Κορoνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» οι ανεμβολίαστοι - Τι λένε κυβέρνηση και ειδικοί
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, έδωσε το Σάββατο το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, ερωτηθείς ειδικότερα για το εάν θα τεθεί, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ζήτημα υποχρεωτικότητας επί των εμβολιασμών.
«Το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, από την ΠτΔ από τον πρωθυπουργό», απάντησε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σκέρτσος.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega, υπενθύμισε τα λόγια της κυρίας Σακελλαροπούλου:
«Η ελευθερία μας σταματάει στην ελευθερία των άλλων. Άρα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ναι έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, στο να ορίζουμε τι θα κάνουμε με το σώμα μας, αλλά όταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε για παράδειγμα υπηρεσίες υγείας κι όταν υπάρχει μια κρατική πολιτική που ορίζει ότι είσαι υγειονομικός για παράδειγμα, και η δουλειά σου είναι να προστατεύεις τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έρχονται να νοσηλευτούν, πρέπει να τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικότητας. Το έχει πει ο πρωθυπουργός και στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι μιλάμε για μονάδες υγείας αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε αυτή τη φάση, δηλαδή όπως είπε να εστιάσουμε εκεί όπου υπάρχει ζήτημα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών και υγεία των ανθρώπων.
O κ. Σκέρτσος αναφορικά με τις συνέπειες σε τυχόν περιπτώσεις αρνητών εργαζομένων σε τέτοιους τομείς, απάντησε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη τεθεί αλλά θα τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί ακριβώς όπως είπε μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες.
Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι υπάρχει «ένα πρόπλασμα ποινών και κυρώσεων, το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τα self test» καθώς όποιος δεν το κάνει ελέγχεται πειθαρχικά και υπάρχουν κυρώσεις όπως περιορισμός ή διακοπή του μισθού. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί και στην περίπτωση των εμβολιασμών.
«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στο Mega.
«Κατ' επέκταση», όπως τόνισε «εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν…».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι πρέπει για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό. Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας σαν αυτά που περιγράφετε. Δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου, αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+ θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο.
Τζανάκης: Να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται
Yπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημειώνοντας ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία.
«Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος. Κατά τη γνώμη μου η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δε λέω να τους ποινικοποιήσουμε, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάπου αλλού, όπου δε θα έχουν επαφή με το κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι έχει προτείνει να μπει στο παιχνίδι των εμβολιασμών και ο πρωτοβάθμιος τομέας της υγείας, προκειμένου οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί να πείσει τον κόσμο που έχει φοβίες να εμβολιαστεί.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων έκανε την πρόβλεψη ότι στα μέσα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα. Τόνισε δε ότι οι αριθμοί θα είναι τέτοιοι που θα ταξινομήσουν τη χώρα στο πράσινο χρώμα, δηλαδή του πολύ χαμηλού κινδύνου, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο για τον τουρισμό.
Υποχρέωση εμβολιασμών: Θέμα επαγγελματικής ηθικής και ασυμβίβαστου
Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί, τρεις διακεκριμένοι γιατροί, η Αθηνά Λινού, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο Νίκος Καπραβέλος, σε δηλώσεις τους την περασμένη Τρίτη (08/06) στο CNN Greece, είχαν διατυπώσει απολύτως ξεκάθαρη θέση.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού είχε πει σχετικά:
«Το ζήτημα δεν είναι απλά ηθικό. Θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ασθενείς να εμβολιάζονται και θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή να βρεθούν άλλου είδους θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους αυτούς. Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ των αστυνομικών μέτρων, αλλά δεν μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε επαφή ούτε με ευάλωτους ανθρώπους ούτε με ασθενείς, όταν και ο ίδιος είναι ευάλωτος. Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Γενικά οι γιατροί, ακόμη και με άλλα εμβόλια, δεν είναι πάντα εύκολο να εμβολιαστούν, αλλά όταν υπάρχει κίνδυνος και για τους ίδιους – κυρίως για τους ίδιους – αλλά και για τους ασθενείς τους, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αν αρνηθούν συνειδητά να εμβολιαστούν και έχουν το εμβόλιο και υπάρχει το εμβόλιο της επιλογής τους, τότε πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποια άλλη δουλειά».
Ζήτημα επαγγελματικής ηθικής είχε εγείρει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:
«Δεν μου αρέσει ο όρος “υποχρέωση”. Στη δημόσια υγεία πρέπει να μιλάμε για ηθική υποχρέωση και θεωρώ σωστή τη θέση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ακόμη και τώρα ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα, όταν πλησιάζεις έναν ευάλωτο άνθρωπο και υπάρχει ο κίνδυνος να τον κολλήσεις, τότε έχεις ένα ηθικό θέμα. Το αντίστοιχο είναι όταν κάποιος γιατρός δεν φοράει γάντια ή δεν πλένει τα χέρια του για να πλησιάσει τους αρρώστους. Δεν είναι θέμα υποχρεωτικότητας, αλλά επαγγελματικής δεοντολογίας: Όποιος επαγγελματίας πλησιάζει ευάλωτους ανθρώπους, τότε πρέπει στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δεοντολογίας να προφυλάσσει τους ασθενείς και τους γύρω του κι άρα πρέπει να εμβολιαστεί».
Στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος είχε τονίσει:
«Εδώ είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Εδώ δεν υπάρχει απλά ζήτημα ηθικής, είναι το ασυμβίβαστο. Δεν είναι θέμα υποχρέωσης, αλλά ασυμβίβαστου με την ιδιότητα του γιατρού, του νοσηλευτή, ότι υπάρχει η δυνατότητα να μεταδώσει έναν θανατηφόρο ιό στην προσπάθειά του να σώσει τον ασθενή. Είναι ασυμβίβαστο. Δεν μπορεί να βρίσκεται σε χώρους νοσηλευτικής ένας άνθρωπος που έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει έναν επικίνδυνο ιό. Από τη στιγμή που έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα και έχουμε πει ότι ο εμβολιασμένος προστατεύεται από την Covid 19, για μένα είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του γιατρού, του νοσηλευτή, του φυσιοθεραπευτή, οι οποίοι έρχονται σε επικοινωνία με τον ασθενή που έρχεται σε ένα νοσοκομείο για το οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σκέρτσος: Από 1η Ιουλίου θα εξαιρεθούν από το υποχρεωτικό self testing οι εμβολιασμένοι