Φωτιά ΤΩΡΑ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη μισή Ελλάδα για αύριο, Πέμπτη

Φωτιά ΤΩΡΑ: Στο πορτοκαλί ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τη μισή Ελλάδα σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Πυροσβέστης φωτιά
Φωτογραφία αρχείου
INTIME
3'

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές για αύριο, Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη για τον κίνδυνο πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η μισή χώρα θα βρίσκεται στην κατηγορία 4 – Πολύ υψηλός κίνδυνος.

Όπως φαίνεται στον χάρτη της ΓΓΠΠ στο πορτοκαλί βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Πελοπόννησος και τα Δωδεκάνησα.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ορισμένων νομών στην κεντρική Μακεδονία βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3= υψηλός.

Ο χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Πέμπτη, 1η ΙουλίουΓΓΠΠ

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική υπενθυμίζουν ότι για όλη την αντιπυρική περίοδο όσοι μένουν μέσα ή κοντά στο δάσος πρέπει να αραιώνουν τη βλάστηση και στα δέντρα να υπάρχει απόσταση 3μ. ανάμεσα στα κλαδιά.

Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία δεν θα πρέπει να υπάρχουν δέντρα και θάμνοι σε απόσταση 10μ. από τα σπίτια.

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στο χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται
  • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
  • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή
  • Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο σας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση του είναι επίσης δωρεάν, από όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Πινακοθήκη: Η διπλή ζωή του «artfreak» ελαιοχρωματιστή και ο πληροφοριοδότης που τον «έκαψε»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή