Πώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατάργησε το σύστημα Police On Line
Με υπονοούμενα και υπεκφυγές προσπάθησε να αποφύγει χθες τις ευθυνες του για την έξαρση των δολοφονιών και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου σε «κοινή θέα» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Με μια δήλωση 328 λέξεων επιχείρησε να πείσει πως εκείνος δεν έχει ευθύνη για την επικρατούσα ασυδοσία των εκτελεστών και πως κακώς στοχοποιείται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. Αλλά δεν στάθηκε μόνον σε αυτό, υποστήριξε πως το οργανωμένο έγκλημα έχει αρχίσει να νομιμοποιεί επιχειρηματικές δραστηριότητες και πως υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να εισέλθει στους θεσμούς και να εξελιχθεί σε «κανονική μαφία». Αλλά ούτε για αυτές τις αναφορές ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε στοιχεία ή σημάδια πως θα κάνει κάτι.
Η πρώτη φράση της δήλωσης Χρυσοχοΐδη τα λέει όλα για τον τρόπο που προσπάθησε να δικαιολογηθεί. Ο υπουργός δήλωσε: «Όπως το 2018 έτσι και σήμερα, το οργανωμένο έγκλημα ξεκαθαρίζει λογαριασμούς». Δηλαδή το μήνυμα που απηύθυνε στην κοινή γνώμη ήταν πως «τα ίδια είχαμε και με το ΣΥΡΙΖΑ». Αν λοιπόν αυτό είναι το επιχείρημά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τότε δεν σέβεται την ιστορία του και κυρίως δεν σέβεται όσους τον εμπιστεύτηκαν για να διασφαλίσει πως όσα κακώς κείμενα είχαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν θα επαναληφθούν.
Η πραγματικότητα είναι πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ένα ευτυχές δωδεκάμηνο μεταξύ Μαρτίου 2020 -Μαρτίου 2021, καθώς τα lock down και ο αναγκαστικός εγκλεισμός περιόρισαν αισθητά την εγκληματικότητα. Για αυτό το διάστημα η Αστυνομία είχε μετατραπεί σε σώμα επιβολής υγειονομικών μέτρων και ο ίδιος είχε εύκολο έργο να επιτελέσει.
Καθώς όμως βγαίνουμε από τις πολύμηνες καραντίνες ο κ. Χρυσοχοΐδης έρχεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες του και με όσα δεν έκανε όταν έπρεπε. Διότι το να καταρτίζει μελέτες όπως αυτή που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στοιχεία για την εξέλιξη και τη διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος, δεν λέει τίποτα, εάν δεν πατάσσει το έγκλημα που τόσο αναλυτικά έχει χαρτογραφήσει.
Η «κατάργηση» του Police On Line
Αλλά μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να υποστηρίζει πως σήμερα ζούμε ότι το 2018 , αλλά αυτό το ξέρει μόνον εκείνος και οι επιτελείς του. Τι εννοούμε; Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με δικαιολογία την πανδημία κατάργησε τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων για την εξέλιξη της εγκληματικότητας στη χώρα.
Από το 2010 έως το τέλος του 2019 η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτύπωνε ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο κατέγραφε καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική υπηρεσία της χώρας. Και κάθε μήνα δημοσιοποιούσε τα σχετικά στοιχεία.
Έτσι, για παράδειγμα γνωρίζουμε πως το 2018 είχαμε 95 ανθρωποκτονίες και το 2019 αυτές ανήλθαν σε 76. Ακόμη, γνωρίζουμε πως το 2018 οι απόπειρες ανθρωποκτονιών ήταν 124 και το 2019 ανήλθαν σε 117.
Λόγω του Police On Line γνωρίζουμε πως το 2019 εξιχνιάστηκαν 49.269 αδικήματα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούσαν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας και πως συνελήφθησαν συνολικά 198.661 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές, από τα οποία 73.418 ενέχονταν σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά και άλλα αδικήματα.
Πόσο αδικήματα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος εξιχνιάστηκαν το 2020; Δεν το ξέρουμε. Όπως δεν ξέρουμε πόσοι συνελήφθησαν συνολικά για αξιόποινες συμπεριφορές πέρυσι και πόσοι στους πρώτους πέντε μήνες του 2021. Με απλά λόγια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για 17 μήνες κρατάει στα «τυφλά» την κοινή γνώμη για την εξέλιξη της εγκληματικότητας. Και είτε το κάνει θελημένα για να αποκρύψει τις επιδόσεις του, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο, είτε αυτό συμβαίνει από αμέλεια, κάτι για το οποίο επίσης ελέγχεται, καθώς με την αδιαφορία «παγιώθηκε» η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων.
Τέλος, ο πολύ έμπειρος και ικανός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είμαστε βέβαιοι πως θα καλέσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τεκμηριώσει με στοιχεία τις καταγγελίες του για το πώς το οργανωμένο έγκλημα νομιμοποιεί με επιχειρηματικές δραστηριότητες μαύρο χρήμα και διεισδύει στους θεσμούς.
Διότι εάν αυτό ισχύει, τότε αργά ή σύντομα η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε Τουρκία και θα βρεθούμε στη θέση αρχιμαφιόζοι όπως ο Σεντάτ Πεκέρ να καταγγέλλουν ως συνεργούς τους πρωθυπουργούς και υπουργούς, δηλαδή ότι συμβαίνει σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν στη γείτονα χώρα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Το «τυφλό» σημείο, το κινητό και το όπλο «ειδικού χειρισμού»