Έτσι αφήσαμε πίσω το Lockdown - Αναλυτικός οδηγός με ό,τι ισχύει για μετακινήσεις, sms, ταξίδια
Ημέρα ορόσημο θα είναι για την Ελλάδα η Παρασκευή 14 Μαΐου. Όχι μόνο γιατί θα ανοίξει επίσημα η τουριστική περίοδος για τη χώρα, αλλά και γιατί μετά από έξι μήνες lockdown θα αρθούν οι περισσότεροι από τους περιορισμούς.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας. Στην ίδια ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέλυσε τα δεδομένα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, αναλύοντας το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τον εμβολιασμό των πολιτών στα νησιά.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα 19 νησιά που που θα ενισχυθούν με κινητά συνεργεία εμβολιασμού και από εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να επιτευχθεί ως τα τέλη Ιουνίου ο εμβολιασμός των περισσότερων 700.000 κατοίκων, άνω των 18 ετών, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι σε 32 νησιά έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί, ενώ ως το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 36 νησιά ακόμα.
Κοντά στα 4 εκατ. εμβολιασμούς η χώρα
Το σχέδιο «Ελευθερία» εν τω μεταξύ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, έχοντας παγιώσει τους +100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Την Τετάρτη (12.05) πραγματοποιήθηκαν 104.980 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 53.265 αφορούσαν τη χορήγηση πρώτης δόσης, ενώ οι 56.483 αφορούσαν χορήγηση δεύτερης δόσης εμβολίου.
Συνολικά, η χώρα έχει προχωρήδσει σε 3.973.336 εμβολιασμούς. Οι 2.615.136 από αυτούς αφορούν εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ 1.392.281 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Τα δεδομένα του εμβολιασμού την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα – Το όπλο των self tests
Στη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Σκέρτσος εξήγησε πως «Με τις κατάλληλες βαλβίδες εκτόνωσης, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε πολλούς δείκτες». Μάλιστα, παρουσίασε διαγράμματα σύμφωνα με τα οποία η άρση μέτρων που έχει προηγηθεί δεν έχει επιβαρύνει τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση αποφάσισε για τέσσεριςλόγους να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα, φέρνοντας τις συνθήκες πιο κοντά στην κανονικότητα. Αναλυτικά
- Η παρουσία των εμβολίων σε σχέση με πέρσι
- Περισσότερα τεστ και ταυτόχρονα διενέργεια εκατομμυρίων self tests σε εβδομαδιαία βάση
- Αύξηση της ανοσίας του πληθυσμού σε σχέση με πέρσι
- Ενίσχυση του ΕΣΥ με 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ σε σχέση με τα περσινά δεδομένα
Τι ανοίγει από τις 14 Μαΐου και τα επόμενα βήματα
Ο κ. Σκέρτσος εξήγησε επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και το γιατί επέλεξε το άνοιγμα η κυβέρνηση, συνδυάζοντας παράλληλα και την εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου με την κατάργηση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων.
«Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό», είπε μεταξύ άλλων πριν προχωρήσει στις ανακοινώσεις.
Συγκεκριμένα, από τις 14 Μαΐου ισχύουν τα εξής
- Άνοιγμα τουρισμού
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30
- Κατάργηση των SMS στο 13033 και το 13032
- Κατάργηση διαπεριφερειακών μετακινήσεων
- Κατάργηση click in shop και click away
- Άνοιγμα μουσείων
- Λειτουργία καταστημάτων εστίασης ως τις 00:15, αλλά χωρίς μουσική
Το πλάνο ανοίγματος και τα επόμενα βήματα σε πίνακες
Τουρισμός και Green Pass
Ακολούθως, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως εξήγησε θα ενσωματωθεί το Green Pass εντός του PLF, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται 24 ώρες πριν την άφιξη των ταξιωτών. Παράλληλα, θα γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις εισερχόμενες ροές.
Πώς θα ταξιδέψουμε σε νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα
Όπως έγινε γνωστό, απελευθερώνονται πλέον από τις 14 Μαΐου οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε από και προς την επαρχία. Είτε με τα ιδιωτικά οχήματα, είτε με καράβια, τρένα και λεωφορεία.
Το πώς θα γίνει αυτό, αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον κ. Σκέρτσο. Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια - που είναι προσβάσιμες οδικά - θα απαιτείται η χρήση του Green Pass.
Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.
Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.
Τι ακολουθεί μέσα στον Μάιο
Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον κανόνα ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά, αν και καταργούνται τα μέτρα του click away και του click in a shop.
Όσον αφορά την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, θα γίνει στις 17/5, Οι θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν στις 21/5, ενώ οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (συναυλίες κλπ) θα γίνει στις 28/5.
Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
ΤΟ PDF ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑΚάτω από το 0,9 το Rt - Τι γίνεται στις «κόκκινες» περιοχές
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη (12.05), στη χώρα εντοπίστηκαν 2.489 νέα κρούσματα. Η πανδημία προφανώς δεν έχει τελειώσει όσο κι αν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και αν έρχονται ανοίγματα στην κοινωνία και την οικονομία, πλην όμως υπάρχει σαφής σταθεροποίηση της κατάστασης. Τα δεδομένα για τα νοσοκομεία είναι ακόμα υψηλά, με 707 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται ο θλιβερός απολογισμός των απωλειών με επιπλέον 70 θανάτους να προστίθενται στη μακάβρια λίστα.
Αν υπάρχει κάτι που δίνει ελπίδα για το επόμενο διάστημα, αυτό έχει να κάνει με τον δείκτη θετικότητας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Rt έχει πέσει στο 0,86, κάτω από τα επικίνδυνα επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος. Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν πέσει πλέον σε έναν μέσο όρο επταημέρου που φτάνει στους 357 ασθενείς, αρκετά κάτω από τους +450 του προηγούμενου διαστήματος. Αν αυτή η πτώση στους εν λόγω δείκτες συνεχιστεί, τότε αυτό θα αποφέρει κι ένα καλύτερο υγειονομικό αποτύπωμα στα νοσοκομεία όλης της χώρας το επόμενο διάστημα.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται χαλάρωση ειδικότερα σε επιβαρυμένες περιοχές. Η Αττική εξακολουθεί να έχει καθημερινά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ενώ το ίδιο ισχύει εσχάτως και για τη Θεσσαλονίκη. Μεγάλος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει τόσο για την Αιτωλοακαρνανία που ξανά είχε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων, με το Μεσολόγγι να είναι στο «κόκκινο», όσο και για την Κάλυμνο. Συγκεκριμένα στο εν λόγω νησί, εντοπίστηκαν ξανά 31 κρούσματα, με την αναλογία ανά 100.000 κατοίκους να φτάνει στο πολύ υψηλό 105,26.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Η ιστορία πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία του αστυνομικού με το μωρό