Κορονοϊός: Η μάχη του εμβολιασμού με τον χρόνο και τις μεταλλάξεις - Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές Αρχές έπειτα και από την εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας, μίας μετάλλαξης του κορονοϊού η οποία είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία.
Τουλάχιστον τρία κρούσματα του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη, όπως μεταδίδει το Open.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού Eργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής, Γιώργος Σουρβίνος στο cretalive.gr, τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως» στην υπόθεση.
Ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως τα κρούσματα αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες.
«Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Δεν είμαστε ανήσυχοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.
«Να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε. Ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.
Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5,7 εκατ. εμβολιασμοί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Ειδικότερα, με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του ενήλικου πληθυσμού. «Έχουμε ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός που κινούμαστε στον εμβολιασμό» και έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
«Σπάει» στα δύο ο εμβολιασμός των 18-29
Παράλληλα, την άλλη βδομάδα έρχονται οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των ηλικιών 18-29 με τα σκευάσματα της Pfizer και Moderna εκτός της Johnson&Johnson. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις, αρχικά για τους 25-29 ετών και έπειτα για τους 18-24.
Τι «φρενάρει» τους εμβολιασμούς
Και ενώ το χτίσιμο ενός πρώτου τείχους ανοσίας τοποθετείται περίπου στα μέσα Ιουλίου, η δυσπιστία από μια μερίδα πολιτών απέναντι στα εμβόλια, σχετικά με πιθανές παρενέργειες, «φρενάρει» την επιχείρηση «Ελευθερία».
Ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας σήμερα στο Mega, εξέφρασε τον προβληματισμό του, τονίζοντας ότι όσο πλησιάζουμε κοντά στον εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού, αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία από πλευράς πολιτών για ενδεχόμενες παρενέργειες.
«Είχαμε πει ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα όταν θα φτάσουμε ή θα πλησιάζουμε περίπου στο 50% του πληθυσμού που θα έχει πάρει την πρώτη δόση. Αυτό το νούμερο τώρα το πλησιάζουμε και έτσι προσεγγίζουμε τα πρόθυμα άτομα να εμβολιαστούν» σημείωσε ο κ. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει και μέχρι το 65% του πληθυσμού.
«Όσο προσεγγίζουμε αυτόν τον αριθμό, πιάνουμε τα κομμάτια του πληθυσμού που δυσπιστούν, που φοβούνται και μετά οι άνθρωποι που είναι αρνητές του κορονοϊού και του εμβολίου, ευτυχώς είναι λίγοι» ανέφερε κ. Τζανάκης, τονίζοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει να δει το επικοινωνιακό σκέλος της υπόθεσης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει η νέα φωτογραφία της Ιωάννας μετά το χειρουργείο