Κορονοϊός: Η «μάχη» για να αποτραπεί το τέταρτο κύμα - Η περίπτωση του 65χρονου τουρίστα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ολοταχώς για το καλοκαίρι προχωράει η χώρα, με το lockdown να αποτελεί παρελθόν, μετά και την άρση των υφιστάμενων περιορισμών στις μετακινήσεις και την κατάργηση των sms.

Κορονοϊός: Η «μάχη» για να αποτραπεί το τέταρτο κύμα - Η περίπτωση του 65χρονου τουρίστα
5'

Ωστόσο επικρατεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, για το τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο φαίνεται να απειλεί την χώρα από το φθινόπωρο. Παράλληλα συνεχίζεται η «μάχη» για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών εμβολιασμών προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα.

Την Τρίτη έγιναν περισσότερες από 94.000 εμβολιασμοί σε όλη την Ελλάδα, ενώ από τις 7 Ιουνίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην ηπειρωτική χώρα και των 18-29 ετών που πρόλαβαν και έκλεισαν ραντεβού για το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson. Μέσα στις επόμενες ημέρες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα διατεθούν επίσης τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

«Θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζονται και με τα άλλα δύο εμβόλια, τα οποία έχει καθορίσει η επιτροπή για τους ίδιους, δηλαδή μέχρι 30 ετών, θα μπορούν και με τα τρία εμβόλια. Αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι παρατηρείται διστακτικότητα από ορισμένους πολίτες να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ενώ ένα σχετικό πισωγύρισμα υπάρχει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και των άλλων εμβολίων.

Εξήγησε ότι έχουν ήδη «έχουν εμβολιαστεί οι πολύ πρόθυμοι και τώρα προσπαθούμε να εμβολιάσουμε αυτούς που το σκέφτονται».

65χρονος τουρίστας με κορονοϊό παλεύει για τη ζωή του

Για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος από επιπλοκές του κορονοϊού στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε για ακόμα μια φορά ο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η προσέλευση των τουριστών στην χώρα, «δεν αρκεί μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρέπει να γίνετε ένα υποχρεωτικό τεστ στον καθένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Αναφορικά με τον ασθενή από ξένη χώρα που νοσηλεύεται διασωληνωμένος από επιπλοκές του κορονοϊού στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ανέφερε «παίρνοντας στα χέρια μου το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, διαπίστωσα πως είχε νοσήσει όλη η οικογένεια του πριν από ένα μήνα και κανείς δεν είχε εμβολιαστεί. Η κατάσταση του είναι πολύ σοβαρή, έχει νοσησεί πριν δέκα ημέρες και αυτή την στιγμή έχει βαριά πνευμονία. Δίνει μάχη για να κρατηθεί στην ζωή», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Κλείνοντας ο κ. Καπραβέλος, επισήμανε πως, «η αποκλιμάκωση για εμάς τους υγειονομικούς σημαίνει μηδέν θάνατοι. Αυτό για να γίνει θέλει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμο».

Πως θα αποφύγουμε το τέταρτο κύμα


Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι καθώς τα μέτρα εφαρμόζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον παρελθόν ενώ προχωρούν και οι εμβολιασμοί, υπάρχει αισιοδοξία πως η χώρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο η διασωλήνωση 65χρονου τουρίστα που διασωληνώθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ενώ έφτασε στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ το περασμένο Σάββατο.

«Αν δεν έχουμε μηδενίσει το τρίτο κύμα, υπάρχει μία επιπέδωση. Εάν δεν ελέγξουμε και τον τουρισμό, αν έρθουν 10 εκατ. , δεν μας κατοχυρώνουν και ποιο στέλεχος θα έρθει», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Όσο για τις μάσκες, υπάρχουν επιστήμονες που εκτιμούν πως θα πρέπει να τις κρατήσουμε για πολύ ακόμα. Ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο και δεν θα τις «πετάξουμε» εντός του καλοκαιριού.

Πότε θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η Ελλάδα αναμένει να εντάξει στη θεραπευτική στρατηγική της και τα μονοκλωνικά αντισώματα, μόλις δώσει το «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στα πρώτα στάδια της νόσου μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου κατά 70%.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε διαδικασία έγκρισης. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση σε αυτά, γιατί συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή κοινή προμήθεια, εφόσον αδειοδοτηθούν. Είναι εύκολο να λέμε ότι θα τα φέρουμε αύριο μεθαύριο. Έχουνε μία δύσκολη παραγωγική διαδικασία και μάλιστα οι περισσότερες ποσότητες είναι δεσμευμένες από την Αμερική αυτή τη στιγμή και το γεγονός ότι συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή κοινή προμήθεια διασφαλίζει τη χώρα μας για την προμήθειά τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες συστάσεις από τον ΕΜΑ για θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή