Η γυναίκα που διέσωσε τη δημοτική παράδοση
Φίλοι, συγγενείς αλλά και απλός κόσμος είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο στην Δόμνα Σαμίου, η οποία έφυγε το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.
Η Δόμνα Σαμίου Γεννήθηκε στην Καισαριανή. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι.
Σε ηλικία 13 ετών έχει την πρώτη διδακτική επαφή με την μουσική. Πηγαίνει στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», όπου και μαθητεύει κοντά στον δημιουργό του Σίμωνα Καρρά. Εκεί παίρνει τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και της αποκαλύπτονται τα μυστικά του παραδοσιακού τραγουδιού. Παρακολουθεί παράλληλα νυχτερινό Γυμνάσιο.
Το 1954 αρχίζει μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που τερματίζεται το 1971. Παράλληλα συνεργάζεται με την ΕΡΤ για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με το τίτλο Μουσικό Οδοιπορικό. Αυτή η προεργασία θα την βοηθήσει να αποκτήσει ένα πλούσιο μουσικό υλικό, που αποδεικνύεται σημαντικό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Το 1971, χρονιά ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της, παρουσιάζεται δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Ήδη όμως το 1960 κυκλοφορούν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, που σηματοδοτούν την απήχηση του έργου της στον κυρίως Ελληνισμό και στην Ελληνική Ομογένεια.
Αντιστρατευόμενη την εμπορική εκμετάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης, αρχίζει να παρουσιάζει επί σειρά ετών την όσο πιο αυθεντική εκτέλεσή της. Έτσι κάνει αμέτρητες συναυλίες στις οποίες τραγουδά η ίδια, αλλά και παρουσιάζει αυθεντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς του δημοτικού τραγουδιού.
Συγκίνηση στο Facebook
Πολλά και άκρως συγκινητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει ο κόσμος στην σελίδα της Δόμνας Σαμίου στο Facebook. Άλλοι της λένε «Καλό ταξίδι», ενώ άλλοι την ευχαριστούν για τα όσα έδωσε στην παραδοσιακή μουσική.