Σκέρτσος: Οι ανάσες ελευθερίας απέδωσαν - Απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους
Η συνεχιζόμενη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά και η δυνατότητα παραγωγικής και επενδυτικής εκτίναξης της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Ξεκινώντας από το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι ο έλεγχος από την Πολιτεία παίζει «απολύτως κρίσιμο ρόλο». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «το είπαμε εξ αρχής, το λέμε συνεχώς, το είπα και εγώ την περασμένη εβδομάδα στην παρουσίαση που έκανα για την άρση των μέτρων. Δεν έχουμε κάνει μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας, έχουμε δώσει περισσότερες ελευθερίες, είπαμε ότι με την ελευθερία απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο». Επιπλέον, τόνισε, «έχουμε σε ισχύ ένα αυστηρό μηχανισμό και θα τον έχουμε για πολύ καιρό ακόμη, αρκετούς μήνες ακόμη, επιδημιολογικής επιτήρησης» και θα πρέπει να μετράμε τέσσερις δείκτες:
-Θετικά κρούσματα
-Θετικότητα, στην επικράτεια και σε περιφερειακό επίπεδο
-Επιβάρυνση συστήματος υγείας
-Δείκτες εμβολιασμού, τόσο στην επικράτεια όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
«Αυτοί οι τέσσερις δείκτες θα δείχνουν πού χρειάζεται να έχουμε έκτακτες παρεμβάσεις, όχι με τα μέτρα του lockdown αλλά παρεμβάσεις που θα καταπνίγουν πιθανές εξάρσεις του ιού», διευκρίνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις προβλέψεις ορισμένων επιστημόνων που κάνουν λόγο για μικρή αύξηση κρουσμάτων προσεχώς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε ότι -έχοντας ασχοληθεί εδώ και ένα χρόνο με τα στοιχεία της πανδημίας-, «αυτό που εγώ γνωρίζω, είναι ότι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Προβλέψεις γίνονταν και πριν, μιλούσαν για εκθετική αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών σε ΜΕΘ, των κρουσμάτων και διαψεύσθηκαν. Η πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και 1,5 μήνα με τις "ανάσες" ελευθερίας που δώσαμε, απέδωσε. Οι πολίτες κατάλαβαν, μαζί και οι επιστήμονες, ότι μπορούμε να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση, καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και του ρίσκου αυτής με το να έχουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες σε λειτουργία που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κοινότητα. 'Αρα, ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις και ας κοιτάνε τις τάσεις, που είναι πτωτικές: έχουμε εβδομαδιαία πτώση 30% στα κρούσματα, της τάξης του 25% σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση σε ΜΕΘ, κι αυτή είναι μια επίδοση που πρέπει να βελτιώσουμε περαιτέρω, είναι υπόθεση όλων μας, και των πολιτών και των Αρχών, να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια».
Για τον τουρισμό, επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι «ήδη με αυτό το δειλό άνοιγμα που επιχειρούμε από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε πολύ περισσότερες κρατήσεις σε αεροπορικά ταξίδια, ξενοδοχεία, σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας. 'Αρα, το μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο έχει περάσει: ότι η Ελλάδα κάνει ένα ασφαλές άνοιγμα. Προφανώς ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι μήνες με χαμηλές ροές, υπάρχουν ακόμη αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε αρκετές χώρες», αναγνώρισε, όμως «έχοντας την εμπειρία της περασμένης χρονιάς, τη γνώση και, φυσικά, το εμβόλιο θα είμαστε σε θέση να έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων χωρών».
Απαντώντας δε, στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καθυστέρησε ο εμβολιασμός στις τουριστικές περιοχές, δήλωσε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παρακολουθεί τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία δίνει τις κατευθύνσεις, τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία δεν αυτενεργεί, δεν αυτοσχεδιάζει, όπως κάνει η αντιπολίτευση, που τη μια εβδομάδα λέει το ένα και την άλλη το αντίθετο. Προτεραιότητα είχαν οι ευάλωτες ομάδες (...) και τώρα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα "Γαλάζια Ελευθερία"», επιχειρηματολόγησε προτρέποντας τους νησιώτες να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα.
Για την οικονομία, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «έχουμε δώσει σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ (...), η Ελλάδα ήταν η χώρα η οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε τεράστια οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αυτό καταγράφεται». Οι επιχειρηματίες λένε ότι είναι ικανοποιημένοι από τα χρήματα που έχουν λάβει, συμπλήρωσε, παραθέτοντας και τη βεντάλια των κυβερνητικών δράσεων: αναστολές, στήριξη της εργασίας, πρόγραμμα της εστίασης και, εν τέλει «οποιαδήποτε ανάγκη υπάρξει, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ για να την καλύψουμε, να ακούσουμε, να συνεργασθούμε με τους ανθρώπους του επιχειρείν και να βρούμε λύσεις».
Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για πανευρωπαϊκή διαγραφή χρεών, ο κ. Σκέρτσος αντέτεινε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει μπερδεμένα και αναμασά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, επαναφέρει ιδέες οι οποίες, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν. Καλό είναι να προσγειωθεί σε πιο ρεαλιστικές προτάσεις και να ακούσει καλύτερα ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες».
Τελικώς «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα, είναι μια παραγωγική και επενδυτική εκτίναξη, μπορούμε να την πετύχουμε. Έχουμε στα χέρια μας 70 δισεκατομμύρια εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την επόμενη πενταετία - εξαετία, έχουμε τη δυνατότητα να μοχλεύσουμε πάνω από 30 - 40 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις (...) εδώ υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας», κατέληξε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: «Λύνει» την υπόθεση το όπλο των δραστών;