Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά: Στο… μικροσκόπιο οι διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων
Στις διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων αναζητούν απαντήσεις οι αστυνομικοί που εξετάζουν τη βασιμότητα των καταγγελιών για τις συνθήκες θανάτου ηλικιωμένων σε γνωστό οίκο ευγηρίας των Χανίων.
Πρόσωπο - κλειδί για τις Αρχές ο γιατρός που υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου με την ίδια αιτιολογία, αυτή της καρδιακής ανακοπής. Σε καταγγελίες που κάνουν λόγο ακόμη και για «βασανιστήρια» σε βάρος των τροφίμων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης έχουν προβεί συγγενείς των νεκρών. Η δομή φιλοξενίας, ωστόσο, απορρίπτει τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για «διασυρμό».
Ο εισαγγελέας Χανίων έχει ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των ηλικιωμένων, όπου ως αιτία αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς. Μόνο από το Ληξιαρχείο Χανίων ζητήθηκαν 24 φάκελοι από τον Ιανουάριο του 2020. Για την υπόθεση έκανε παρέμβαση και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας. Οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οργανωμένου κυκλώματος εκμετάλλευσης ηλικιωμένων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν κάποιο χειροπιαστό στοιχείο που να τους οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Γεώργιο Σαμπαντσή, δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο επίμαχο θέμα και παρήγγειλε να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες εν όψει «της σοβαρότητας της φύσεως κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα». Ακόμη, ο κ. Πλιώτας ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος το ανακριτικό έργο.
Ολα ξεκίνησαν μετά από καταγγελία οικογένειας τροφίμου που έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου έντεκα μήνες. Μάλιστα, η σοβαρότητα της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι προχθές με εισαγγελική εντολή πραγματοποιήθηκε εκταφή τής σορού γυναίκας στην Κίσσαμο προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν κατάγματα ή κακώσεις των οστών ενώ εκκρεμούν τα ιστολογικά. Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (cretapost) ανέφεραν χθες ότι «από άτομο του στενού οικογενειακού κύκλου της ηλικιωμένης το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν κάποιοι εκ των υπαλλήλων άρχισαν να μιλάνε για καταστάσεις όχι και τόσο… ρόδινες εντός του γηροκομείου».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολύ κοντινό πρόσωπο της γυναίκας είπαν ότι η γυναίκα, που πέθανε εντός του οίκου ευγηρίας, έπαθε ουρολοίμωξη, ανέβασε πυρετό και ότι από ένα σημείο κι έπειτα η υγεία της παρουσίασε βελτίωση, μετά και την αγωγή που της χορηγήθηκε. «Ωστόσο από τον στενό οικογενειακό κύκλο μιλούν για πτώση από το κρεβάτι, ότι είχε αιμορραγία και την άφησαν ουσιαστικά να πεθάνει. Ακόμα πιο ανατριχιαστικές είναι οι πληροφορίες ότι την έδεναν». Πληροφορίες, μάλιστα, ανέφεραν ότι για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχε γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα πριν από 10 περίπου χρόνια, ωστόσο η υπόθεση είχε μπει τότε στο αρχείο.
Ανυπόστατες οι καταγγελίες
«Ολα είναι ψέματα. Πρόκειται για έναν εκβιασμό ο οποίος ξεκίνησε από πρώην υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη δομή επειδή δεν είχαν σωστή συμπεριφορά», ανέφεραν χθες στον Ελεύθερο Τύπο από τον οίκο ευγηρίας. «Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Οι υπάλληλοι αυτοί ζητούσαν χρήματα, δεν τα δώσαμε και άρχισαν να μας εκβιάζουν. Αλλωστε, στην εκταφή που έγινε δεν βρέθηκαν ίχνη κακοποίησης στην ηλικιωμένη, δεν έδειξε τίποτα απολύτως, ούτε μια γρατζουνιά».
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος του γηροκομείου. Ο ίδιος κάνει λόγο για «διασυρμό με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους». Οπως σημειώνει «ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί ούτε Αστυνομικό Δελτίο έχει εκδοθεί ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστωθήκαν στη γενομένη (22-4-21) εκταφή πρώην τρόφιμου του γηροκομείου».
Ενώ προσθέτει ότι στις 22-3-21 διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου από υπερεικοσαμελή ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, ιατροδικαστών, υγειονομικών αιφνιδιαστικός έλεγχος, «χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς». Το γηροκομείο, αναφέρει ο εκπρόσωπός του, λειτουργεί «νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό κ.λπ.).
Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ώρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κορονοϊού, καμία παράβαση της νομοθεσίας».
Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα έμοιαζε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η «ακτινογραφία» μιας υποθετικής σύρραξης