Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρόχειρο και ανεδαφικό το σύστημα για αμιγώς εμβολιασμένους στην εστίαση
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ο προεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων μιλούν στο Newsbomb.gr και περιγράφουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία επιχειρήσεων εστίασης αμιγώς για εμβολιασμένους
Προβληματισμένοι εμφανίζονται παράγοντες και φορείς του κλάδου της εστίασης αναφορικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων και ειδικότερα της δημιουργίας επιχειρήσεων αμιγώς για εμβολιασμένους.
Οι επιφυλάξεις τους αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η τήρηση των προϋποθέσεων και των μέτρων από τους πελάτες.
«Όλο αυτό φαίνεται θεωρητικά σωστό, αλλά δεν είναι μια δουλειά που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να γίνει» σχολίασε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον χώρο της εστίασης.
«Σκεφθείτε καθένας που μπαίνει μέσα σε ένα μαγαζί εστίασης, να πρέπει ο εστιάτορας να ζητά να τους δείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το αρνητικό τεστ» λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr.
Στο ερώτημα αν αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, η απάντηση του κ. Χατζηθεοδοσίου είναι πως είναι καλύτερο από το τίποτα, «πρακτικά όμως έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί να ισχύσει το μέτρο».
«Μεταφέρει την ευθύνη της πολιτείας στον μαγαζάτορα. Ή η πολιτεία να πει ότι είναι υποχρεωτικό για όλους ή τα προβλήματα που θα δημιουργήσει είναι πάρα πολύ μεγάλα» συμπληρώνει.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αντιπροτείνει «να πάμε την λογική να μπαίνουν όλοι με τις μάσκες να υπάρχουν οι αποστάσεις σε παρέες των 4-5 ατόμων και αυτός που τρώει να βγάζει την μάσκα».
Αδύνατον να κάνουμε τους ελέγχους
Από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, χαρακτηρίζει τα μέτρα πρόχειρα και ανεδαφικά, θεωρώντας ότι στην πράξη δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταστηματάρχες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής, ενώ επισημαίνει πως είναι δύσκολο έως αδύνατο να μπορεί να ελεγχθεί στην πράξη ποιος είναι και ποιος όχι εμβολιασμένος ή φέρει αρνητικό τεστ.
Όπως λέει στο Newsbomb.gr η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος, καθώς θα πρέπει να απασχολεί ένα άτομο από το προσωπικό για να ελέγχει εάν οι πελάτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει rapid test.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Καββαθάς θέτει το ερώτημα τι θα συμβεί εάν κάποιος χρησιμοποιήσει το πιστοποιητικό κάποιου άλλου προσώπου και πόσο δυνατή είναι η πραγματοποίηση ταυτοπροσωπίας.
Το επιπλέον προβλημα
Επίσης ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζει ότι αναμένεται να δημιουργηθεί ένα επιπλέον πρόβλημα, εφόσον ο καταστηματάρχης επιλέξει να κάνει το κατάστημα του μόνο για εμβολιασμένους τη στιγμή που υπάλληλοι του είναι ανεμβολίαστοι.
«Τι θα κάνουν οι καταστηματάρχες, θα πρέπει να επιβάλλουν τον εμβολιασμό του συνόλου του προσωπικού τους ή θα τους απολύσουν για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης τους και με ποιο κόστος;» διερωτάται.
Και καταλήγει: «σε περίπτωση που τα δικαστήρια αποφασίσουν ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική, το κόστος που θα προκύψει και τα δικαστικά έξοδα δεν θα τα πληρώσει ο υπουργός αλλά θα επιβαρύνουν την επιχείρηση».
«Στο μαγαζί μου έρχονται πελάτες από χρόνια και εγώ είμαι υποχρεωμένος να τους δεχθώ είτε έχουν κάνει είτε δεν έχουν κάνει εμβόλιο» λέει στο Newsbomb.gr ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Μοναστηράκι, Θωμάς Σωτηρόπουλος.
«Αλλιώς θα είναι σαν να διαχωρίζω τους πελάτες» προσθέτει μολονότι, όπως συμπληρώνει «το σωστό πάντως είναι να κάνουν όλοι το εμβόλιο γιατί ο ιός μεταλλάσσεται».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Πινακοθήκη: Η διπλή ζωή του «artfreak» ελαιοχρωματιστή και ο πληροφοριοδότης που τον «έκαψε»