Το Newsbomb.gr στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου: Ο παγοπώλης από το 1966 και οι «γοργόνες»
Ο πρόεδρος που έφερε άλλη «πνοή», ο παγοπώλης που είναι από το 1966 στο ίδιο πόστο και οι «γοργόνες» της Ιχθυόσκαλας στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.
Η δουλειά τους ξεκινάει όταν η πόλη όλη κοιμάται. Οι άνθρωποι της ιχθυόσκαλας του Κερατσινίου δουλεύουν πυρετωδώς τις νύχτες για να φθάσει η πιο υγιεινή τροφή στα πιάτα μας.
Ποια είναι όμως η ρουτίνα τους, ποιες είναι οι δυσκολίες, ποια είναι τα επιτεύγματα ως προς την λειτουργικότητα της;
Το Newsbomb.gr βρέθηκε ένα πρωί στην ιχθυόσκαλα και κατέγραψε μερικά καρέ από αυτόν τον ιδιαίτερο μικρόκοσμο.
Άνθρωποι που η ζωή τους όλη είναι σε αυτή την όχθη της πόλης μιλάνε για το δώρο των Θεών της θάλασσας προς την Ελλάδα, τα ψάρια. Μιλούν επίσης και για το πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια και συνιστούν στους καταναλωτές να βάλουν στο τραπέζι τους τα ψάρια…
Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο οι γυναίκες αποτελούν τα κοσμήματα του. Κάποιες από αυτές λένε στο Newsbomb.gr για την απαιτητική καθημερινότητα τους.
Η ώρα 5:40 πρωί Τετάρτης και περνάμε την πύλη, ο Σήφης είναι ο «ξεναγός» μας. Είναι την τελευταία σχεδόν δεκαετία στο απαιτητικό πόστο της εξόδου. «Κοιτάμε να μη βγαίνει ούτε ένα ψάρι χωρίς χαρτί έξω. Είναι σημαντικό, για την οικονομία αλλά και για την προστασία του κόσμου για να μην τον εκμεταλλεύονται», μας λέει οδηγώντας μας στον πρώτο σταθμό του ρεπορτάζ μας.
Μας συστήνει τον κ. Χρήστο Κοντουρέμπα ο οποίος είναι 35 χρόνια σε αυτό το σημείο της αγοράς. Μας μιλάει με πάθος για τη δουλειά του, «Τα ψάρια «μιλάνε». Εδώ σε αυτό το σημείο 35 χρόνια τα μάτια μου έχουν δει πολλά. Όμως τώρα βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου και κερδισμένος είναι ο καταναλωτής», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει, «Είναι άσχημο ο Έλληνας να μην τρώει ψάρια. Είναι κρίμα! Όλοι ξέρουμε πως κάποια κρέατα που διατίθενται στο εμπόριο πως αναπτύσσονται… Από την άλλη το ψάρι είναι πηγή ζωής και απαραίτητο στον οργανισμό. Είναι μύθος ότι τα ψάρια είναι ακριβά. Δεν είναι. Υπάρχουν ψάρια για όλους».
Δίπλα του η κα. Ασπασία Ντουρουτού, δουλεύει και αυτή στην ιχθυόσκαλα, «Είναι σκληρή δουλειά ειδικά σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο. Οι περισσότεροι άνδρες μας σέβονται» δηλώνει στο Newsbomb.gr.
Παγοπώλης από το 1966 στο Κερατσίνι
Από το 1966 ο Γιάννης Πούντος βρίσκεται στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου και είναι ο παγοπώλης. Ο ίδιος μας υποδέχεται με ένα μεγάλο χαμόγελο. Το τασάκι του Παναθηναϊκού χαρακτηριστικό του μικρού του γραφείου όπως και οι εικόνες των Αγίων. «Είμαι εδώ μια ζωή. Κόβουμε τον πάγο για να κρατάμε την φρεσκάδα των ψαριών αναλλοίωτη. Να φθάσουν στα σπίτια του κόσμου και να μυρίζουν θάλασσα», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr στου όποιου κανείς το βλέμμα ανταμώνει την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα της ντομπροσύνης και της τιμιότητας. Σίγουρα η φιγούρα του είναι από τις χαρακτηριστικές στην Ιχθυόσκαλα.
Οι «γοργόνες» της Ιχθυόσκαλας
Η Αγλαΐα Βεργίνη έχει το καφέ μέσα στην αγορά. Είναι μάνα, σύζυγος και γυναίκα. Εκείνη και τα κορίτσια της βρίσκονται κάθε πρωί στις 2 π.μ έτοιμες να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες άτομα που θα περάσουν από την πύλη ή που ακόμη θα δέσουν το πλοιάριο τους στο μόλο. «Είμαι αγορομάνα. Έχω δύο γιους 11 και 12 χρονών αντίστοιχα. Θέλω όταν μεγαλώσουν λίγο να έρθουν να δουλέψουν ένα διάστημα εδώ, είναι «μεγάλο σχολείο».
