Συνεπιμέλεια: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Οι πέντε καινοτομίες και οι επιφυλάξεις της Αντιπολίτευσης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις νέες ρυθμίσεις στις σχέσεις γονέων και τέκνων παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Συνεπιμέλεια: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Οι πέντε καινοτομίες και οι επιφυλάξεις της Αντιπολίτευσης
6'

Ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για μια υπεύθυνη και μετριοπαθή μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, η οποία έχει στο επίκεντρό της την προστασία του παιδιού και με την οποία επιδιώκεται τόσο η ισορροπία όσο και η προάσπιση του δικαιώματος κάθε γονέα να έχει σχέση με το παιδί του μετά το διαζύγιο.

«Το νομοσχέδιο έχει απολύτως παιδοκεντρικό χαρακτήρα. Δεν είναι στην πρόθεσή μας να βρεθούμε από τη μία ή την άλλη πλευρά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλη η προσπάθεια γίνεται ακριβώς για να μπορούν οι δύο γονείς που αποφασίζουν να χωρίσουν και έχουν παιδιά να λύνουν τις διαφορές τους πριν φτάσουν στο δικαστήριο, χωρίς να πληγώνουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πέντε καινοτομίες του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας την εξίσου κι από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας που θεσπίζεται μετά τη διαπίστωση ότι στο 90% των υποθέσεων η επιμέλεια παραχωρείται στη μητέρα. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στη θέσπιση της διαμεσολάβησης ως πρόδρομο στάδιο πριν καταλήξει ένα ζευγάρι στον δικαστή και εφαρμόζεται όπως είπε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η τρίτη καινοτομία αφορά στη θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου για το 1/3 χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με κάθε γονέα ή τουλάχιστον με τον γονέα που δεν διαμένει τον περισσότερο χρόνο το παιδί. «Το μαχητό τεκμήριο με την έννοια που εισάγεται προφανώς είναι στην κρίση του δικαστή που θα επιλέξει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί και που θα καταλήξει. Θα βοηθήσει όμως να μπορέσουν να συνεννοηθούν οι γονείς πριν φτάσουν στα δικαστήρια. Και να προλάβουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις των ίδιων και κυρίως των παιδιών», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

Η τέταρτη σημαντική αλλαγή αφορά στα αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζει ο δικαστής (μη καταβολή διατροφής, μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων, προσπάθεια διάρρηξης των σχέσεων παιδιού με τον έναν γονέα) και η πέμπτη αφορά στα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα γίνουν σε 900 δικαστές πρώτης γραμμής τους επόμενους μήνες, ώστε να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του νέου νομοσχέδιου.

Αντιρρήσεις από την Μαριέττα Γιαννάκου

Προβληματισμό για το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στις σχέσεις γονέων και τέκνων και τροποποιεί το οικογενειακό δίκαιο εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου εξηγώντας ότι προκαλεί κοινωνικές συγκρούσεις και απαιτούνται αλλαγές από το αρμόδιο υπουργείο.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα προκύπτουν έντονες διαφωνίες στην διαμεσολάβηση και οι υποθέσεις θα πηγαίνουν πάλι στα δικαστήρια. Δεν μπορεί να επιβάλλεται υποχρεωτικό πλαίσιο συνεπιμέλειας ούτε υποχρεωτικός χρόνος παραμονής σε κάθε γονέα. Η κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται ειδικά για το κάθε παιδί. Αυτές τις παρατηρήσεις κάνω κατ’ αρχήν. Θεωρώ ότι οφείλετε να δεχθείτε ορισμένες από τις παρατηρήσεις. Θα διευκολύνετε πολύ κόσμο και θα σταματήσει η κοινωνική σύγκρουση. Το νομοσχέδιο είναι από τα ελάχιστα που έχουν επιφέρει ενασχόληση πλήθους κόσμου και σε ατομικό επίπεδο. Δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η υπόθεση και τα προβλήματα με το νομοσχέδιο. Υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν πρέπει να φέρουμε κάτι που θα δημιουργήσει πρόσθετα. Τι οικογενειακά δικαστήρια να υπάρξουν στην επαρχία; Είδατε πόσο μεγάλο ποσοστό ζευγαριών καταφεύγει σε συναινετικές διαδικασίες που δεν χρειάζονται δικαστήριο. Το 80% το κάνει. Αντί λοιπόν να βοηθήσουμε το υπόλοιπο 20% του κεντρίζουμε τα προβλήματα» ανέφερε η κ. Γιανάκου.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο οικογενειακό δίκαιο και στις σχέσεις γονέων-τέκνων, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας κατά την συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

