Λινού στο Newsbomb.gr: Θα επικρατήσει η μετάλλαξη «Δ» - «Λάθος να πετάξουμε τις μάσκες»
Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας, με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, να εξηγεί στο Newsbomb.gr τι ισχύει με την περίπτωση του νέου στελέχους.
Η κυρία Λινού τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, εξηγώντας παράλληλα γιατί η απόφαση για το «πέταγμα» των μασκών ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
«Είναι η μετάλλαξη που έχει επικρατήσει στο δυτικό κόσμο η Δέλτα. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει επικρατήσει πλήρως στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότερο μάλιστα και από τη βρετανική μετάλλαξη, του Κεντ. Είναι ουσιαστικό η ινδική μετάλλαξη, η οποία αναμένεται να επικρατήσει παγκοσμίως. Μιλάμε για μια μετάλλαξη με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα η οποία φαίνεται πως έχει μεγαλύτερα ποσοστά και στις νοσηλείες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν είναι πιο θανάσιμη από τις άλλες», τόνισε η κυρία Λινού.
Μοναδικό όπλο για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα; Φυσικά οι εμβολιασμοί, όπου δυο συγκεκριμένα εμβόλια, της Pfizer και της AstraZeneca, έχουν μελετηθεί επάνω στη μετάλλαξη Δέλτα και στην ανθεκτικότητα απέναντί της: «Τα μοναδικά όπλα που έχουμε είναι τα εμβόλια. Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Αυτή τη στιγμή έχουν μελετηθεί δυο εμβόλια πάνω στη Δέλτα. Το εμβόλιο της Pfizer δίνει 83% ανοσία όταν κάποιος έχει κάνει και τις δυο δόσεις, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca, δίνει 60% ανοσία στις δυο δόσεις. Αν κάποιος έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση σε ένα από τα δυο προαναφερθέντα εμβόλια, τότε το ποσοστό ανοσίας είναι στο 33%».
Οι ειδικοί έχουν αρχίσει και διαβλέπουν ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, κάτι το οποίο μπορεί να αποφευχθεί με τους εμβολιασμούς. Όμως, εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με την κυρία Λινού: «Πρέπει μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουμε πλήρως εμβολιασμένο το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Αν έχουμε φτάσει σε αυτό το νούμερο, τότε θα μιλάμε για ένα διαχειρίσιμο 4ο κύμα, από το οποίο θα κινδυνεύουν ωστόσο άμεσα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».
Παράλληλα, τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί, με την κυρία Λινού, ωστόσο, να τονίζει πως η αποκλιμάκωση είναι υπαρκτή μεν, αλλά αργή δε: «Ήλπιζα σε πολύ καλύτερα νούμερα αυτή την περίοδο. Η θετικότητα είναι στο 1% - 2%. Είναι αρκετά καλό νούμερο και αν μείνουμε εκεί είναι ένα καλό σενάριο. Όμως, επιμένω πως πρέπει οι εμβολιασμοί να αυξηθούν για να δούμε ακόμα καλύτερα νούμερα σύντομα αλλά και να είμαστε θωρακισμένοι».
Η Αθηνά Λινού, υπογράμμισε πως το άνοιγμα του τουρισμού από χώρες με αρκετά κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» ήταν λάθος: «Ήταν λάθος το άνοιγμα του τουρισμού για την Αγγλία. Δεν μας ωφελεί και μάλιστα μας βάζει σε έναν αχρείαστο κίνδυνο. Πλέον πρέπει να γίνεται λεπτομερέστατη ιχνηλάτηση σε όποιον παρουσιάσει θετικό δείγμα από τη Δέλτα».
Τέλος, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, σχολίασε και την απόφαση της κυβέρνησης για τη μη χρήση των μασκών σε ανοιχτούς χώρους: «Είναι λάθος, είναι μια βιαστική κίνηση. Θα μπορούσε να γίνει λίγο αργότερα. Έχουν ξεκινήσει πλέον οι συναθροίσεις, κάποιες δραστηριότητες με αρκετό κόσμο. Αν σε μια υπαίθρια εκδήλωση είναι 300 άτομα, πόση απόσταση δηλαδή θα έχουν; Το πλαίσιο για τις μάσκες είναι ασαφές, έπρεπε να έχει γίνει αυστηρότερη σύσταση και οδηγίες».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Πονοκέφαλος» η μετάλλαξη «Δ» για κυβέρνηση και ειδικούς: Η μεταδοτικότητα και ο ρόλος των εμβολίων