Κορονοϊός: Ανησυχεί η «αθηναϊκή» μετάλλαξη - Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου
Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που εντοπίστηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, την επονομαζόμενη «αθηναϊκή» μετάλλαξη για την οποία τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, η κυρία Θεοδωρίδου, εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία όπως τόνισε επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.
«Σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.
Στην «αθηναϊκή» μετάλλαξη, αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr, πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αλλά ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολλά γι' αυτήν.
«Ουσιαστικά πρόκειται για την μετάλλαξη Β 1.1.318 και αυτή την στιγμή φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας. Η νοτιαφρικανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική γι' αυτό χρειάζεται προσοχή», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν πρέπει να ζει λες και έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, χρειάζεται προσοχή».
Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη
Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.
«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» είχε πει.
Μάλιστα αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία: «Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» είχε πει.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στο Λουτράκι: Με αίμα «βάφτηκε» η άσφαλτος - Νεκρός 26χρονος οδηγός