Μαρία Τσάκου: Ποια ήταν η τελευταία της ανάρτηση - Ποιον αποχαιρετούσε

Πένθος για την Μαρία Τσάκου η οποία πέθανε σε ηλικία 49 ετών – Τι είχε γράψει για τον Γιάννη Αγγελικούση στην τελευταία της ανάρτηση
Facebook
3'

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος σε ηλικία μόλις 49 ετών της Μαρίας Τσάκου, η οποία στην τελευταία της ανάρτηση στα social media είχε αναφερθεί στον θάνατο του εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης ήταν νονός και θείος της Μαρίας Τσάκου.

«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Αγγελικούσης, ένας άνθρωπος που ήταν και θα παραμείνει από τα σύμβολα της ελληνικής ναυτιλίας, δεινός υποστηρικτής της ελληνικής σημαίας και των Ελλήνων ναυτικών» έγραφε τότε η Μαρία Τσάκου.

«Μαζί με την αδελφή του, Άννα, συνέχισαν, δικαίωσαν και τράνεψαν το έργο του πατέρα τους, Αντώνη Αγγελικούση, που από Καρδαμυλίτης ασυρματιστής στα καράβια έφτασε να διοικεί μια πραγματική ναυτική αυτοκρατορία» συνέχιζε στο κείμενό της.

«Έξω από το χώρο της ναυτιλίας τους γνωρίζουν ελάχιστοι, αυτή ήταν η συνειδητή επιλογή της οικογένειας, μια ιδιωτική και σεμνή ζωή χωρίς υπερβολές και δημοσιότητα. Δεν υπάρχει, όμως, άνθρωπος μέσα στη ναυτιλία που να μην νιώθει σήμερα βαρύ πένθος και βαθιά ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη του Γιάννη Αγγελικούση. Παρέλαβε και αφήνει πίσω του όνομα που λάμπει όπως ο ήλιος πάνω στο ήρεμο θαλασσινό νερό» κατέληγε στο κείμενό της η Μαρία Τσάκου.

Ποια ήταν η Μαρία Τσάκου

Η Μαρία Τσάκου ήταν η κόρη του Ηλία Τσάκου, αδελφού του ζωντανού θρύλου της ποντοπόρου καπετάν Παναγιώτη Τσάκου.

Καταγόταν από τα Καρδάμυλα της Χίου, και η σχέση της με αυτά ήταν πολύ στενή, καθώς, εκτός του παραδοσιακού δεσίματος της εφοπλιστικής κοινωνίας που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες με το νησί, παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της και καπετάνιο του εμπορικού ναυτικού Μιχάλη Κουιμάνη.

Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο όπου μετακόμισε σε ηλικία δεκαεπτά ετών, ώστε να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο της το 1993 και από την επόμενη χρονιά άρχισε να εργάζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οι τομείς που ειδικεύτηκε ήταν η χρηματοδότηση, οι συμβάσεις, τα ναυτικά ατυχήματα και οι απαιτήσεις από και κατά τρίτων, και οι ναυτασφαλίσεις.

Υπήρξε ειδική γραμματέας του ΔΣ της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) καθώς και μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Υπήρξε υποψήφια βουλευτής με τη Δράση και το Ποτάμι.

Το 2012 ίδρυσε μαζί με τον συγγραφέα Κυριάκο Αθανασιάδη τον Amagi, ένα ξεχωριστό ραδιόφωνο που πρωτοεξέπεμψε δοκιμαστικά στις 31 Αυγούστου και «επίσημα» στις 15 Οκτωβρίου.

Ως πολιτικός, πολιτιστικός και μουσικός διαδικτυακός σταθμός ο Amagi είχε την έδρα του στην Αθήνα αλλά και στούντιο στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Αmagi τάσσεται με έμφαση ενάντια στον εθνικισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, το σεξισμό και την πολιτική βία. Αμάγκι σημαίνει ελευθερία» είχε πει η Μαρία Τσάκου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έλληνας νεκρός στην Ινδία από Covid – Πέθανε στο ξενοδοχείο