Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Θρομβώσεις και εμβόλια - Τα περιστατικά, τα τσεκ απ και η λύση από Γερμανία

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ανησυχία προκαλεί στους Έλληνες πολίτες η αύξηση των περιστατικών με παρενέργειες μετά τους εμβολιασμούς και ειδικότερα σε σχέση με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson – Αν και οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι τα περιστατικά αυτά είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τον αριθμών των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, ο φόβος υπάρχει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρωτούν τι θα πρέπει να κάνουν πριν την πρώτη δόση του εμβολίου προκειμένου να προστατευθούν – Τι συμβουλεύει μέσω του Newsbomb.gr, ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος    
11'

Για τα περιστατικά των θρομβώσεων μετά τους εμβολισμούς – μίλησε στο Newsbomb.gr - ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος. Ο γιατρός συντάχθηκε πλήρως με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την επιτροπή εμβολισμών τονίζοντας ότι το μεγάλο «όπλο» στον «πόλεμο» είναι το εμβόλιο.

Τόνισε ωστόσο ότι καταλαβαίνει την ανησυχία αφού μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Όπως τόνισε ο κ. Μπουλμπασάκος τα περιστατικά των θρομβώσεων είναι ελάχιστα μπροστά στα 1.000.000 εμβόλια που έχουν γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.

Επανάλαβε την θέση της επιτροπής εμβολιασμών σχετικά με τις εγκύους και τις γυναίκες που θέλουν αν μείνουν έγκυοι και πρόσθεσε ότι ο καθένας που φοβάται να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο καλό θα είναι σε συνεννόηση με τον γιατρό του να κάνει μια εξέταση αιμοπεταλίων και να ακολουθήσει την συμβουλή του γιατρού.

Σε σχέση με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά σοβαρών παρενεργειών και είναι απόλυτα ασφαλές να το κάνουν.

Τι είναι η θρόμβωση και πώς προκαλείται - Ο καθηγητής Τσιβγούλης στο Newsbomb.gr

O Γεώργιος Τσιβγούλης Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ Διευθυντής Β Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», ανέλυσε στο Newsbomb.gr, από τι προκαλούνται οι θρομβώσεις, μετά τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson και πόσο χρήσιμος είναι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19.

«Ανά ένα εκατομμύριο γυναίκες 126 κινδυνεύουν να πεθάνουν από τον ιό, όπως καταλαβαίνετε τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολύ περισσότερα από ότι ο κίνδυνος με τα εμβόλια με ιικό φορέα», τονίζει στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής.

Δείτε αναλυτικά την ανάλυση του κ. Τσιβγούλη στο Newsbomb.gr:

Τι είναι η θρόμβωση μετά από τα εμβόλια για τον κορονοιό;

«Είναι ένα σύνδρομο, το οποίο επάγεται από τα εμβόλια και συνδυάζει τις θρομβώσεις των εγκεφαλικών και σπλαγνικών φλεβών με τη θρομβοπενία . Λέγεται σύνδρομο VITT και είναι μια σπάνια επιπλοκή του εμβολιασμού, για κορονοιό, με εμβόλια που έχουν ιικούς φορείς, δηλαδή εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson», τονίζει ο καθηγητής.

Με ποια εμβόλια σχετίζεται η θρόμβωση; Και πώς εκδηλώνεται

«Το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν σχετίζεται με εμβόλια mRNΑ, όπως είναι της Pfizer και της Moderna. Είναι εξαιρετικά σπάνιο έχει μια συχνότητα περίπου πέντε με δέκα περιστατικά ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Συνήθως εκδηλώνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και δεν υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες, υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, που είναι ανοσολογική, και είναι η ανοσοσφαιρίνη. Εκδηλώνεται κυρίως, με θρομβώσεις είτε στις φλέβες του εγκεφάλου, είτε σε φλέβες των σπλάχνων», αναφέρει στο Newsbomb.gr, ο κ. Τσιβγούλης

Θρόμβωση: «Κλειδί» η γρήγορη αντιμετώπισή της

«Η θρόμβωση έχει θνησιμότητα γύρω στο 40% με 50% και θέλει γρήγορη αναγνώριση και έγκαιρη αντιμετώπιση. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και αυτό που προέχει είναι να έχουμε υπόψιν τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες κάτω των 50. Δηλαδή, ανά ένα εκατομμύριο γυναίκες που μολύνονται με κορωνο-ιο, εκατόν είκοσι έξι κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη νόσο COVID-19, όπως καταλαβαίνετε τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολύ περισσότερα από ότι ο κίνδυνος με τα εμβόλια με ιικό φορέα», καταλήγει.

Δύο νέα περιστατικά με θρομβώσεις έπειτα από εμβολιασμούς

Δύο ακόμη ασθενείς στη χώρα μας εμφάνισαν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson&Johnson. Πρόκειται για δύο γυναίκες 32 και 45 ετών, με την πρώτη να νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Τα περιστατικά ερευνώνται ήδη από το τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.

Τα δύο νέα περιστατικά, έρχονται να προστεθούν στα πέντε προηγούμενα, στα οποία περιλαμβάνεται δυστυχώς, και ένας θάνατος μιας γυναίκας 63 ετών, μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο η κατάληξη της 63χρονης από τη Μυτιλήνη, η οποία νοσηλευόταν επί δύο σχεδόν μήνες στη ΜΕΘ του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου, ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του, εκτιμά ότι δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, αναφέρονται τα εξής:

«Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη, είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της ΕΦΑΡ (Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης) για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στις 1.500 «κίτρινες κάρτες» με περιστατικά προς διερεύνηση για τα οποία υπήρξαν ενδείξεις συσχετισμού τους με ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, κατέληξε σε πέντε περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με τις επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Τετάρτης 26 Μαΐου, υποστήριξε για ακόμη μία φορά όλα τα εμβόλια, υπογραμμίζοντας το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τις παρενέργειες, που είναι μικρές.

Όπως τόνισε ακόμη, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε».

Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τη λύση

Στον αδενοϊο, την τεχνική δηλαδή που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson υποστηρίζουν Γερμανοί επιστήμονες ότι βρίσκεται το πρόβλημα που προκαλεί τις θρομβώσεις.

Η ομάδα με επικεφαλής των Rolf Marschalek από το πανεπιστήμιο του Γκέτε υποστηρίζει, μάλιστα, ότι έχει τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές των εν λόγω εμβολίων μπορούν να τα βελτιώσουν προκειμένου να αποφεύγονται θρομβώσεις.

Οι επιστήμονες στην έρευνά τους η οποία, όμως, ακόμα δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην είσοδο του αδενοϊού στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυττατικό υγρό (κυτοσόλη) που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες.

«Ο κύκλος ζωής του αδενοϊού περιλαμβάνει την μόλυνση των κυττάρων κα την είσοδο του αδενοϊού στον πυρήνα του κυττάρου. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα γιατί το viral κομμάτι του DNA δεν έχει σχεδιαστεί να μπαίνει μέσα στον πυρήνα του κυττάρου» αναφέρεται στην έρευνα.

Μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας σπάνε σε κομμάτια, δημιουργώντας παραλλάξεις, που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου επισυμβαίνει η διαδικασία ανοσοποίησης.

Οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες αντ' αυτού εκκρίνονται από κύτταρα στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek.

Ο Γερμανός επιστήμονας είπε στους Financial Times ότι η Johnson & Johnson έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον ίδιο και την ομάδα του.

«H εταιρεία προσπαθεί τώρα να βελτιώσει το εμβόλιο. Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να αλλάξουν τον κώδικα για την πρωτεΐνη-ακίδα με έναν τρόπο που να εμποδίζει αυτές τις αντιδράσεις» είπε ο Marschalek

Αντίθετα η AstraZeneca δεν έχει επικοινωνήσει με τον Γερμανό επιστήμονα ο οποίος δηλώνει πως «αν το κάνουν θα τους πω τι να κάνουν για να παρασκευάσουν ένα καλύτερο εμβόλιο».

Τι ισχύει για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών

Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε αρχικά στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Ακολούθως, απαρίθμησε τις δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από την πρώτη ημέρα εμβολιασμού, τον Δεκέμβριο, πριν περάσει στην ανάλυση των δεδομένων για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, επεσήμανε, ωστόσο, πως «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Σε ερώτηση που έγινε αναφορικά με τις «κίτρινες κάρτες» που έχουν ανοίξει στον ΕΟΦ, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε πως έχουν αναλυθεί πάνω από 1.500 μέχρι τώρ

Τι λέει ο 35χρονος με τις 2 θρομβώσεις μετά το εμβόλιο

Για την περιπέτειά του μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε στην κάμερα του ΣΚΑΪ ο 35χρονος Κρητικός, Αλέξανδρος Μεταξάκης.

Ο 35χρονος, που δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, υπέστη δύο θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό του με AstraΖeneca, ωστόσο κατάφερε να ανταπεξέλθει.

Πλέον είναι καλά στην υγεία του και έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ η περίπτωση του χαρακτηρίζεται ως σπάνια από τους ειδικούς.

«Είχα εμβολιαστεί με Astrazeneca στις 29 Απριλίου, την Μεγάλη Πέμπτη όπου παρουσίασα τα κλασικά συμπτώματα που παρουσιάζουμε μετά από κάθε εμβολιασμό, τον πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες στις οποίες δεν έδωσα και σημασία. Το αγνόησα. Στην συνέχεια μετά από μια βδομάδα είχα πάλι πονοκεφάλους και λίγο πυρετό το οποίο το άφησα. Μετά είχα ημικρανίες που με 2 χάπια μου πέρασαν ώσπου στις 10 Μαΐου ένιωσα ένα κάψιμο στο πόδι και νέκρωσε, παρέλυσε. Τότε πήγα στο νοσοκομείο και μου είπαν ότι υπάρχει θρόμβωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσθέτει πως δεν είχε κάποιο ιστορικό, ούτε αντιμετώπιζε κάποιο θέμα υγείας ή σχετικό οικογενειακό περιστατικό παλαιότερα.

Όπως σημείωσε τον ενημέρωσαν κατόπιν εργαστηριακών αποτελεσμάτων ότι οφείλεται στο εμβόλιο και ότι υπήρχε περίπτωση να χάσει το πόδι του καθώς όταν μπήκε στο πρώτο χειρουργείο τα λόγια των γιατρών ήταν «ξέχνα το πόδι, μπαίνουμε να σώσουμε την ζωή σου».

Ωστόσο, όπως περιγράφει μετά εμφανίζεται μια θρόμβωση στην αριστερή του καρωτίδα η οποία βρέθηκε σε έναν προαιρετικό έλεγχο. «Δεν είχα κάποιο σύμπτωμα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Απλά ψηλαφίζοντας και μετά κάνοντας έναν υπέρηχο βρέθηκε. Δεν ξέρω αν συνδέεται με την πρώτη θρόμβωση ή αν δημιουργήθηκε εκείνες τις ημέρες.» λέει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ για το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρει πως είναι μια σπάνια αυτή η περίπτωση. «Βέβαια ο Αλέξανδρος πήγε καλά χάρη στην σωστή αντιμετώπιση των γιατρών της Ιεράπετρας και του Ηρακλείου και έχει σημασία η ταχύτητα ειδικά για το πόδι» και προσθέτει πως η 2η θρόμβωση πρέπει να συνυπήρχε και ανακαλύφθηκε επειδή οι γιατροί τον παρακολουθούσαν ενδελεχώς μετά σε όλο του το σώμα.

Ο καθηγητής σημείωσε πως ο κ. Μεταξάκης θα παρακολουθηθεί και ότι η δεύτερη δόση εμβολίου ίσως να γίνει από διαφορετικό εμβόλιο που δεν συνδέεται με θρομβώσεις. «Περιμένουμε την επιτροπή εμβολιασμού και τους ειδικούς που τον παρακολουθούν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.905 νέα, 39 θάνατοι, 540 διασωληνωμένοι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