Εδώ με τα κορίτσια μου προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Είναι αυθεντικός κόσμος. Αυτός του μεροκάματου. Σκληραγωγημένος και χαμογελαστός», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr και συνεχίζει, «Οι άντρες μας σέβονται. Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να είναι εδώ και να εργάζεται μα οι ομαλές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι αυτές που υπερνικούν τα εμπόδια». Την ρωτήσαμε πως μπορεί να συνδυάζει την μητρότητα με αυτό το ωράριο και η απάντηση της ήταν, «Η μάνα όλα τα μπορεί. Ο σύζυγος μου είναι το στήριγμα μου και είναι εκεί πάντα. Εγώ κοιμάμαι λίγες ώρες αλλά δεν στερούμαι τα παιδιά μου. Είμαι μαζί τους στην ζωή τους, στις δραστηριότητες τους. Απλά όπως είπα και πριν το μόνο που χάνω είναι ο ύπνος μου ο οποίος είναι 3ωρος καθημερινά». Μας συστήνει τα κορίτσια που δουλεύουν μαζί της. Χαμογελαστές και οι περισσότερες από αυτές μητέρες.
Ο πρόεδρος που άλλαξε τα πάντα
Από την στιγμή που πατήσαμε στην Ιχθυόσκαλα ακούσαμε δεκάδες ανθρώπους να επικαλούνται τον πρόεδρο, ρωτήσαμε τον «ξεναγό» μας. Γιατί αυτή η λατρεία ως προς το πρόσωπο του; «Άλλαξε τα πάντα. Οργάνωσε την Ιχθυόσκαλα, επέβαλλε όρους που επέφεραν την ισονομία και την Δικαιοσύνη και αυτό δεν ήταν εύκολο».
Στο γραφείο του επικρατεί ο ορισμός της τάξης, από το παράθυρο απλώνεται σαν πίνακας ζωγραφικής όλη η Ιχθυόσκαλα. Στην άκρη από τον υπολογιστή η εικόνα του Αγίου Νικολάου. Ο Βασίλης Κατσιώτης μας υποδέχεται με ένα μεγάλο χαμόγελο, λίγο πριν είχε πιει την πρώτη ρουφιξιά από τον καπουτσίνο του. Η ώρα δεν έχει πάει ακόμη 7 και εκείνος βρίσκεται στη θέση του έτοιμος να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι επρόκειτο για τεχνοκράτη μα το αίσθημα της Δικαιοσύνης και η ανάγκη για την εξέλιξη είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν. «Είμαι σε αυτή τη θέση 9 χρόνια. Κερδίσαμε πολλές μάχες. Αλλάξαμε πολλά. Όλα προς όφελος του καταναλωτή έξω από τις πύλες αλλά και των ανθρώπων που μοχθούν. Η ισονομία και η Δικαιοσύνη είναι έννοιες βαθιές που εδώ εφαρμόζονται, ειδάλλως η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Εδώ μέσα συνυπάρχουν τρεις λαοί που φέρουν διαφορετικά γνωρίσματα μεταξύ τους. Έλληνες, Αιγύπτιοι και Αλβανοί δουλεύουν καθημερινά στην ιχθυόσκαλα. Μιλάμε για άλλες κουλτούρες, παραδόσεις και αντιλήψεις. Ο κίνδυνος μια φιλονικία να πάρει διαστάσεις είναι πιθανός, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει όλοι μαζί να αποκτήσουμε αλληλοσεβασμό», λέει και συνεχίζει «ουσιαστικά σε αυτά τα λίγα τ.μ φροντίζουμε για τις ανάγκες 5.000.000 ανθρώπων. Με σκληρή δουλειά και κρατώντας ισορροπίες τα καταφέρνουμε. Η επόμενη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να έχουν τα ψάρια που φθάνουν στους πάγους του ψαράδικου της γειτονιάς, ή στου εμπόρου της λαϊκής αγοράς μια σήμανση. Είναι το νέο project το οποίο θα φέρει μια μεγάλη ποιοτική αναβάθμιση» τονίζει ο πρόεδρος της Ιχθυόσκαλας Βασίλης Κατσιώτης στο Newsbomb.gr.
Όντως αυτά που έλεγε τα είδαμε πριν το επισκεφθούμε. Οι άνθρωποι επικοινωνούσαν μεταξύ τους με σεβασμό και οικειότητα. Είδαμε πολλά αυθόρμητα χαμόγελα να «σκάνε».
Μια κοιτίδα κουλτούρας και ένα μείγμα Πολιτισμών στην όχθη του Κερατσινίου δίνουν το παράδειγμα πως μπορεί ένας οργανισμός να παράξει έργο προς όφελος κυρίως του καταναλωτή. Στην τελική όλα γι’ αυτόν δεν γίνονται;
Μικρές πληροφορίες
Στο μπλοκάκι μας «αλιεύσαμε» και μερικές πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος τις οποίες σας τις παραθέτουμε ευθύς αμέσως:
- Τα ψάρια με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα «λαϊκά» ψάρια, τα λεγόμενα και «φθηνόψαρα»: ο γαύρος, η σαρδέλα, η μαρίδα, η αθερίνα
- Οι τιμές των ψαριών διαμορφώνονται με όρους προσφοράς και ζήτησης και ο χρόνος που πιέζει είναι ο βασικός ρυθμιστής
- Η Ιχθυόσκαλα Πειραιά είναι η μεγαλύτερη από τις 11 ιχθυόσκαλες που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Χαλκίδα, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Κάλυμνος, Χανιά, Πάτρα, Μεσολόγγι, Πρέβεζα)
- Η Ιχθυόσκαλα Πειραιά είναι σε θέση να τροφοδοτεί με ψάρια ολόκληρη την Αττική αλλά και την Βοιωτία και την Πελοπόννησο
- Ιχθυόσκαλα Πειραιά (Κερατσινίου) βρίσκεται στην ίδια θέση, στο λιμάνι Ηρακλέους, στο Κερατσίνι, από το 1965