«Ονόματα ηχηρά της κυβερνητικής παράταξης, επισημαίνουν ήδη τα προβλήματα που θα δημιουργήσει το νομοσχέδιο και όπως εκτιμούμε κι εμείς θα είναι πολύ περισσότερα από όσα υποτίθεται ότι επιχειρεί να επιλύσει», σημείωσε, αναφερόμενος στην ανοικτή δημόσια διαφοροποίηση της βουλευτού της ΝΔ Ολγας Κεφαλογιάννη αλλά και άλλων βουλευτών.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαπνέεται από βαθιά συντηρητική προσέγγιση. Από παιδοκεντρικό το οικογενειακό δίκαιο, γίνεται γονεοκεντρικό. Το τέκνο καθίσταται παρακολούθημα των γονέων και των διαθέσεων τους. Εγκαθίσταται στο κέντρο της κρίσης μεταξύ των γονέων, τοποθετείται ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές και στις ευρύτερες οικογένειες τους», επεσήμανε.

«Πρόκειται», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, «για ένα μείζον κοινωνικό θέμα που μας αφορά όλους. Γι αυτό θα έπρεπε να το προσεγγίσει η κυβέρνηση με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, κάτι που δεν έκανε». Και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνόησε προκλητικά το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που η ίδια σύστησε και στην οποία δεν μετείχε ούτε μία εκπρόσωπος γυναικείας οργάνωσης, προχωρώντας σε ένα άλλο δικό του σχέδιο».

«Η κυβέρνηση έρχεται να τροποποιήσει ένα εμβληματικό νόμο,-τομή για την εποχή του που συνένωσε τα λαμπρότερα μυαλά της επιστήμης και είχε ως αποτέλεσμα μια προοδευτική νομοθεσία πολύ μπροστά από την εποχή της που επιβίωσε εδώ και 40 χρόνια. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας; Πάντως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αποσπασματική, προβληματική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ταχτεί υπέρ της από κοινού επιμέλειας αλλά όχι με την μορφή υποχρεωτικότητας που την εισάγει η κυβέρνηση. Και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση μας καλεί ουσιαστικά να νομοθετήσουμε για θέματα για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει συναίνεση και συμφωνία και για τα οποία το ισχύον νομικό πλαίσιο, δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να απαντήσει. Με το παρόν νομοσχέδιο παρεμβαίνει άτσαλα στην δικαιοδοτική κρίση και δημιουργεί εντάσεις στη κοινωνία. Θυμίζω ότι υπάρχει τρομακτική πίεση σε βάρος δικαστών που υφίστανται τη χλεύη και τον εκβιασμό ανθρώπων που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις που εκδίδουν, δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους και εκτοξεύουν απειλές. και υπαινιγμούς. Όλα αυτά αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα για την κοινωνική συνοχή».

ΚΙΝΑΛ: «Ατελέσφορες οι λύσεις που δίνετε»

«Οι λύσεις που πάτε να δώστε είναι ατελέσφορες! Δεν μπορούμε να το πούμε μεταρρύθμιση γιατί δεν είναι» είπε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ν. Γιαννακοπούλου. Η ίδια εξήγησε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγεται η έννοια της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, και ενδεχομένως της εναλλασσόμενης κατοικίας για το παιδί. «Βάζετε καλούπια για να λύσετε ένα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα και νομίζετε ότι κάνετε μεταρρύθμιση», είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η 20χρονη που στραγγαλίστηκε - Τα κίνητρα των δραστών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή