Επίσκεψη Horst Reichenbach στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο επικεφαλής της Ομάδας, κ. Horst Reichenbach σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε , σήμερα το πρωί, υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος για τη συνεργασία των δύο μερών και ανέφερε ότι θα εξευρεθούν κονδύλια προώθησης των διαδικασιών που θα διευκολύνουν την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιτελέσει μεγάλη πρόοδο σχετικά με την υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων, με ακρογωνιαίο λίθο αυτής της προσπάθειας την ψήφιση του Νόμου 4055/2012 για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής.
Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και σύμφωνα με παραγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν και για τα οποία υπάρχει συνεργασία των δυο μερών κατά το τελευταίο δίμηνο είναι: Παροχή τεχνογνωσίας και δοκιμασμένων πρακτικών από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποτέλεσμα των ως άνω συναντήσεων αλλά και των πορισμάτων των στελεχών του Υπουργείου από τις επισκέψεις εργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί σε Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Μεγάλη Βρετανία, ήταν ο προσδιορισμός του αντικειμένου των αιτημάτων για τεχνική βοήθεια από πλευράς ΥΔΔΑΔ στα εξής πεδία:
• Επιστημονική υποστήριξη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από ξένους Ανώτερους Εμπειρογνώμονες (Senior Experts). Τελεί υπό συγκρότηση Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία θα αποτελείται από ανώτατους Δικαστές, Δικηγόρους και Καθηγητές Πανεπιστημίου. Το αίτημα για παροχή τεχνικής βοήθειας, έχει προσδιοριστεί στην υπόδειξη τριών (3) ξένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι δε θα αποτελούν μέλη της Επιτροπής αλλά θα είναι Ανώτεροι Εμπειρογνώμονες (Senior Experts) που θα επιβοηθούν τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
• E-justice: Το ΥΔΔΑΔ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο όσον αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό, προγραμματισμό και την ωρίμανση έργων για την ψηφιακή Δικαιοσύνη, καθώς έχει ολοκληρώσει τον καινοτόμο και φιλόδοξο στρατηγικό σχεδιασμό του για την επόμενη τριετία, με το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη. Προς το σκοπό αυτό, ήδη τα σχετικά έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακή Σύγκλιση) ενώ παράλληλα υπό υλοποίηση βρίσκονται βραχυπρόθεσμες δράσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες δυνατότητες και υποδομές (π.χ. πιλοτικό πρόγραμμα για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου στο Πρωτοδικείο Αθηνών). Ως εκ τούτου, το αίτημα για παροχή τεχνικής βοήθειας περιορίζεται στην υπόδειξη δοκιμασμένων πρακτικών από χώρες που είναι ήδη σε επίπεδο πολύ εξελιγμένο στα θέματα της ψηφιακής Δικαιοσύνης.
• Διαμεσολάβηση: Στον τομέα της Διαμεσολάβησης και των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών το αίτημα για παροχή τεχνικής βοήθειας εστιάζει στην ανταλλαγή δοκιμασμένων πρακτικών όσον αφορά σε μηχανισμούς και πρακτικές στο πλαίσιο της Διαμεσολάβησης και της Δικαστικής Μεσολάβησης, που μπορούν να ενσωματωθούν στην Ελληνική έννομη τάξη, παρά τις διαφορές στο θεσμικό πλαίσιο που υφίστανται μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.
• Στατιστικά Στοιχεία Δικαιοσύνης: Το αίτημα παροχής τεχνικής βοήθειας για τη στατιστική της Δικαιοσύνης προσδιορίζεται σε στοιχεία, όπως ο τρόπος συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων της Δικαιοσύνης, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ο τρόπος με τον οποίο τα στατιστικά στοιχεία αξιοποιούνται ως εργαλείο χάραξης πολιτικών και λήψης αποφάσεων.
• Κώδικας περί Δικηγόρων: Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα περί Δικηγόρων, έχει ζητηθεί η συνεισφορά κρατών μελών σχετικά με τα ισχύοντα στα λοιπά κράτη μέλη.
• Συνεργασία με Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d' Etat): Υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας με τον ομόλογό του της Γαλλίας τόσο σε θέματα αναδιοργάνωσης και λειτουργίας του ΣτΕ αλλά και των Διοικητικών Δικαστηρίων.