Κορονοϊός - Επιστήμονες: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες - Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για τη χρήση της μάσκας, το lockdown, την άρση πατέντας των εμβολίων για τον κορoνοϊό αλλά και τις τυχόν αντενδείξεις των εμβολίων στις εγκύους μίλησαν οι καθηγητές Τόλης, Τζανάκης και  Λουκίδης. 
3'

Για την άρση πατέντας ο καρδιοχειρουργός καθηγητής στο Χάρβαρντ Γ. Τόλης υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι να διατεθούν άμεσα και πλήρως εμβόλια.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, «όποτε δημιουργείται ιατρική τεχνολογία υπάρχει συναίνεση κράτους – ιατρικών εταιρειών. Το κράτος θέλει το καλό του πληθυσμού αλλά καιοι εταιρείες θέλουν κέρδος, πρέπει να κάνουν απόσβεση των δαπανών για έρευνα. Όταν τραβάει ο ένας, τραβάει ο άλλος η λύση κάπου στη μέση βρίσκεται».

«Oι μάσκες δουλέψανε, και βοήθησαν πολύ.. Εγώ σε δυο διαφορετικά περιστατικά δούλεψα με έναν βοηθό σε δύο χειρουργεία, στο ένα ήμασταν 7 ώρες μαζί σε απόσταση εκατοστών, και παρότι με μάσκες ο βοηθός μου αρρώστησε με κορονοϊό, εγώ δε νόσησα, και μάλιστα δεν ειχα και αντισώματα στον κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόλης.

Για την απόφαση στις ΗΠΑ να μην υπάρχει μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αλλά μόνο σε εσωτερικούς χώρους αποσαφήνισε ότι πρόκειται για απόφαση πολλών πολιτειών, αλλά όχι ομοσπονδιακή. «Σε 1 με 1,5 μήνα θα ξέρουμε αν αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα, τόσο από τα κρούσματα, όσο και από τα αναφερόμενα περιστατικά σε νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» είπε. Ο κ. Τόλης ανέφερε ακόμα κάθε απόφαση ασθενών με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τον παθολόγο.

Επισήμανε δε, ότι η δουλειά που έχει γίνει στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση του COVID είναι πρότυπο για όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σε εσωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ποσοστού, και ίσως αργότερα όταν αυξηθεί το εμβολιαστικό ποσοστό σε εξωτερικούς χώρους να παραλειφθούν. Εξαίρεση για να μη φοριέται μάσκα ενδεχομένως να αποτελεί μια «κοινωνική φούσκα», ένα αυστηρά ελεγχόμενο υγειονομικό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο διευκρίνισε.

Όπως ανέφερε, γυναίκα που είναι σε προετοιμασία εγκυμοσύνης θα πρέπει να συζητήσει το εμβόλιο με τον γυναικολόγο της. Αν υπάρχει σύλληψη και κυοφορία είναι θέμα γυναικολόγου για το εμβόλιο που πρέπει να δοθεί, όλα τα εμβόλια φαίνονται ασφαλή, αλλά για ορισμένα όπως της AstraZeneca δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να έχουν συμπεριλάβει πληθυσμούς εγκύων.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στ. Λουκίδης, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να κτίσουμε τείχος ανοσίας μέσω εμβολιασμών, και πρέπει να κάνουμε και τη δεύτερη δόση. «Το φθινόπωρο πρέπει να έχουμε άδεια νοσοκομεία με τις ελάχιστες εισαγωγές» τόνισε.

Για τις αλλεργικές εκδηλώσεις ανέφερε ότι το ποσοστό ήταν ελάχιστο, επικαλούμενος και την Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας. Στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι 1000 γυναίκες που γέννησαν εμβολιάστηκαν με mRNA και η ασφάλειά τους ήταν ανάλογη με του γενικού πληθυσμού. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος για να μιλήσουμε με περισσότερα στοιχεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά