Απεργία: «Φρένο» για κινητοποιήσεις που κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές

Ρύθμιση που θα βάζει φρένο σε απεργία που κρίνεται παράνομη και καταχρηστική ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας
Φωτογραφία αρχείου
INTIME
4'

Νέα ρύθμιση η οποία θα βάζει «φρένο» στη δυνατότητα απεργία που κρίνεται παράνομη και καταχρηστική να μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από δευτεροβάθμιο σωματείο ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Αφορμή αποτέλεσε η τελευταία στάση εργασίας των εργαζομένων στο Μετρό η οποία αν και κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, πραγματοποιήθηκε κανονικά με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Αθηνών.

Την πρόθεση της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης το περασμένο Σάββατο.

Όπως είπε στον ΑΝτ1 θα υπάρξει και μια σχετική ρύθμιση για τις απεργίες, ώστε όταν κάποια από αυτές κηρύσσεται από το δικαστήριο ως καταχρηστική, να μην εξαγγέλλεται από άλλο σωματείο και να παρακάμπτεται έτσι η απόφαση της Δικαιοσύνης.

Σεβόμαστε τους συνδικαλιστές, είπε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά και αυτοί θα πρέπει να σέβονται τους πολίτες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η απεργία δεν μπορεί να προκηρυχθεί έγκαιρα, αργότερα με όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

ΓΣΕΕ: Απεργία στις 10 Ιουνίου

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αποφάσισε η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της Δευτέρας (31/5).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία».

Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, «ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, μετά τα βάρη των μνημονίων, σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Μετά την 24ωρη απεργία, θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ, προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μετάθεση της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας για τις 10 Ιουνίου από την ΑΔΕΔΥ

Τη μετάθεση της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας για τις 10 Ιουνίου γνωστοποίησε η ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, «η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου για κοινή ημερομηνία γενικής απεργίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου, μετά τη σημερινή απόφαση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που, επίσης, αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 10 Ιουνίου».

Απεργία στις 10 Ιουνίου και για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Τη μετάθεση της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη 10 Ιουνίου αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει:

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
  • Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του ν. 1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑ θα συνεδριάσει άμεσα, μετά την απεργία, για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

«Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και άλλες δράσεις, που στόχο έχουν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Το «τυφλό» σημείο, το κινητό και το όπλο «ειδικού χειρισμού»