Καίριο χτύπημα Αβραμόπουλου σε κύκλωμα νόθευσης καυσίμων!
Τη διαλεύκανση μιας ύποπτης υπόθεσης με νοθευμένα καύσιμα σε στρατιωτικές μονάδες ζήτησε από το ΣΔΟΕ ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Με επιστολή που απέστειλε προς τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ιωάννη Διώτη, ο κ. Αβραμόπουλος παρήγγειλε να γίνουν έλεγχοι, δειγματοληψίες και όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες ώστε να προστατευθούν τα υλικά και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο υπουργός απαίτησε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθούν και οι προμηθευτές που προέβησαν σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες.
Στελέχη του ελληνικού Πενταγώνου επισημαίνουν ότι μόλις ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πληροφορήθηκε για την υπόθεση που αφορούσε σε τρεις καίριες επιχειρησιακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται στη Μαγνησία, έδειξε ενδιαφέρον. Παρότι η ιστορία κόντευε να ξεχαστεί αφού διαπιστώθηκε πριν από δύο χρόνια, χάρη στον υπουργό κινήθηκαν τάχιστα οι διαδικασίες. Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον καθορισμό διαδικασιών προμήθειας καυσίμων από εξωτερικούς προμηθευτές. Πλέον τοποθετήθηκαν μετρητές και διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι ενώ η μεθοδικότητα του ΣΔΟΕ ήταν απολύτως επιτυχής.
Πώς κινήθηκαν οι «Ράμπο»
Μετά την επιστολή του κ. Αβραμόπουλου στον κ. Διώτη, άνδρες του ΣΔΟΕ έκαναν ελέγχους και δειγματοληψίες στο νομό Μαγνησίας και ειδικά σε στρατιωτικές μονάδες. Από τις τέσσερις, οι τρεις είχαν νοθευμένα καύσιμα με θείο. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις δεξαμενές των στρατοπέδων, ενώ τα προμηθεύονταν από πρατήρια της περιοχής, χωρίς να έχει ακόμη εντοπιστεί ποιος τα νόθευε.
Ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης με παραγγελία του ζήτησε τη διερεύνησης της υπόθεσης προκειμένου να διαλευκανθούν όλα τα σκοτεινά σημεία της, αλλά και να εντοπιστούν οι ένοχοι, που δεν αποκλείεται εκτός από ιδιώτες να είναι και στρατιωτικοί!
Μετά τα αποτελέσματα - σοκ από τις πρώτες δειγματοληψίες στα στρατόπεδα, το ΣΔΟΕ εκπόνησε έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το "Newsbomb.gr" αποκαλύπτει πώς οι «Ράμπο» της υπηρεσίας θα πραγματοποιούν εφόδους στα στρατόπεδα και θα κάνουν ελέγχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των καυσίμων.
Περιοχή Ελέγχου:
Μετά από υπόδειξη των Διοικητών των στρατιωτικών μονάδων, οι χώροι στους οποίους θα πρέπει να πραγματοποιούνται έλεγχοι και δειγματοληψίες είναι: Αποθήκες καυσίμων, χώροι σίτισης όπου λειτουργούν εστίες μαγειρείων και φούρνοι, χώροι θέρμανσης, καύσιμα αεροσκαφών, κάθε είδους στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων, πλοίων, βυτιοφόρα στρατού, χώροι θέρμανσης στρατιωτικών οικισμών και οποιοσδήποτε χώρος ο οποίος θα υποδειχθεί από τον Διοικητή της στρατιωτικής μονάδας.
Συγκρότηση συνεργείων ελέγχου:
Για τη διενέργεια των ελέγχων θα συγκροτείται τουλάχιστον ένα συνεργείο από έμπειρους υπαλλήλους στον έλεγχο των πετρελαιοειδών προϊόντων, με υπεύθυνο τον προϊστάμενο του τμήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Απαραίτητη κρίνεται και η συμμετοχή ενός υπαλλήλου του παραρτήματος του Γενικού Χημείου του Κράτους στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Οι δειγματοληψίες καυσίμων και οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται στις στρατιωτικές μονάδες σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον σε μηνιαία βάση.
Υλοποίηση – γνωστοποίηση αποτελεσμάτων:
Για τη διευκόλυνση των συνεργείων ελέγχου, έχει εκδοθεί διαταγή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ με θέμα «εφαρμογή επικαιροποιημένου - έκτακτου Επιχειρησιακού Σχεδίου Ελέγχων στα ναυτιλιακά καύσιμα και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης και κηροζίνης θέρμανσης». Σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Παραγγελία, θα πρέπει ανά δίμηνο να υποβάλλονται αναφορές με τις πραγματοποιηθείσες δειγματοληψίες, καθώς και τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης στον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρηγόρη Πεπόνη. Τέλος τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κοινοποιούνται στο ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα στα τμήματα Α' και Γ' της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων (Δ2).
Ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ δήλωσε στο "Newsbomb.gr" ότι η υπηρεσία είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το στρατό, νοθεύοντας τα καύσιμα των αρμάτων, αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων.