Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Θέμα χρόνου να τεθεί σε ύφεση - Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις
Στις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε Κορινθία και Αττική μεταβαίνει σήμερα (22.05) κλιμάκιο της κυβέρνησης. Πλάνο στήριξης των πυρόπληκτων με αποζημιώσεις εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Κορινθίας, κι έφτασε ως τα πρόθυρα των Μεγάρων, είναι θέμα χρόνου να τεθεί σε ύφεση σήμερα.
«Είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη», αναφέρει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ επισημαίνει πως είναι διάσπαρτες οι ενεργές καύσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν, για τέταρτο 24ωρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Όλυμπος", από αέρος συνδράμουν 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στάχτη 55.000 στρέμματα δάσους
Στο πέρασμά της, όμως, η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές καθώς πάνω από 55.000 στρέμματα δάσους, καλλιεργειών και βλάστησης έγιναν στάχτη, ενώ καταστράφηκαν περιουσίες και σπίτια με αρκετούς ανθρώπους να βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να πηγαίνουν χαμένοι.
Οι εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν κάτοικοι της περιοχής και πυροσβέστες έρχονται να προστεθούν στον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα. Το πώς θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές είναι το νο1 ζητούμενο στην παρούσα φάση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σήμερα (23.05) θα μεταβεί στο Αλεποχώρι και στις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές κλιμάκιο της κυβέρνησης.
Κλιμάκιο της κυβέρνησης στις πληγείσες περιοχές
Από τις 9:00 το πρωί θα φτάσει το κλιμάκιο στο σημείο, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Το πλάνο για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, το κράτος θα κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να συνδράμει τους πληγέντες. «Αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά και να ελεγχθούν οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Μετά, θα έχουμε μία πλήρη αποτίμηση. Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί. Είμαστε ήδη σε έναν άτυπο συντονισμό, περιμένοντας να ελέγξουμε πλήρως την πυρκαγιά στο πεδίο, ώστε να είμαστε έτοιμοι αμέσως μετά και να επισκεφθούμε την περιοχή, αλλά και να συνδράμουμε τους πληγέντες», ανέφερε ο κ. Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα. Πρώτον, σε επίπεδο των προσώπων που έχουν πληγεί, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε για επιχειρήσεις και το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με τη συνδρομή προς τους δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή εντός των ορίων τους».
Τα ποσά των αποζημιώσεων
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει για τις ανάγκες κοινωνικής προστασίας με τις αποζημιώσεις να ξεκινούν από 600 ευρώ για τις άμεσες δαπάνες και να φτάνουν ως τις 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής. Μετά την καταγραφή θα υπάρξει η συνδρομή και του υπουργείο Υποδομών έτσι ώστε να αποζημιωθούν και οι επιχειρήσεις. Εκεί οι αποζημιώσεις θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα φτάνουν ως τις 8.000 ευρώ. Προέχει, ωστόσο, να γίνει η πλήρης καταγραφή των ζημιών για να γίνει και ο απαραίτητος σχεδιασμός του πλάνου στήριξης.
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο κ. Πέτσας σχολίασε πως το βασικό είναι να μην υπάρξει καταπάτηση των εκτάσεων που έχουν καεί. «Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να ολοκληρωθεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Ήταν λογικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα, όταν επί πολλές δεκαετίες δεν είχε γίνει κάτι. Εκτιμώ, όμως, ότι με τις τελευταίες παρατάσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να έχουμε σωστή αποτύπωση, θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ώστε να μην μπαίνει καν στο μυαλό κάποιου ότι θα μπορούσε να καταπατήσει την οποιαδήποτε έκταση και μετά να τη νομιμοποιήσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Οι συνθήκες που δημιούργησαν «ακραία φαινόμενα»
H επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05.
Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;
Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.