Μεγάλη Εβδομάδα: Όλα τα μέτρα μέχρι το Πάσχα - Τι ισχύει για εκκλησίες, μετακινήσεις και ωράριο
Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η πανδημία διαφοροποιεί και το Πάσχα του 2021. Τι ισχύει για τις εκκλησίες και τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Τι αλλάζει στο ωράριο κυκλοφορίας. Πώς και πόσοι θα σουβλίσουμε τον παραδοσιακό οβελία.
Ο κορονοϊός έχει αλλάξει κάθε πτυχή της ζωής μας από την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του και ειδικότερα μετά την έξαρση της πανδημίας, που έγινε παγκόσμια εδώ και πάνω από έναν χρόνο, δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει επηρεαστεί. Το Πάσχα του 2020 ήταν πρωτόγνωρο για τους Έλληνες και εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει, κάτι που θα συμβεί και το 2021. Τα αυστηρά μέτρα, οι αλλαγές στα παραδοσιακά ήθη και έθιμα και η προσαρμογή στις απαιτήσεις των προστατευτικών κανόνων έτσι ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού, ισχύουν και φέτος. Ειδικότερα από σήμερα (26.04) που ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.
Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να δείχνει μια σταθεροποίηση, όμως, παραμένει αρκετά επιβαρυμένη. Την ίδια στιγμή, η παρουσία της ινδικής μετάλλαξης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες και για αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλάρωση. Το Πάσχα ναι μεν είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και όλοι θέλουμε να το γιορτάσουμε όπως γνωρίζουμε και όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα, πλην όμως αυτό δεν είναι εφικτό.
Συνεπώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί διαφοροποιούν πολλά από αυτά που είχαμε μάθει σε όλη μας τη ζωή. Πρώτα από όλα, η λειτουργία των εκκλησιών γίνεται συγκεκριμένη. Με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας, συγκεκριμένο αριθμό πιστών και κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού που μπορεί να προκαλέσουν διασπορά του ιού. Αλλαγές θα υπάρχουν και στο ωράριο κυκλοφορίας, αλλά και σε όσα ισχύουν για την Κυριακή του Πάσχα και το πόσοι επιτρέπεται να είναι στο εορταστικό τραπέζι ανάλογα με το αν βρίσκονται σε ανοικτό ή κλειστό χώρο. Αναλυτικά:
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα
- Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
- Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
- Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
Το πρόγραμμα των Ακολουθιών
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας ενέκρινε την Τρίτη οι εκκλησίες να είναι ανοιχτές τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους.
Για τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Μεγάλη Τετάρτη στις 18:30, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17:30 και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18:00.
Επίσης, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο χωρίς πομπή πιστών και το προσκύνημά του εκτός του ναού με τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.
Το ωράριο κυκλοφορίας
Την Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.
Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού
Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις ως τις 10 Μαΐου απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις. Θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Στην Αττική απαγορεύεται και η μετακίνηση προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπως ανέφερε.
Ήδη γίνεται διασταύρωση στοιχείων και είναι σαφές ότι δεν πρέπει κανείς να επιχειρήσει να παρακάμψει τα μέτρα με «τρικ», δηλώνοντας δηλαδή τόπο εργασίας στο χωριό ή σε περιοχή της περιφέρειας, για να επιστρέψει στη συνέχεια στη μόνιμη κατοικία με το Ε1, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό και θα επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα.
Παράλληλα, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως δεν επιτρέπεται ούτε η μετακίνηση για αγροτικές εργασίες και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων από ιδιώτες με επίδειξη του Ε9 για το επιμαχο διάστημα.
Οι επιτροπόμενες υπερτοπικές μετακινήσεις:
- Από και προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα όπως μέχρι τώρα
- Μετακίνηση προς δημόσια δομή υγείας και με έγγραφο από τη δομή.
- Εφάπαξ μετάβαση σε τόπο μόνιμης κατοικίας
- Μετάβαση σε κηδεία με την επίδειξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου και άδειας ταφής.
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή σε διάσταση για την επικοινωνία με τέκνα, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων.
Σουβλίζουμε με self test και με συγκεκριμένα άτομα
Όπως έχει γίνει γνωστό, την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται η συγκέντρωση ως και δυο οικογενειών, αρκεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στο εορταστικό τραπέζι να μην ξεπερνά τα 9 άτομα αν πρόκειται για κλειστό χώρο. Σε ανοικτό χώρο, υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρωθούν ως και 12 άτομα δυο ευρύτερων οικογενειών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν από την Πολιτική Προστασία, προτείνεται όσοι αποφασίσουν να πάρουν μέρος σε τέτοιου τύπου συγκεντρώσεις να έχουν κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ. Να ελέγχουν, δηλαδή, οι πολίτες με self test από μόνοι τους το αν υπάρχει πιθανότητα να έχει μολυνθεί κάποιο άτομο, έτσι ώστε να αποφύγουν πιθανή διασπορά του κορονοϊού το Πάσχα…
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.