Η πανδημία έφερε τα ζευγάρια «ενώπιος ενωπίω» - Πώς επηρεάστηκε η συντροφικότητα;

Η τρέχουσα επιδημία θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των ζευγαριών στην Ελλάδα; Ο Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου, Γιάννης Ξηντάρας, δίνει τις δικές του απαντήσεις στο Newsbomb.gr.
Pixabay
4'

Το εάν και πώς η επιδημία της Covid 19 θα επηρεάσει τις σχέσεις των ζευγαριών και κατ' επέκταση τους γάμους στη χώρα μας, σχολίασε στο Newsbomb.gr ο Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου, Γιάννης Ξηντάρας.

Oι αναμενόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στους γάμους και την συντροφικότητα γενικότερα, την τετραετία 2020-2023 στη χώρα μας, ενδέχεται να είναι σημαντικές, σύμφωνα με έρευνες.

Ο Γιάννης Ξηντάρας, μιλώντας για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις ανθρώπινες σχέσεις, ειδικότερα των ζευγαριών, ανέφερε ότι σίγουρα η πανδημία ήταν το πλαίσιο εκείνο που ανέδειξε τα προβλήματα που προυπήρχαν χωρίς να τα δημιουργήσει εξ' αρχής.

Ο κ. Ξηντάρας, σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο θεωρεί από την εμπειρία του στον χώρο, ότι τα συνεχή lockdown λόγω της πανδημίας, με τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα πολλά ζευγάρια και οικογένειες, βοήθησαν στην δημιουργία μιας πιο αληθινής και υγιούς σχέσης ή συνέβαλαν στην διόγκωση των προβλημάτων ανάμεσα στα ζευγάρια, ανέφερε πως «δεν πιστεύω ότι η πανδημία ή τέτοια γεγονότα μπορούν αυτά καθεαυτά να επηρεάσουν σχέσεις ζωής. Εάν ένα ζευγάρι έχει ουσιαστικά διαπροσωπικά θέματα, η πανδημία θα τα αναδείξει δεν θα τα δημιουργήσει. Για παράδειγμα, τα υγιή ζευγάρια, ιδιαιτέρως στο πρώτο lockdown, απήλαυσαν τον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους, ενώ τα ζευγάρια εκείνα που είχαν προβλήματα ήρθαν αντιμέτωπα με αυτά, ακριβώς λόγω του χρόνο που είχαν μαζί».

Μιλώντας για την μετά πανδημίας εποχή και το ενδεχόμενο αύξησης των διαζυγίων και μείωσης των γάμων, επεσήμανε πως επί της ουσίας δεν μπορεί να γίνει ποσοστιαία εκτίμηση, εξηγώντας ότι ακριβώς επειδή πολλά ζευγάρια ήρθαν αντιμέτωπα με τα προβλήματα της σχέσης τους, ίσως να οδηγηθούν πολύ πιο γρήγορα στην ρήξη.

«Στο παρελθόν, με το να μην αγγίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα, κατά κάποιο τρόπο τα ''έθαβαν'', υπήρχαν επομένως πολλά περιστατικά που ο εγκλεισμός έφερε την κατάσταση στο μη περαιτέρω», όπως εξήγησε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας κατά πόσο η δοκιμασία που ονομάζεται «κορονοϊός» και με την οποία ήρθε αντιμέτωπη ολόκληρη η ανθρωπότητα, καλλιέργησε μία έντονη ανάγκη στα ζευγάρια για ενδοσκόπηση και περαιτέρω συζήτηση με κάποιον ειδικό, εάν υπήρξε δηλαδή πιο έντονο το αίσθημα για υποστήριξη της σχέσης μέσα στο γάμο και αυτοβελτίωσης, ο κ. Γιάννης Ξηντάρας, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος γ' αυτό. «Το ότι αναδείχθηκε το πρόβλημα είναι αλήθεια, αλλά το εάν αυτό τους οδήγησε στον ψυχολόγο είναι δύσκολο να απαντηθεί. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο μια τέτοια απόφαση να ωριμάσει λόγω της πανδημίας. Η πανδημία σίγουρα μας έφερε ''ενώπιος ενωπίω''».

Ο Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου, Γιάννης Ξηντάρας, συνέχισε λέγοντας πως ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος μέσα στην πανδημία με τα ψυχολογικά του προβλήματα, αλλά η ανάγκη για ψυχολόγο στην πράξη χρειάζεται μία πιο συνειδητή απόφαση για να υλοποιηθεί, ακόμη και λόγω των οικονομικών προβλημάτων - πέρα των ψυχολογικών - που ανέδειξε η πανδημία.

«Σίγουρα λόγω εγκλεισμού, υπήρξε η ανάγκη να βγούμε και να μιλήσουμε γιατί υπήρχε το στοιχείο της στέρησης», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, για το μείζον ζήτημα της ανάγκης του κόσμου που έρχεται να ζητήσει βοήθεια για συντροφικότητα, ο κ. Ξηντάρας, τόνισε ότι συναρτήση της πανδημίας δεν προκύπτει κάποια τέτοια ανάγκη.

«Δεν θεωρώ ότι ο κόσμος μετά τα συνεχή lockdowns, είχε ανάγκη για συντροφικότητα και ανθρώπινη επαφή, δεν νομίζω δηλαδή ότι είναι εφικτό να ωριμάσει μια τέτοια ανάγκη τόσο γρήγορα. Ίσως πιο έντονη είναι η ανάγκη να βρούμε τα ''πατήματά'' μας, σε ένα πιο επιφανειακό επίπεδο. Ωστόσο πρέπει να έχουμε κατά νου πως η ενδοσκόπηση που υπήρξε αυτό το διάστημα στον κόσμο, θα φανεί μελλοντικά, καθώς όλα όσα βιώσαμε λόγω πανδημίας έιναι ακόμη πολύ νωπά. Περνάμε ακόμη μία περίοδο κατά την οποία μετράμε τις πληγές μας», κατέληξε ο κ. Γιάννης Ξηντάρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.