Γ. Καμίνης: «Συνυπεύθυνοι οι πολίτες στην αυξημένη εγκληματικότα»

Πολίτες αντιμέτωποι με αδίσταχτους κακοποιούς, άνθρωποι που φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, καταστηματάρχες που αγωνιούν για τις περιουσίες τους αλλά και για τους ίδιους, παιδιά που περιορίζονται στα λίγα τετραγωνικά του μπαλκονιού τους για να παίξουν...

Γ. Καμίνης: «Συνυπεύθυνοι οι πολίτες στην αυξημένη εγκληματικότα»
3'

Η Αθήνα του σήμερα έχει ένα βίαιο «πρόσωπο» αφιλόξενο για τους κατοίκους που ζουν υπό το φόβο των ληστών.

Έρευνα που παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε μία ειδική μερίδα στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ 9,84 και διοργανώθηκε από το τμήμα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και τον Συνήγορο του Πολίτη έφερε στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Αθήνα είναι μία ανοχύρωτη πόλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης στην κατάσταση αυτή ευθύνονται και οι ίδιοι οι πολίτες του κέντρου.

Πρώτη από το 2005 η Αθήνα στην εγκληματικότητα

Μία δυσάρεστη πρωτιά ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατέχει από το 2005 η Αθήνα! Η πόλη, ειδικότερα στο κέντρο της έχει γίνει «στέκι» των κακοποιών, οι οποίοι δε διστάζουν και να σκοτώσουν το θύμα τους προκειμένου να κάνουν τις δουλειές τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ληστείες έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία (2000-2009), ενώ έχουν αυξηθεί κατά 50% οι κλοπές και οι διαρρήξεις στην Αττική. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σε πολλά περιστατικά οι δράστες χρησιμοποιούν βία.

Όπως υποστήριξε η διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χ. Ζαραφωνίτου, «είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η Πολιτεία αδιαφορεί και δεν υπάρχουν οργανωμένες πολιτικές».

Τη διάχυτη ανασφάλεια έχουν, εν μέρει, μειώσει οι πεζές περιπολίες αστυνομικών και η επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς. Στις περιοχές, όπου η εμπλοκή των αστυνομικών είναι ενεργή στην καθημερινότητα των πολιτών, τα θύματα έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο.

Ένας στους τέσσερις θεωρεί το κέντρο σχετικά ασφαλές

Η διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΚΕ, Ιωάννα Τσίγγανου, που μελέτησε την επιχειρηματικότητα στο Κέντρο της Αθήνας, ανέφερε ότι μόνο το ένα τέταρτο των επιχειρηματιών θεωρεί το Κέντρο σχετικά ασφαλές. Οι Έλληνες, με μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, ασφυκτιούν και αισθάνονται απροστάτευτοι από το κράτος.

«Ιδανικό θερμοκήπιο για ξενοφοβικές και ακροδεξιές ομάδες»

Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και καθηγητής Εγκληματολογίας, Βασίλης Καρύδης επισήμανε ότι και πριν από 11 χρόνια, ανάλογα ήταν τα ευρήματα για την ανασφάλεια και την εγκληματοφοβία στο Κέντρο. Όμως, η ανασφάλεια και η εγκληματοφοβία έχουν, πλέον, επιδράσει δυναμικά στη ζωή μας, σε συνάρτηση με τα άλλα συσσωρευμένα κοινωνικά προβλήματα. Η ανασφάλεια και η εγκληματοφοβία υπάρχουν, ανεξάρτητα από τη λογική των στατιστικών, είπε. Συγχρόνως όμως, εξασθενούν οι άτυποι κοινωνικοί δεσμοί. Το αποτέλεσμα είναι «η ανασφάλεια να αυτονομείται και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», τονίζοντας ότι η κατάσταση αποτελεί «ιδανικό θερμοκήπιο για ξενοφοβικές και ακροδεξιές ομάδες».

«Φταίνε και οι πολίτες για την εγκληματικότητα»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, επισήμανε ότι «η εγκληματικότητα στην πόλη έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση». Ζήτησε να μη φύγουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες από το Κέντρο. Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι είναι συνυπεύθυνοι όχι μόνο στο παρεμπόριο, αλλά και στην επαιτεία και στην πορνεία. Όπως υπογράμμισε, η πορνεία έχει αυξηθεί κατά 1500% στην πόλη. Ο ίδιος έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την πορνεία, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένας οίκος ανοχής με άδεια, αλλά η κατάργηση της υπέρμετρης αυστηρότητας προσέκρουσε σε ισχυρά αντανακλαστικά. Δεν πρέπει να επιτρέπεται να γίνονται τα πανεπιστήμια ορμητήρια πολιτικής βίας και παρεμπορίου, είπε. Για τις διαδηλώσεις, επισήμανε ότι πρόκειται, σε λίγες ημέρες, να δοθεί νομοσχέδιο όπου «απλά εξειδικεύονται οι συνταγματικές διατάξεις. Υπάρχει το δικαίωμα που διασφαλίζεται με το άρθρο 11, αλλά είναι δικαίωμα με όρια. Διότι υπάρχει και το δικαίωμα του άλλου να κυκλοφορεί, να εργάζεται. Υπάρχει δικαίωμα στο επιχειρείν».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή