Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Έτσι θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Στήριξη στους ανθρώπους που έχασαν σπίτια και περιουσίες ετοιμάζεται να παράσχει η κυβέρνηση. Μέχρι 6.000 ευρώ οι αποζημιώσεις για σπίτια και μέχρι 8.000 για επιχειρήσεις σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Έτσι θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους
InTime
4'

Με πάνω από 55.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να κάνει μια πρώτη αποτίμηση της ζημιάς και στη συνέχεια να ετοιμάσει το πλάνο στήριξης των πυρόπληκτων από την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε την Τετάρτη από τον Σχίνο Κορινθίας και έφτασε στα πρόθυρα των Μεγάρων μέχρι να τεθεί το Σάββατο υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, το κράτος θα κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να συνδράμει τους πληγέντες. «Αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά και να ελεγχθούν οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Μετά, θα έχουμε μία πλήρη αποτίμηση. Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί. Είμαστε ήδη σε έναν άτυπο συντονισμό, περιμένοντας να ελέγξουμε πλήρως την πυρκαγιά στο πεδίο, ώστε να είμαστε έτοιμοι αμέσως μετά και να επισκεφθούμε την περιοχή, αλλά και να συνδράμουμε τους πληγέντες», ανέφερε ο κ. Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα. Πρώτον, σε επίπεδο των προσώπων που έχουν πληγεί, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε για επιχειρήσεις και το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με τη συνδρομή προς τους δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή εντός των ορίων τους».

Τα ποσά των αποζημιώσεων

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει για τις ανάγκες κοινωνικής προστασίας με τις αποζημιώσεις να ξεκινούν από 600 ευρώ για τις άμεσες δαπάνες και να φτάνουν ως τις 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής. Μετά την καταγραφή θα υπάρξει η συνδρομή και του υπουργείο Υποδομών έτσι ώστε να αποζημιωθούν και οι επιχειρήσεις. Εκεί οι αποζημιώσεις θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα φτάνουν ως τις 8.000 ευρώ. Προέχει, ωστόσο, να γίνει η πλήρης καταγραφή των ζημιών για να γίνει και ο απαραίτητος σχεδιασμός του πλάνου στήριξης.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο κ. Πέτσας σχολίασε πως το βασικό είναι να μην υπάρξει καταπάτηση των εκτάσεων που έχουν καεί. «Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να ολοκληρωθεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Ήταν λογικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα, όταν επί πολλές δεκαετίες δεν είχε γίνει κάτι. Εκτιμώ, όμως, ότι με τις τελευταίες παρατάσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να έχουμε σωστή αποτύπωση, θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ώστε να μην μπαίνει καν στο μυαλό κάποιου ότι θα μπορούσε να καταπατήσει την οποιαδήποτε έκταση και μετά να τη νομιμοποιήσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη για τις πυρκαγιές

Όσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών γενικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως «Μία βασική τομή που έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να αποσυνδέσουμε την πολιτική επιρροή από το επιχειρησιακό πεδίο. Και στο επιχειρησιακό πεδίο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει την πλήρη ευθύνη και, επομένως, περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, μετά τις ενέργειες της Πυροσβεστικής και την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να υπεισέρθω στο ζήτημα των ευθυνών».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα ελέγξουμε καλύτερα το θέμα της πρόληψης, αλλά και της κατάσβεσης. Στο θέμα της πρόληψης -όπως ξέρετε- έχουμε διάφορες δράσεις σε εξέλιξη. Θα αναφερθώ σε δύο μόνο από αυτές: στην προμήθεια, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, πτητικών μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών και κυρίως στην πρόληψη στο επίπεδο της χρήσης νέων τεχνολογιών. Για να αναφερθώ, λοιπόν πιο ειδικά, στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χρηματοδοτούμε «έξυπνες» δράσεις και για την πυροπροστασία, όπως τοποθέτηση αισθητήρων, καμερών, σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τα κέντρα ελέγχου των δασών μας, αλλά και άλλες δράσεις που έχουν να κάνουν με την έγκαιρη χρηματοδότηση για την αντιπυρική περίοδο, όπως κάναμε φέτος -για παράδειγμα- με 17 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στους δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τι ψάχνει η Αστυνομία στις φυλακές Αλικαρνασσού - Τα ίχνη DNA και το σκίτσο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή