Αγριογούρουνα στο κέντρο της πόλης: Η καθηγήτρια ΑΠΘ Ελένη Τζήκα εξηγεί το φαινόμενο στο Newsbomb.gr

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Ελένη Τζήκα, εξηγεί στο Newsbomb.gr γιατί εμφανίζονται αγριογούρουνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο – το τελευταίο διάστημα. Γιατί χρειάζεται μεγάλη προσοχή αν δείτε κάποιο ξαφνικά μπροστά σας και ποιον πρέπει να ειδοποιήσετε.
InTime
7'

Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί αγριογούρουνα να… κόβουν βόλτες στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, δεν τα συναντά κανείς σε περιοχές όπου είναι κοντά σε δάση, όπως το Πανόραμα ή άλλα σημεία της συμπρωτεύουσας που βρίσκονται κοντά στο συνήθη τόπο ζωής του άγριου θηλαστικού.

Τον τελευταίο μήνα, αγριογούρουνα έχουν «παρελάσει» από την πλατεία Αριστοτέλους, από τα Λαδάδικα και άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης με τους πολίτες να αναρωτιούνται πώς βρέθηκαν ως εκεί τα ογκώδη ζώα που σίγουρα δεν είναι συνηθισμένοι να τα βλέπουν στους δρόμους της πόλης.

Αγριογούρουνα στη Ρώμη, τη Βαρκελώνη… τώρα και στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Τζήκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί αγριόχοιροι και σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι έχουν δει αγριογούρουνα να περιφέρονται στους δρόμους της Ρώμης, σε γειτονιές της Βαρκελώνης και σε συνοικίες του Βερολίνου.

«Καταρχάς πρέπει να πούμε πως δεν πρόκειται για φαινόμενο των τελευταίων ημερών. Δεν είναι κάτι νέο, και πέρσι και πρόπερσι είχαν παρατηρηθεί να εμφανίζονται και να κινούνται σε περιαστικές περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη είχαν βρεθεί αγριογούρουνα στη Θέρμη και στο Πανόραμα αλλά και στην Ευρώπη σε πολλές πόλεις όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο κ.ά. είχαμε παρόμοια φαινόμενα», εξήγησε η καθηγήτρια του ΑΠΘ στο Newsbomb.gr σχετικά με την παρουσία των αγριόχοιρων στις πόλεις.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με την κ. Τζήκα, που ειδικεύεται στην παθολογία χοίρου και διαθέτει επιστημονική ειδίκευση στη γεωπονία και την κτηνιατρική, η αύξηση του πληθυσμού του συγκεκριμένου είδους θηλαστικού, έχει προκαλέσει την πιο συχνή παρουσία τους, εντός του αστικού ιστού. Μπορεί οι περισσότεροι να σκέφτηκαν ότι η πανδημία και τα lockdown περιόρισαν την κινητικότητα του ανθρώπου με αποτέλεσμα τα αγριογούρουνα να βρουν «κενό χώρο» για να… δράσουν, ωστόσο η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Ναι μεν αυτός ήταν ένας παράγοντας που ευνόησε στο να τα βλέπουμε στις γειτονιές μας, αλλά δεν είναι ο κύριος.

Για αυτό τα αγριογούρουνα «κατεβαίνουν» στο… κέντρο

«Σίγουρα το γεγονός ότι υπάρχει περιορισμένη κυκλοφορία των ανθρώπων, διευκολύνει τα ζώα να βρεθούν μέσα στον αστικό ιστό, δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος που τα βλέπουμε πλέον δίπλα μας. Σημαντικός παράγοντας είναι και η αναζήτηση τροφής. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για παμφάγα θηλαστικά, επομένως αυτά που ζουν στα περιαστικά δάση είναι πολύ πιθανόν να κινηθούν προς αναζήτηση τροφής για παράδειγμα σε αγροτικές καλλιέργειες και σε εστίες απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό θέμα το οποίο χρίζει περαιτέρω ανάλυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζήκα.

Ένα από τα κύρια αίτια εκδήλωσης του φαινομένου είναι η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Τόσο μέσω της αναπαραγωγής του αυθεντικού αγριογούρουνου, όσο και λόγω της ύπαρξης δεσποζόμενων χοίρων που διέφυγαν στην άγρια φύση όπου και συνεχίζουν να αναπαράγονται.

Η κ. Τζήκα συνεχίζει «έχουμε τον πληθυσμό του αυθεντικού αγριόχοιρου, που είναι ένα άγριο θηλαστικό και ένα πολύ ανθεκτικό είδος. Παρατηρούμε, παγκόσμια, αύξηση του πληθυσμού του τις τελευταίες δεκαετίες για διάφορους λόγους όπως η κλιματική αλλαγή, η επέκταση των δραστηριοτήτων του ανθρώπου κλπ. Στους πληθυσμούς αυτούς έρχονται να προστεθούν και αυτοί πρώην δεσποζόμενων ζώων, κατά κύριο λόγο ημίαιμων αγριόχοιρων. Κάποια από αυτά τα ζώα βρέθηκαν στην άγρια φύση από τα σημεία εκτροφής τους είτε από λάθος, είτε όχι. Τα ζώα αυτά προσαρμόστηκαν στο νέο τους περιβάλλον, αναπαράγονται ενώ γίνονται και επιμειξίες με τους αγριόχοιρους. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου εύκολη η διάκριση των ημίαιμων ζώων από τα αγριογουρούνα με βάση τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά τους δηλαδή την εξωτερική τους εμφάνιση».

Τι πρέπει να κάνετε αν το δείτε απέναντί σας

Μάλιστα, σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν τα ζώα που έχουμε δει μέσα στις πόλεις, είναι «αυθεντικά» αγριογούρουνα. «Δεν μπορούμε, συνεπώς, να πούμε με σιγουριά αν αυτά τα ζώα που έχουμε δει μέσα στις πόλεις είναι αυθεντικά αγριογούρουνα. Πλέον τα χαρακτηριστικά αλλά και η όψη τους είναι σχεδόν ίδια. Για να το πει αυτό κανείς με ασφάλεια, θα πρέπει να κάνει εξειδικευμένες γενετικές αναλύσεις. Είναι πιθανό να πρόκειται είτε για αγρίοχοιρους είτε για ημίαιμους αγριόχοιρους, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα», ήταν τα λόγια της.

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε μπροστά μας ένα αγριογούρουνο; Σίγουρα δεν πρέπει να επιχειρήσουμε να… βγάλουμε σέλφι μαζί του, καθώς πρόκειται για ένα άγριο και επικίνδυνο ζώο και όχι για κάποιο σκυλάκι του καναπέ.

Ένας από τους αγριόχοιρους του Αττικού Ζωολογικού ΠάρκουInTime NEWS

«Εάν βρεθούμε κοντά σε ένα αγριογούρουνο, σίγουρα δεν το προσεγγίζουμε. Δεν προσπαθούμε να βγάλουμε φωτογραφίες, ιδιαίτερα με φλας, να το χαϊδέψουμε ή να το ταΐσουμε. Δεν είναι ένα ήρεμο, φιλικό ζώο και πιθανότατα να είναι ήδη φοβισμένο και δυνητικά αυτό να το κάνει και επιθετικό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς πρόκειται για ένα άγριο ζώο το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν αισθανθεί απειλή. Για αυτό χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα αν έχουμε μαζί μας τον σκύλο μας και αυτός αντιδράσει στην παρουσία του αγριογούρουνου, μπορεί να το διεγείρει κάνοντας το πιο επιθετικό με υπαρκτό των κίνδυνο ατυχήματος. Σε κάθε περίπτωση απομακρυνόμαστε ήρεμα χωρίς να τρέχουμε και καλούμε τις αρχές», εξηγεί η κ. Τζήκα και προσθέτει:

«Όσοι μένουν σε περιοχές κοντά σε δασικές περιοχές και σε σημεία που έχει παρατηρηθεί κινητικότητα αυτών των ζώων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Για παράδειγμα μην προσπαθήσει, δηλαδή, κάποιος να το κυνηγήσει αν το δει κοντά στην αυλή του για να το αποθαρρύνει ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η διατήρηση απορριμμάτων παρουσία τροφών στις αυλές, που μπορεί να τα προσελκύσουν. Είναι κάποιες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν. Χαριτολογώντας θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές θυμίζουν αυτές που βλέπει κανείς στην επίσκεψή του σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντικός πληθυσμός αρκούδων όπως για παράδειγμα σε πολλά δασικά πάρκα στον Καναδά».

Τέλος, αναφορικά με το ποιος είναι υπεύθυνος να αναλάβει… δράση σε περίπτωση που εμφανιστεί ξανά αγριογούρουνο στο κέντρο μιας πόλης, η κ. Τζήκα σχολίασε πως «Αυτό που γνωρίζω είναι πως έχει εκδοθεί πρόσφατα ΚΥΑ, η οποία ορίζει τις δράσεις περιορισμού του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των ημίαιμων αγριόχοιρων με τη συνεργασία των αρμόδιων κτηνιατρικών και δασικών υπηρεσιών με τους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του προβλήματος εντός του αστικού ιστού είναι πιο ιδιαίτερη από ότι στις δασικές περιοχές. Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης ότι μετά τις τελευταίες επισκέψεις αγριογούρουνων στο κέντρο της πόλης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος δει μπροστά του ένα αγριογούρουνο μέσα στην πόλη, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να καλέσει το «100». Από εκεί και πέρα η αστυνομία είναι σε θέση να κινητοποιήσει τους αρμόδιους που θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν το ζώο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.