Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για την πανδημία - Η αναμενόμενη αύξηση και η πτώση της θετικότητας
Ανησυχία προκάλεσε το άκουσμα των 2.433 νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (25.05). Ο αριθμός των νέων μολύνσεων σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα 24ωρο, ωστόσο, αυτό δεν προβληματίζει τόσο τους ειδικούς καθώς η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Με δεδομένο ότι έγιναν περίπου πενταπλάσια τεστ και ο δείκτης θετικότητας έπεσε από το 6,52% της Δευτέρας στο 3,47% της Τρίτης, η ανησυχία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων συνέχισε να μειώνεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, φτάνοντας στους 556 παρόλα αυτά χρειάζεται ακόμα ιδιαίτερη προσοχή. Κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου δείχνει η πανδημία να επιμένει. Επιπλέον, από τη στιγμή που καταγράφονται καθημερινά δεκάδες θάνατοι, 50 νέοι την Τρίτη με το σύνολο να φτάνει στους 11.872, αλλά και με το γεγονός ότι ολοένα και νεότεροι άνθρωποι νοσούν, με τρανό παράδειγμα τον 16χρονο που διασωληνώθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μια πιο καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας δείχνει και η ανάλυση των λυμάτων μεγάλων αστικών περιοχών της χώρας. Σε αρκετές περιοχές συνέχισε να καταγράφεται πτωτική τάση στο ιικό φορτίο, πλην όμως υπάρχουν και άλλες πόλεις στις οποίες έχει σημάνει… συναγερμός.
Συγκεκριμένα στη Λάρισα και στον Βόλο καταγράφηκαν την εβδομάδα 17 ως 23 Μαΐου τεράστιες αυξήσεις που έφτασαν στο 129% και το 201% αντίστοιχα. Η Αττική παραμένει σταθερή με μείωση μόλις 5% ενώ η Θεσσαλονίκη είχε εμφανή βελτίωση με μείωση 35%. Με εξαίρεση τις δυο πόλεις σε Θεσσαλία και Μαγνησία, αλλά και την Ξάνθη, σε όλες τις περιοχές καταγράφηκε μείωση και αυτό είναι το αισιόδοξο κομμάτι της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας.
Προχωρούν οι εμβολιασμοί
Το μεγαλύτερο όπλο, πέρα από την αυστηρή τήρηση μέτρων υγειονομικής προστασίας, για να μπορέσει να αφήσει πίσω της η χώρα την πανδημία, βέβαια, δεν είναι άλλο από τα εμβόλια. Παρά το γεγονός ότι εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες στους πολίτες, ειδικότερα μετά από περιστατικά θρομβώσεων και παρενεργειών που λογικό είναι να δημιουργούν προβληματισμό και να ενεργούν αποτρεπτικά ως προς τον εμβολιασμό, οι ρυθμοί χορήγησης δόσεων είναι ικανοποιητικοί καθώς αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 100.000 καθημερινά.
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 95.164 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 76.116 αφορούσαν την πρώτη δόση, ενώ οι 22.958 αφορούσαν δεύτερη δόση εμβολίου. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 5.107.803 εμβολιασμοί στη χώρα, εκ των οποίων οι 3.357.696 ήταν πρώτης δόσης με 1.836.773 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα.
Τα δεδομένα του εμβολιασμού μέχρι τις 25 Μαΐου
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία