Οικογένεια Κοϊμτζή: Χαρτογραφώντας επί 70 χρόνια τον κόσμο όλο
Ο κόσμος χωράει σε ένα χαρτί; Σίγουρα όχι γιατί είναι απέραντος. Όμως σε όλα τα ερωτήματα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η οικογένεια Κοϊμτζή χαρτογραφεί (κυριολεκτικά) εδώ και 70 χρόνια. Τρεις γενιές που παρατηρούν τον κόσμο καθημερινά και τον αποτυπώνουν.
Στο τιμόνι της επιχείρησης σήμερα είναι η νέα γενιά. Ο Μιχάλης Κοϊμτζής.
Επιστήμονας, έξυπνος, δραστήριος αλλά και άνθρωπος χαμηλών τόνων μιλά στο Newsbomb.gr και τονίζει πως ο κόσμος άλλαξε πολλαπλές φορές τα τελευταία 70 χρόνια από τότε δηλαδή που ο παππούς του τον «χώρεσε» για πρώτη φορά σε μια μεταλλική σφαίρα.
Επί 70 χρόνια η οικογένεια σας χαρτογραφεί...κυριολεκτικά. Πως έγινε η αρχή, από ποιον και που;
«Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1951 από τον παππού μου Μιχάλη Κοϊμτζή . Η αγάπη του για τους χάρτες καθώς και το κενό που υπήρχε στην αγορά ήταν το έναυσμα για την ίδρυση της βιοτεχνίας στην Πλάκα».
Πότε ήταν ο πρώτος χάρτης και τι απεικόνιζε, αλλά θυμάστε να μου πείτε για την πρώτη υδρόγειο;
«Η πρώτη υδρόγειος που κατασκεύασε είχε διάμετρο 13 εκ. Και ο χάρτης δεν ήταν τόσο ακριβής όσο είναι οι χάρτες μας σήμερα. Με την πάροδο των ετών και την εδραίωση της επιχείρησης προχώρησε στην παραγωγή υδρογείων με μεγαλύτερες διαμέτρους. Δημιούργησε μια σειρά με υδρογείους διαμέτρων 13,16,20,25,30 και 40 εκατοστών. Για αρκετά χρόνια ήταν ο μόνος στην Ευρώπη που κατασκεύαζε υδρόγειο διαμέτρου 40 εκ»..
Πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος τα 70 αυτά χρόνια;
«Ο κόσμος και τα σύνορα αλλάζουν διαρκώς με αποτέλεσμα να ενημερώνουμε διαρκώς τους χάρτες μας».
Αλήθεια πως ενημερώνεστε εσείς για τις γεωγραφικές αλλαγές και πόσο χρόνο απαιτούνται για να περαστούν;
«Παρακολουθούσαμε τις αλλαγές μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών παλαιότερα αλλά πλέον με τόση πληροφορία που υπάρχει στο διαδίκτυο, κάθε αλλαγή γίνεται άμεσα αντιληπτή , απλά μετά ελέγχεται . Όταν οι αλλαγές είναι ουσιαστικές όπως ήταν με την Σοβιετική Ένωση ή την Γιουγκοσλαβία αποσύραμε άμεσα τις υδρογείους και επανεκτυπώσαμε. Όταν πρόκειται για μικρές αλλαγές συνήθως εντός δύο ή τριών μηνών».
Πότε και ποια ήταν η τελευταία αλλαγή που κάνατε στους χάρτες;
«Η τελευταία αλλαγή είναι η αλλαγή του ονόματος της πρωτεύουσα του Καζακστάν».
Πως αισθανθήκατε ότι χρειάστηκε να περάσετε ως "Μακεδονία" την χώρα των Σκοπίων ;
«Στην περιοχή υπάρχει τέτοιος συνωστισμός ονομάτων οπότε δεν υπήρχε χώρος για αυτή την λέξη ,έτσι αναφέρεται μόνο το όνομα της πρωτεύουσας Σκόπια».
Οι χάρτες και ειδικά η υδρόγειος εξιτάρει την φαντασία . Είναι το έναυσμα για ταξίδια με τον νου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Λινού στο Newsbomb.gr: Να αναθεωρηθούν τα ηλιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca