Aπολογίες κατηγορουμένων για συμμετοχή σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Ενώπιον του α' ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης απολογήθηκαν οι 23 από τους συνολικά 45 κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν για συμμετοχή στο δίκτυο αρχαιοκαπηλίας που εξαρθρώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.
1'


Με σύμφωνη γνώμη του α' ειδικού ανακριτή Αργύρη Εκκλησίαρχου και της εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων, Μαρίας Κωστίδου, προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας από τους συλληφθέντες, ενώ οι υπόλοιποι 22 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι όροι αφορούν κατά περίπτωση την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και την καταβολή εγγυοδοσίας από 1.500 έως 6.000 ευρώ.

Από τον ανακριτή πέρασαν τα φερόμενα ως «περιφερειακά» μέλη του κυκλώματος, ενώ αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο φερόμενος ο 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής, που κατηγορείται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Να σημειωθεί πως σε βάρος τους έχουν απαγγελθεί, κατά περίπτωση, οι κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της υπεξαίρεσης αρχαίων αντικειμένων, της παράνομης ανασκαφής και της οπλοφορίας.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το δίκτυο των αρχαιοκάπηλων , ένα από τα μεγαλύτερα που αποκαλύφθηκαν στη χώρα μας είχε έδρα τη Χαλκιδική και διατηρούσε «αντιπροσώπους» σε συνολικά 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Οι αστυνομικές αρχές κατόρθωσαν να συλλάβουν τους εμπλεκόμενους έπειτα από έρευνες πολλές μηνών, ενώ κατέσχεσαν έναν ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό που βρισκόταν στα χέρια τους, αποτελούμενο από περίπου 9.500 αρχαία νομίσματα, χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πλήθος άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα.