«Ρίζες»: Οι άνθρωποι πίσω από την δημοφιλή σελίδα του Facebook μιλούν στο Newsbomb.gr

Τι μας ορίζει σαν ανθρώπους; Σας προσωπικότητες και σαν οντότητες; Οι Ρίζες μας!

«Ρίζες»: Οι άνθρωποι πίσω από την δημοφιλή σελίδα του Facebook μιλούν στο Newsbomb.gr
5'

Καλοκαίρι. Η ζέστη αφόρητη. Το βρεγμένο τσιμέντο από το λάστιχο του νερού, δίνει μερικές ανάσες δροσιάς. Το σούρουπο, αρχίζει και εμφανίζεται, αγκαλιάζοντας τα σπίτια του χωριού ενώ τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν.

Θα μπορούσε να είναι μια ανάμνηση που έχουμε όλοι μας. Αναμνήσεις που μας ακολουθούν από τα παιδικά χρόνια και τώρα, που μεγαλώσαμε και περάσαμε τα 30, έρχονται πολλές φορές για να μας θυμίσουν το πόσο όμορφη είναι η ζωή, μέσα στο άγχος της καθημερινότητας.

Εικόνα από χωριό της ΕλλάδαςΠηγή: Ρίζες/Facebook

Εικόνες, χρώματα, μυρωδιές. Όλα τα ερεθίσματα των παιδικών μας χρόνων βρίσκονται σε μια σελίδα στο Facebook.

Με τίτλο «Ρίζες», δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Η σελίδα είναι ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος της. Ρίζες. Μια λέξη που μαρτυρά το ποιος είναι ο καθένας μας. Ρίζες. Μια λέξη που μαρτυρά από που ξεκινήσαμε όλοι μας. Ρίζες. Γιατί δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει την καταγωγή του.

Οι διαχειριστές της υπέροχης αυτής σελίδας, που μας κάνει να αναπολούμε τα χρόνια που ζήσαμε σαν παιδιά και να ονειρευόμαστε την επιστροφή στα... χώματα που παίζαμε, μιλούν στο Newbsomb.gr για το τι είναι τελικά οι «Ρίζες», για τις αναμνήσεις που μας συντροφεύουν αλλά και το τι σημαίνει Ελλάδα για τον καθένα μας!

Ρίζες μας είναι τα Πανηγύρια.Ρίζες/Facebook

Αναλυτικά τα όσα μας είπαν οι «Ρίζες»:

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την σελίδα;

Ξεκίνησε από την παρατήρηση ότι οι νέοι άνθρωποι διασκεδάζουν και χορεύουν σε πανηγύρια και γιορτές με παραδοσιακή μουσική. Από την επιθυμία του Ανδρέα, ενός εκ των τεσσάρων Ριζών, να καταγράψει τις ρίζες της παραδοσιακής μουσικής κάθε τόπου στην Ελλάδα. Εν τέλει, με αφορμή την πρώτη καραντίνα, οι Ρίζες εξαπλώθηκαν και πέρα από την αρχική τους ιδέα, και αγκάλιασαν πολλές περισσότερες συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις.

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά σας. Τι είναι αυτό που κέρδισε την αγάπη του;

Αισθανόμαστε πως είναι η αυθεντικότητα που εκπέμπουν οι Ρίζες. Επιλέγουμε να παρουσιάσουμε εικόνες και στιγμές που αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα των αναμνήσεών μας, ακόμη και αν δεν είναι τέλειες. Και σε όλους μας έχουν λείψει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, εικόνες που να μπορούμε να ταυτιστούμε χωρίς προσπάθεια. Μας έχουν λείψει οι ίδιες, οι απλές και γνήσιες στιγμές, η αλήθεια είναι. Και μέχρι να μπορέσουμε να τις ζήσουμε και πάλι ελεύθερα, παίρνουμε μικρές δόσεις μέσα από τις Ρίζες.

Τι είναι τελικά οι Ρίζες για τον καθένα;

Είναι ενδιαφέρον πώς ορίζουμε τις ρίζες μας. Και αυτό είναι εν μέρει που προσελκύει και τον κόσμο στις Ρίζες. Γιατί κάτω από την έννοια των ριζών, χωράνε πολλά. Ο τόπος και ο χρόνος που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν. Οι ήχοι, οι γεύσεις, οι εικόνες, τα ερεθίσματα που λάβαμε. Οι παραδόσεις, οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα. Οι ρίζες είναι με έναν τρόπο η αρχή, αλλά και το τέλος μας, γιατί πάντα από εκεί θα ξεκινάμε, αλλά και εκεί θα καταλήγουμε. Εμείς είμαστε οι ρίζες και γι’ αυτό στις Ρίζες βρίσκουμε όλοι, με τη μορφή της ανάμνησης, μια εικόνα του εαυτού μας.

Η πανέμορφη ΠάργαΡίζες/Facebook

Είναι οι αναμνήσεις από το χωριό, αυτές που μας διαμορφώνουν τελικά;

Οι αναμνήσεις από το χωριό, είναι αυτές που προσθέτουν την γλυκιά πινελιά σε όσα μας διαμορφώνουν. Και ίσως γι’ αυτό και τις αναπολούμε και θέλουμε να επιστρέφουμε με τόση θέρμη σε αυτές. Βέβαια ας μην ξεχνάμε, πως υπάρχουν άνθρωποι μεγαλωμένοι σε χωριά, οι οποιοι θα απορούν εδώ με το παράδοξο της ερώτησης. Όπως επίσης, άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ χωριό, και το βρίσκουν μέσα από τις Ρίζες. Ανεξάρτητα εάν έχουμε τελικά, ή όχι, ένα φυσικό μέρος να αποκαλούμε χωριό, για όλους μας φαίνεται πως το χωριό είναι ένας τόπος που διαμορφώνουμε μέσα μας.

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη ανάμνηση από το χωριό;

Είναι οι βερικοκιές που γέμιζαν καρπούς και ανεβαίναμε να τους μαζέψουμε να κάνει η γιαγιά μαρμελάδες. Ο ύπνος στις πλαστικές καρέκλες που ενώναμε στο πανηγύρι. Το μπάνιο στην αυλή μετά τη θάλασσα με το ζεστό νερό από το λάστιχο που έμενε στον ήλιο. Η μυρωδιά από το σπίτι της γιαγιάς. Το να χαζεύουμε τα άστρα ξαπλωμένοι στην ζεματιστή άσφαλτο Αύγουστο μήνα, ακούγοντας τον Γκιώνη. Ή να τρώμε κολοκυθόσπορο και να πίνουμε λεμονάδα κάτω από τις λάμπες της αυλής καθώς οι μεγάλοι τραγουδούσαν γύρω από το τραπέζι με κρασί.

Είναι τελικά η Ελλάδα, αναμνήσεις, χρώματα, φως;

Αυτή η περιγραφή ίσως να ήταν μια καρτ ποστάλ αν την κάναμε εικόνα. Και σίγουρα ο κάθε ένας, με τη δική του ματιά, θα δημιουργούσε μια μοναδική για τον εαυτό του καρτ ποστάλ. Αυτό είναι που ψάχνουμε και εμείς να βρούμε. Τι μπορεί για τον καθένα μας να είναι η Ελλάδα.

Είναι η αρχή για τις Ρίζες; Τι να περιμένουμε στο μέλλον από εσάς;

Θέλουμε να είναι αυτή η αρχή για τις Ρίζες! Γιατί πίσω από όλες αυτές τις φωτογραφίες που λαμβάνουμε, υπάρχουν αμέτρητες αναμνήσεις. Αναμνήσεις που φέρουν την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά με έναν τρόπο ανεπιτήδευτο και έτσι επιθυμούμε και εμείς να τις καταγράψουμε. Να τις βρούμε στην πηγή τους και να τις απαθανατίσουμε με τον ψηφιακό τρόπο του σήμερα, για να τις μοιραστούμε με τις γενιές που έρχονται, εκ μέρους των γενεών που φεύγουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή