.000 και 60.000 PCR και rapid test την ημέρα, προσθέσαμε σε αυτά και τα self-test. Είναι κι αυτό ένα συμπληρωματικό εργαλείο», πρόσθεσε.

«Ξεκινήσαμε και είχαμε 556 ΜΕΘ στη χώρα. Εν κινήσει και μέσω πανδημίας ξεπεράσαμε τις 1.500 με προσωπικό καταρτισμένο. Οργανώσαμε ένα σύστημα με κορυφαίους επιστήμονες, διαπαραταξιακά όπου αφιλοκερδώς προσπαθούν πολλούς μήνες και δίνουν τα φώτα τους. Μια πανδημία δεν είναι εύκολο πράγμα, ούτε μπορούμε να πούμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια», σχολίασε στη συνέχεια.

«Διερωτήθηκαν πολλοί για το αν θα έρθουν ποτέ εμβόλια, εξηγήσαμε το πώς και πότε θα έρθουν και ήρθαν. Στην ώρα τους, σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Εξηγήσαμε ότι όποιο εμβόλιο έρχεται, αυτό θα γίνεται. Οργανώσαμε ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου, με τεράστια υποστήριξη. Από φορείς και υπουργεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, από γραμματείες της κυβέρνησης. Πολλοί αμφέβαλαν, αλλά με σταθερά βήματα, στην αρχή εμβολιάζαμε εκατοντάδες και τώρα εμβολιάζουμε χιλιάδες καθημερινά», τόνισε ακολούθως.

Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα πως «Με σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν χαθεί και τις οικογένειές τους που πονούν, λέμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, στο σύνολό της η υγειονομική κοινότητα, οι επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία αλλά και οι πολίτες στην πλειοψηφία τους που έχουν για πολλούς μήνες πειθαρχήσει και υπομείνει για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κάλυψη και συμμόρφωση και τώρα βαδίζουμε προς το τέλος».

«Περήφανοι για την προσπάθεια του κόσμου και των υγειονομικών μας»

«Σε όλη αυτή την προσπάθεια βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί, όπως γίνεται και σε πολλές χώρες του κόσμου αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο, που κάθονται στη γωνία απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Απέναντι στις ανάγκες του κόσμου και την αγωνία του, και θεωρούν ότι θα κρίνουν δυστυχώς με κριτήρια μικροπολιτικά και μικροκομματικά την προσπάθεια αυτή, μήπως και επωφεληθούν από αυτό. Έχω εξηγήσει πολλούς μήνες πίσω, και θα το ξανακάνω με υπομονή και σεβασμό στους πολίτες και σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπεί μικροπολιτικά σε μια τεράστια υγειονομική κρίση. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιοι προσπαθούν και ποιοι σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι ένα οριζόντιο επίτευγμα της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό και απαιτείται η μέγιστη στήριξη αυτής της προσπάθειας από όλους», είπε στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας.

«Αυτοί οι λίγοι οι οποίοι δεν το θέλουν και το πολεμούν, το κάνουν για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σκοπούς και κρίνονται στο ύψιστο αγαθό το οποίο είναι η υγεία, η προσωπική του καθενός, και η δημόσια. Το υπέρτατο αγαθό. Πρέπει να αναλογιστούν ακόμα και τώρα μετά από τόσους μήνες. Σε τι έχει βοηθήσει να κινδυνολογούν κάθε πέντε – δέκα ημέρες, να θεωρητικολογούν για το πώς η χώρα έγινε ή δεν έγινε – φυσικά δεν έχει γίνει – Μπέργκαμο και πώς δεν έχει καταρρεύσει το ΕΣΥ. Είμαστε πολύ περήφανοι που στέκεται όρθιο το ΕΣΥ με όλη την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων, τους ευχαριστώ όλους ανεξαιρέτως. Είμαστε πολύ περήφανοι για την προσπάθεια που έχουν κάνει οι συμπολίτες μας ως τώρα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους», πρόσθεσε.

«Βεβαίως σταθμίζουμε και επικοινωνούμε, αυτούς τους λίγους οι οποίοι με τις συμπεριφορές τους προσπαθούν να χαλάσουν όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Βεβαίως υπάρχει κούραση, βεβαίως υπάρχει αγωνία, βεβαίως υπάρχουν επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που περιμένουν και θέλουν να επανέλθουν σε μια μερική και μετά σε μια ολική κανονικότητα, δεν υπάρχει κανένας που να μην το καταλαβαίνει αυτό πιο καλά από εμένα. Το αντιλαμβάνομαι πλήρως», υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε ότι: «Η αξία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα. Όποιοι έχουμε περιστατικό στην οικογένειά μας και στο περιβάλλον μας βλέπουμε πώς αυτή η νόσος διασπείρεται και πόσο επικίνδυνη είναι. Άρα, βεβαίως και το οφείλουμε στους ανθρώπους μας, στις οικογένειές μας και στην κοινωνία να μείνουμε όρθιοι και να παλεύουμε. Προς τα εκεί οδεύουμε και ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο αγαθό για αυτή την προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με ακμαίο ηθικό, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή ακούγοντας την κριτική από όλους, σεβόμενοι και απαντώντας σε όλους, όμως ακόμα μια φορά λέω πως είναι ύψιστη υποχρέωση και δημοκρατική, η συστράτευση στην κοινή προσπάθεια, για τον κοινό σκοπό που είναι να τα καταφέρουμε. Να τα καταφέρει η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για Πάσχα, μετακινήσεις, εστίαση και σχολεία