Αυτές έκλεβαν το ΙΚΑ!
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε απάτη «μαμούθ» πάνω από 6 εκατ. ευρώ με πλαστές συνταγογραφήσεις, εικονικά νοσήλια και εκδόσεις επιδομάτων που κατέληγαν στις τσέπες τους.
Παράλληλα, η Εισαγγελία εξέδωσε ειδική διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων ταυτότητας όλων των κατηγορουμένων.
Πρόκειται για τους:
- Χριστίνα Σουρίδη του Δημητρίου και της Όλγας που γεννήθηκε στις 25/12/1944 στη Στυλίδα Φθιώτιδος και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής,
- Ελένη Μπουραζάνη του Ανδρέα και της Ελένης που γεννήθηκε στις 27/07/1957 στην Τριταία Ιτέας Φωκίδας και κατοικεί στο Μοσχάτο Αττικής,
- Χρύσα (Χρυσούλα) Φέρρα του Φωτίου και της Ελένης που γεννήθηκε στις 14/05/1960 στην Γουριώτισσα, Αιτωλοακαρνανίας και κατοικεί στην Καλλιθέα Αττικής,
- Χριστίνα Πατεράκη του Ευτυχίου και της Δέσποινας που γεννήθηκε στις 20/06/1962 στον Πειραιά και κατοικεί στον Άλιμο Αττικής,
καθώς και τους δύο συζύγους εξ αυτών:
- Κωνσταντίνο Καραΐσκο του Ιωάννη και της Ευανθίας που γεννήθηκε στις 03/05/1949 στην Αρτονίνα Φωκίδας και κατοικεί στο Μοσχάτο Αττικής και
- Παναγιώτη - Αλέξανδρο Αιματίδη του Παρθένη και της Δανάης που γεννήθηκε στις 06/02/1969 στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλλιθέα Αττικής.
Ακόμη, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για ακόμη μία υπάλληλο του ΙΚΑ στη Λακωνία, την Μυρσίνη Θωμάκου του Νικολάου και της Μαρίας που γεννήθηκε στις 12/11/1946 στην Ερμούπολη Σύρου Κυκλάδων και κατοικεί στην Κοτρώνα Γυθείου Λακωνίας.
Τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι αυτά της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τις Αρχές, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου και ίσως μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχει χειριστεί η Οικονομική Αστυνομία.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου 2 μήνες, όταν ειδικοί αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έλαβαν πληροφορίες για «περίεργη» απώλεια εσόδων στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, το τελικό ποσό της υπεξαίρεσης αναμένεται ακόμη και να διπλασιαστεί.
Γνωστή τραγουδίστρια χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία της
Να σημειωθεί πως υπήρξε και η περίπτωση μιας γνωστής τραγουδίστριας, η οποία φαινόταν πως της είχαν δώσει «μαϊμού» επίδομα τα μέλη του κυκλώματος. Ωστόσο, αυτό έγινε εν αγνοία της.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για νοσήλια, συνέτασσαν συνταγές ακριβών φαρμάκων, εξέδιδαν επιδόματα και βοηθήματα σε δικαιούχους και μη του ΙΚΑ, ακόμη και υπέρ των ιδίων.
Στις κατ' οίκον έρευνες που έγιναν σε ένα από τα σπίτια ενός εκ των εν λόγω υπαλλήλων, εντοπίστηκε χαρτοσακούλα πάμπερς που περιείχε το ποσό των 960.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα. Άλλη υπάλληλος φέρεται να κατοικεί σε μονοκατοικία με πισίνα ενώ μια τρίτη να οδηγεί πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας Lexus, η δαπάνη για την αγορά του οποίου δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά της.
Μίζες πάνω από 10.000 ευρώ
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με τον επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, αναφέρθηκε ότι η ζημιά ξεπερνά κατά πολύ τα 6 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι η ζημία μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι μίζες ξεκινούσαν από τα 10.000 ευρώ. Οι αρχές έχουν εντοπίσει 244 περιπτώσεις για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για περίπου 260 άτομα που μετείχαν στο κύκλωμα, συνειδητά είτε εν αγνοία τους.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος αφορούν έναν άγαμο που έπαιρνε επίδομα για πέντε παιδιά και έναν εργαζόμενο που έπαιρνε επίδομα ανεργίας.
Ο κ. Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε ότι το ΙΚΑ έχει εγκαταστήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μπορεί να εντοπίζει περιστατικά, όπου υπάρχει πρόβλημα.